Main Content

Zázrak menom Harry Kane

piatok, 20. február 2015 10:56 | Autor: Timotej Gašper

Zázrak menom Harry Kane
Zázrak menom Harry Kane | zdroj: © TASR

Nová sezóna so sebou vždy prináša aj nové objavy. Hráči, ktorých predtým nikto nepoznal, odrazu začnú vynikať a futbalový svet im ihneď leží pri nohách. Zázrakom tejto sezóny je útočník z Anglicka, Harry Kane.

Harry sa narodil na okraji Londýna, kde s futbalom začínal v malom miestnom klube Ridgeway Rovers. Jeho potenciál si všimol Arsenal a osemročný Kane tak strávil rok v akadémií klubu z Emirates Stadium, kde ale dlhšie neostal a vrátil sa späť. Na svoj vek vysoký, no i technicky zdatný mladík, sa ako jedenásťročný upísal Tottenhamu Hotspur a na severe Londýna sa tak začala jeho sľubná kariéra. Harry v klube "Kohútov" futbalovo rástol a pomaly sa z neho stal obávaný útočník anglických ihrísk, no zatiaľ len v mládežníckych ligách.

Už vo veku šestnástich rokov bol Kane považovaný za jednu z najväčších nádejí Tottenhamu hlavne vďaka skvelým výkonom v drese U-18, kde dal v 22 zápasoch 18 gólov a počas sezóny 09/10 sa prvýkrát pozrel aj do prvého tímu. O jeho talente určite nikto nepochyboval, no v áčku Spurs by si zatiaľ nekopol a tak sa ho vedenie rozhodlo poslať na radu hosťovaní, kde sa mal ešte viac zdokonaliť a potom tímu z White Hart Lane pomôcť k najvyšším priečkam.

Tri roky a štyri kluby

Prvé vypožičanie Kanea sa skompletizovalo 7.januára 2011, keď si jeho služby na pol roka zaistil Leyton Orient. Harry v drese treťoligistu odohral 18 zápasov, v ktorých dal slušných päť gólov. Začiatkom sezóny 11/12 bol Kane členom prvého tímu Tottenhamu, no opäť v zime, konkrétne 29.decembra, sa spolu so spoluhráčom Ryanom Masonom pobrali na ďalšie polročné hosťovanie, tentokrát do druholigového Millwall.

V druhej najvyššej súťaži sa Harrymu ozaj darilo, v 27 zápasoch pridal 9 gólov a taktiež 5 asistencií a na konci sezóny sa stal najlepším mladíkom Millwallu. Sezónu 2012/2013 mal Kane celú stráviť v Norwichi, no v jeho len druhom zápase si zlomil nohu a čakala ho trojmesačná pauza. Síce sa po rekonvalescencii do akcie v drese Norwichu vrátil, no vedenie Tottenhamu sa ho rozhodlo z hosťovania stiahnuť o štyri mesiace skôr, pretože nechcelo riskovať jeho ďalšie zdravotné problémy.

Tréner "Lastovičiek" sa k tomuto incidentu vyjadril, že by si Kanea veľmi radi udržali no Spurs trvajú na jeho návrate. Nakoniec mladíkovi poprial veľa šťastia a týmto sa skončilo hosťovanie číslo tri.

Kane odohral za Norwich len päť zápasov, v ktorých sa strelecky nepresadil. Neskôr, 21.februára 2013, bol Kane poslaný na jeho doteraz posledné hosťovanie do Leicestru City, kde strávil zvyšok nie veľmi úspešnej sezóny 2012/2013.

Držte sa! Prichádza "Hurricane"

Po sérií hosťovaní sa Harry konečne mohol udomácniť na White Hart Lane. Ako dvadsaťročný talent vstúpil do sezóny 13/14 s cieľom byť plnohodnotnou náhradou na lavičke. Prvý polrok v tieni Roberta Soldada viac presedel, no na jar začal dostávať šance, ktoré perfektne využil. Do základnej

zostavy sa prvýkrát dostal 7.apríla v domácom zápase proti Sunderlandu a hneď dokázal pri výhre 5:1 streliť aj svoj prvý gól v Premier League ako hráč Spurs. Celkovo sa v tomto ročníku trafil do čierného trikrát a stačilo mu na to 10 zápasov.

Sezóna 2014/15

Ešte v lete 2014 Harry Kane zrejme netušil, že ho čaká sezóna snov. Prvý štart sezóny si v Premier League pripísal ako striedajúci hráč proti West Hamu United. Tottenham ako účastník Európskej ligy musel prejsť predkolom, kde čelil Limassolu a Kane skóroval v oboch zápasoch. Zápas čo zápas bol práve dvadsaťjeden ročný Harry Kane kľúčovým a rozdielovým hráčom, ktorý strieľal gól za gólom. Jeho prvý profesionálny hetrik si pripísal v Európskej lige, keď Spurs doma deklasovali Asteras Tripolis 5:1. Kaneova hviezda stúpala čoraz vyššie a mladík vzbudil pozornosť nejedeného európskeho veľkoklubu.

Svoje strelecké nadanie začal dokazovať aj vo veľkých zápasoch, z ktorých za zmienku stojí ten proti Arsenalu, keď síce Tottenham prehrával, no Kane svojimi dvoma gólmi otočil skóre a zariadil výhru Kohútov v slávnom North London derby.

Do dnešného dňa strelil Harry v tejto sezóne Premier League 13 gólov, čo ho robí najlepším anglickým strelcom v súťaži. Jeho trhová cena je aktuálne na pätnástich miliónoch eur, no ak bude Kane v takejto forme pokračovať, určite výrazne porastie.

Vo veku 21 rokov je Kane reprezentantom Anglicka do 23 rokov, no jeho pozvánka od Roya Hodgsona na ďalší reprezentačný zraz A-tímu by mala byť samozrejmosťou. Ostrovné periodikum BBC ho označilo za jednoznačne najväčší talent anglického futbalu a popísalo ho ako hráča, ktorý disponuje skvelou technikou.

"Je nohami stále pevne na zemi. Je to veľmi pokorný, skromný a rozumný chlapec. On je ten typ klasického a tradičného útočníka," popisuje Kaneove plusy bývalý tréner Sours David Pleat.

Zápal londýnskeho rodáka do hry asi najlepšie vystihol jeho mládežnícky tréner Clive Allen: "Vec, ktorú teraz hovorím o ňom, nemám žiaľbohu možnosť povedať o množstve iných mladých futbalistoch je, že má vášeň, miluje futbal, miluje hranie, miluje dávať góly!"

Aj po vlnách pozitívnych ohlasov Kane zatiaľ ostáva pevne nohami na zemi a ak bude vo svojom progrese pokračovať, raz sa z neho môže byť jeden z najlepších útočníkov na svete.