Main Content

NHL: Tatar zariadil triumf Detroitu, darilo sa aj Sekerovi (3)

nedeľa, 8. február 2015 12:05 | Autor: TASR

NHL: Tatar zariadil triumf Detroitu, darilo sa aj Sekerovi (3)
NHL: Tatar zariadil triumf Detroitu, darilo sa aj Sekerovi (3) | zdroj: © TASR

New York 8. februára (TASR) - Slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar zariadil víťazstvo Detroitu Red Wings v noci na nedeľu na ľade Arizony 3:1. Dvadsaťštyriročný krídelník bol pri všetkých dôležitých momentoch "červených krídel", keď strelil víťazný gól, svoj 23. v sezóne, a pridal aj dve asistencie. Po stretnutí ho vyhlásili za prvú hviezdu. V 52 stretnutiach prebiehajúceho ročníka tak nazbieral už 39 bodov (23+16) a vyrovnal svoje kariérne maximum z predchádzajúcej sezóny.

Darilo sa aj obrancovi Andrejovi Sekerovi, ktorý gólom a asistenciou prispel k triumfu Caroliny na štadióne San Jose 5:4. Dvadsaťosemročný bek nazbieral už 18 bodov v sezóne za dva góly a 16 prihrávok. Toronto ukončilo sériu jedenástich prehier v rade vysokým víťazstvom nad Edmontonom 5:1, pod ktoré sa jedným gólom podpísal aj útočník Richard Pánik. Dvadsaťštyriročný Slovák svojím ôsmim zásahom v sezóne otvoril skóre duelu a naštartoval domácich k triumfu. Jednu asistenciu si pripísal aj Marián Gáborík z LA pri výhre nad Tampou Bay 4:2.

Tatar bodoval v treťom zápase za sebou a druhýkrát v sezóne zaznamenal trojbodový večer. Slovenský útočník najskôr asistoval pri góle Rileyho Sheahana a potom presne tri minúty pred koncom tretej tretiny zvýšil na 2:0. V brejku dvoch proti jednému dostal prihrávku od Darrena Helma, ocitol sa sám pred Mikom Smithom a prekonal ho presnou strelou k žrdi. "Zavrel som oči a dával som to dole pod lapačku. Mal som šťastie, že to padlo dnu," povedal pre nhl.com Tatar, ktorý zaznamenal päť striel. Pár minút predtým však mohlo byť vyrovnané, pretože český útočník Martin Erat mal 8:22 min pre koncom k dispozícii trestné strieľanie, keď ho v oslabení fauloval Pavel Dacjuk. Erat však svojho krajana Petra Mrázeka neprekonal. "Petr perfektne chytil trestné strieľanie a veľmi nám pomohol k víťazstvu. V rozhodujúcich chvíľach nás vždy podrží," dodal Tatar, ktorý potom ešte nahral Helmovi na poisťovací gól do prázdnej bránky. Detroit vyhral tretíkrát za sebou a 11. z posledných 13 duelov. V desiatich posledných zápasoch stál v bránke 22-ročný Mrázek, ktorý chytal výborne, ale možno sa jeho čas v NHL kráti. Už sa totiž uzdravili obaja brankári Red Wings - jednotka Jimmy Howard, ako aj náhradník Jonas Gustavsson. "Klobúk dolu pred Mrázekom ako chytal. Je jasné, že po takýchto výkonoch nechce byť tretím brankárom. Uvidíme ako to vyriešime," povedal tréner Detroitu Mike Babcock. Mrázek bol blízko k druhému shutoutu za sebou, ale necelé dve minúty pred koncom ho prekonal najlepší strelec spomedzi obrancov v NHL Oliver Ekman-Larsson a ukončil jeho sériu bez inkasovaného gólu na 132 minútach a 42 sekundách. V drese Detroitu sa predstavil aj Tomáš Jurčo, ale za 8 minút a 47 sekúnd na ľade sa nepresadil.

