Main Content

Plačko, či majster taktiky?

utorok, 10. február 2015 20:12 | Autor: Jakub Mihálik

Plačko, či majster taktiky?
Plačko, či majster taktiky? | zdroj: © TASR

José Mourinho sa v uplynulom období viac sťažoval, ako by prejavoval svoje sebavedomie. Zmenil sa on, či len jeho taktika?

Nie je vo svete veľa trénerov, ako on. José Mourinho uspel všade, kam prišiel. Takmer okamžite. Takmer bez konkurencie. Podmanil si Portugalsko, Anglicko, Taliansko i Španielsko. Už v mladom trénerskom veku sa stal legendou. 

Vždy som ho rešpektoval, napriek tomu, že nie vždy sa mi páčil jeho herný štýl. Mal som rád aj jeho konfrontačný štýl, veď futbal má zabávať a Mourinho baví. Imponovalo mi, keď mediálnu pozornosť sťahoval na seba, aby uchránil svojich hráčov od vonkajšieho tlaku. 

V ostatných mesiacoch som však začal pochybovať. Nesledovali sme totiž toho víťazne naladeného Josého. Toho Special One, ktorý pôsobí sebavedomo, až namyslene. Namiesto toho sa prezentoval tréner, ktorý sa sťažuje na rozhodcov, na Financial Fair-Play, na súperových hráčov, na médiá, jednoducho na všetkých. Čo sa stalo, že sa zmenil na „plačka“, ktorý si myslí, že proti nemu stojí celý svet?

Dlho som hútal, čo za tým stojí. Dlho som na to nevedel prísť. Nakoniec som však dospel k záveru, že sa u Mourinha nezmenilo absolútne nič! To len poupravil zbrane, ktorými bojuje proti tlaku. Kedysi pozornosť všetkých strhával na seba, aby hráči mali pokoj. Po rokoch však túto taktiku všetci odhalili, a tak musel vyrukovať s niečim novým. A zrejme „plačúca“ taktika je to pravé.

Neznie to až tak nereálne. Ak neustále tvrdíte, že vám rozhodcovia krivdia, tí spravia predsa len všetko preto, aby podobným obvineniam už nemuseli čeliť. Ak hovoríte, že celý svet je proti vám, znižujete očakávania, kladené na svoj tím. Ak vyvoláte dojem, že vášmu tímu krivdia, ten sa zomkne a vydá zo seba všetko. Nielen po smiechu príde plač, platí to aj opačne, a tak práve celosezónne vyplakávanie vám na jej konci môže priniesť smiech.

Je to len moja domnienka. Ak však Mourinhovo hranie sa na ublíženého je zámer, je geniálny. Chelsea sa ďalším majstrovským ťahom svojho kouča môže „preplakať“ až k titulu. A keby sa jej to náhodou nepodarilo, čomu veľmi neverím, Mr. Mourinho bude svoju taktiku sťažovania vytiahnuť znova. Veď všetci boli proti jeho tímu..... Klobúk dole, José. Ozajstný Meisterstück.