Main Content

FC Bazilej: Od súpera Žiliny ku katovi favoritov

streda, 18. február 2015 14:36 | Autor: Jakub Mihálik

FC Bazilej: Od súpera Žiliny ku katovi favoritov
FC Bazilej: Od súpera Žiliny ku katovi favoritov | zdroj: © TASR

Sú klubom, ktorý straší anglické veľkokluby. Po tom, čo naposledy vyradili aj slávny Liverpool, FC Bazilej chce dosiahnuť v Lige majstrov maximum a trúfa si aj na tých najväčších. Pred pár rokmi pritom ich európsku jazdu naštartoval MŠK Žilina.

Písal sa rok 2002 a švajčiarsky FC Bazilej práve oslávil ligový titul. Prvý po 22 rokoch od toho predošlého. FC Bazilej sa len pomaly vracal do povedomia švajčiarskych fanúšikov ako favorit na vavríny. Európske poháre mali prísť postupom času, čomu Bazilejčania prispôsobili aj stavbu kádra, keď stavali na mladých hráčov, pokiaľ možno odchovancoch. Vo svojej obnovenej premiére v najprestížnejšej klubovej súťaži Európy narazili v rámci druhého predkola na slovenského majstra. MŠK Žilina, klub s podobnou filozofiou a podobnými ambíciami, takisto práve vyhral svoj prvý domáci titul v modernej ére a len sa zoznamoval s európskymi súťažiami. Šance na postup boli pomerne vyrovnané, hoci švajčiarsky majster bol miernym favoritom.

Štadión Pod Dubňom v prvom zápase videl viac šancí na strane zverencov Leoša Kalvodu. Domáci však nedokázali súpera poraziť a ten si odviezol cennú remízu 1:1. V úvode odvetného zápasu na Štadióne svätého Jakuba, ktorý Bazilejčania otvorili len rok pred svojim debutom v Lige majstrov, mal obrovskú šancu na otvorenie skóre útočník žlto-zelených, Miroslav Nemec. „Taká veľká šanca škrie celý život. Doteraz si na ňu spomeniem a často mi ju pripomínajú aj kamaráti, keď ma chcú podpichnúť“, krátko zaspomínal pre sport7.sk po rokoch samotný aktér. Žilinčania nakoniec Bazilejčanom podľahli v pomere 3:0. „Keby sme premenili prvú šancu, z postupu sme sa mohli radovať my,“ ľutoval vtedy Karol Belaník. Postup cez Žilinu nakopol Bazilejčanov a tí hneď na prvý pokus postúpili do skupinovej fázy Ligy majstrov.

Miroslav Nemec v pamätnom súboji proti Bazileju. TASR

RotBlau odvtedy vyhrali osem domácich titulov. Stali sa už pravidelným účastníkom vyraďovacej časti Ligy majstrov i Európskej ligy. Do veľkého futbalu uviedli hráčov svetového formátu ako Ivan Rakitić, Xherdan Shaqiri, či Mohamed Salah. Vždy, keď po ich hviezdach siahli európske veľkokluby, Bazilej dokázal nájsť náhradu a v úspešnej práci s mládežou pokračujú aj naďalej.

Derlis Gonzalez je najnovšou útočnou senzáciou Bazileja. TASR

Strach šíria najmä medzi európskymi veľkoklubmi. V roku 2011 porazil Bazilej v záverečnom zápase Fergusonov Manchester United, kvôli čomu Red Devils vypadli z Ligy majstrov už v základnej skupine. Vo vyraďovacej fáze potom dokázali na vlastnom ihrisku zdolať Bayern, hoci v odvete utŕžili ťažkú prehru.

O rok neskôr Bazilej zdolal ďalší anglický veľkoklub, keď vo štvrťfinále Európskej ligy vyradil Tottenham Hotspur. V minulej sezóne dvakrát (!) porazil Chelsea, doma i vonku a v tejto sezóne povesť kata veľkoklubov potvrdil po tom, čo postúpil na úkor Liverpoolu.

Oficiálne Instagram konto FC Bazilej takto vtipne vyprevadilo Liverpool z Ligy majstrov.

V dnešnom zápase osemfinále Ligy majstrov bude FC Bazilej čeliť nepríjemnému, no zdolateľnému FC Porto. Švajčiarsky klub ušiel od zápasu proti MŠK Žilina obrovský kus cesty. A namierené má ešte ďalej.