Main Content

Dnes v Lige majstrov: Bazilej vyzve Porto, Schalke proti Realu

streda, 18. február 2015 10:35 | Autor: Jakub Vaverka

Dnes v Lige majstrov: Bazilej vyzve Porto, Schalke proti Realu
Dnes v Lige majstrov: Bazilej vyzve Porto, Schalke proti Realu | zdroj: © TASR

Liga majstrov sa po včerajšku prebúdza zo svojho zimného spánku aj v stredu. Dnes sú na programe dva zápasy. Švajčiarsky Bazilej si zmeria sily s nevyspytateľným Portom, Schalke sa pokúsi minimálne remizovať s obhajcom trofeje, Realom Madrid.

FC Bazilej - FC Porto
20:45, St Jakob Park, Bazilej, Švajčiarsko

Porto odohralo svoj ligový zápas už v piatok, aby malo do stredy čo najdlhší čas na regeneráciu a prípravu. Draci doma hostili Vitoriu Guimaraes, víťazstvo im už v prvom polčase zaistil gólom Alžírčan Brahimi. Porto svoju skupinu vyhralo, preto je menším favoritom tohto dvojzápasu, ale treba dodať, že ide o jednu z najvyrovnanejších dvojíc vôbec.

Viacerí diváci sa po žrebe búrili, že po dvojiciach ako PSG- Chelsea či Manchester City – Barcelona, táto kombinácia neposkytne toľko futbalovej krásy. Môže to byť pravda, ale aj nemusí. Porto disponuje obrovskou ofenzívnou silou na čele s Brahimim, Quaresmom či Martinezom, Bazilej hrá technický, kombinačný futbal, ktorý dokázal vyradiť Liverpool.

Bazilej sa v domácej lige nenaladil najlepšie, keď iba remizoval na domácej pôde so Sionom 1:1, jediný gól modro- červených vsietil Gashi. Treba však dodať, že FCB dohrával s desiatimi mužmi, keď bol v závere prvého polčasu vylúčený český brankár Tomáš Vaclík.

Pre oba kluby to bude vôbec prvé vzájomné súťažné meranie síl. Porto vyhralo z posledných 5 zápasov štyri duely, jeden prehralo, švajčiarsky celok trikrát vyhral, zaknihoval si jednu porážku a spomínanú remízu so Sionom.

Ako sme uviedli vyššie, väčšia futbalová kvalita je na portugalskej strane. Oba celky si uvedomujú, že tak veľkú šancu postúpiť medzi TOP 8 tímov nemusia mať veľmi dlho, preto sa jej chcú chopiť. St Jakob Park by nám mal poskytnúť zaujímavé futbalové divadlo.

TIP: 2

Schalke 04 – Real Madrid
20:45, Veltins Arena, Gelsenkirchen, Nemecko

Schalke nastúpilo na Valentína vo Frankfurte, avšak zverenci Roberta Di Mattea nedokázali skórovať ani raz a prehrali najtesnejším rozdielom 0:1. Modro- bieli, ktorí postúpili zo skupiny z druhého miesta spolu s Chelsea. Nechali za sebou portugalský Sporting Lisabon a slovinský Maribor. Posledná forma S04 však nie je najlepšia a predstavuje 2 víťazstvá, 2 prehry a jeden nerozhodný výsledok.

Real Madrid sa otriasol z týždeň starej drvivej porážky v mestskom derby s Atléticom 0:4 a dokázal cez víkend doma zdolať Deportivo La Coruna 2:0 po góloch Isca a Benzemu. Čo však Biely Balet znepokojuje je fakt, že Cristiano Ronaldo po odpykaní dvojzápasového dištancu nedokázal ani raz skórovať a proti Atléticu ani raz nevystrelil na bránu.

Aktuálne najlepší futbalista na svete je logicky najväčšou útočnou zbraňou Bieleho Baletu, ale ak sa mu nebude strelecky dariť ani proti Schalke, tak môže mať obhajca trofeje veľmi rýchlo problém. Treba totiž dodať, že aj Deportivo sa v metropole Španielska cez víkend veľmi dlho držalo a siahalo na remízu.

Oba celky na seba narazili v minuloročnom štvrťfinále, keď Schalke doma prehralo úvodný duel 1:6 a v madridskej odvete, v ktorej bolo o postupujúcom rozhodnuté Real vyhral 3:1. Celkové skóre 9:2 bolo pre nemecký tím potupou.

 Taliansky kouč Schalke Roberto Di Matteo dokázal s Chelsea v roku 2012 celú súťaž vyhrať vďaka prepracovanému defenzívnemu systému. Podarí sa rodákovi zo Švajčiarska upliesť taktiku aj Real Madrid, ktorý sa stále nedostal do takej formy, ako tomu bolo koncom uplynulého kalendárneho roka?

TIP: 2