Carolina zakončila trip víťazstvom v San Jose 5:4. Dôležitý gól, aj keď napokon nebol víťazný, strelil slovenský obranca Andrej Sekera. Ten necelých päť minút pred koncom tretej tretiny svojím druhým zásahom v sezóne zlomil nerozhodný stav a poslal svoj tím do vedenia 4:3. Víťazstvo poistil do prázdnej bránky Victor Rask, Sharks ešte v záverečnom tlaku znížili zásluhou veterána Patricka Marleaua. Sekera si okrem gólu pripísal aj 16. asistenciu v sezóne. "Naši hráči boli emocionálne a mentálne v hre a výborne korčuľovali," povedal tréner Caroliny Bill Peters. Hurricanes vyhrali v San Jose štvrtýkrát za sebou a v tomto kalifornskom meste neprehrali od roku 2005.

Toronto ukončilo rekordnú 11 zápasovú sériu prehier, keď zdolalo na domácom ľade najhorší tím Západnej konferencie Edmonton 5:1. Skóre otvoril v 29. minúte v presilovke slovenský útočník Richard Pánik, keď vypálil bez prípravy spomedzi kruhov a jeho strela prešla medzi betónmi Viktora Fastha do bránky. Bol to ôsmy Pánikov gól v sezóne. Maple Leafs sa potom rozbehli a ešte v druhej časti Phil Kessel a po skvelom sóle Morgan Rielly zvýšili na 3:0. Toronto viedli 5:0 a brankár James Reimer mieril za čistým kontom. To mu však pokazil tri sekundy pred koncom svojím prvým gólom v sezóne Luke Gazdic. "Je to škoda, ale dôležité je víťazstvo. Chalani mi pomáhali, aby som mal shutout, no nevyšlo to a verím, že sme si to nechali na ďalší zápas," povedal Reimer, ktorý zaznamenal 31 zásahov. Pánik bol na ľade vyše 14 minút a okrem gólu zaznamenal dve strely. V zostave Oilers sa po návrate z AHL objavil Martin Marinčin, ktorý hral 17 a pol minúty a pripísal si jednu mínusku. Marinčin nastúpil v NHL prvýkrát od 25. novembra. Kanadský celok ho vo štvrtok povolal z farmy Oklahoma City Barons v AHL, kde si v 27 dueloch v tejto sezóne pripísal sedem bodov a 20 trestných minút. V NHL odohral Marinčin v tejto sezóne 13 duelov, v ktorých zaznamenal jednu asistenciu.

NY Islanders bez brankára Jaroslava Haláka aj obrancu Ľubomíra Višňovského prehrali v Bostone 1:2. Pred Halákom dostal šancu Chad Johnson, Višňovský sa druhýkrát za sebou nezmestil do zostavy, hoci je zdravý. V drese Bruins odohral 23 a pol minúty Zdeno Chára, ale nebodoval. V posledných sekundách duelu sa kapitán "medveďov" pokúsil cez celé klzisku o gól do prázdnej bránky, no minul. Otvárací ceremoniál zápasu obstarali čerství víťazi Super Bowlu New England Patriots, ktorí prišli na ľaď oblečení v dresoch Bostonu Bruins. Víťazný gól duelu strelil v 53. minúte Loui Eriksson. Islanders prehrali v TD Garden prvýkrát po troch víťazstvách. Náhradným brankárom Tuukku Raska bol 21-ročný Malcolm Subban, brat obrancu Montrealu P.K. Subbana.

Hokejisti Los Angeles vyhrali na tripe svoj prvý zápas a prerušili Tampe Bay úspešnú domácu sériu, ktorá trvala 10 zápasov. Kings zvíťazili 4:2, k čomu asistenciou na posledný gól prispel slovenský útočník Marián Gáborík. Nashville zdolal NY Rangers 3:2, keď víťazný gól strelil v 53. minúte Mike Ribeiro. Tridsaťštyriročný útočník zaznamenal vo svojom 917. zápase v kariére 700. bod

Buffalo po 14-tich prehrách za sebou vyhralo druhý z posledných troch zápasov. Sabres zdolali doma Dallas 3:2 a na domácom ľade zvíťazili prvýkrát po šiestich zápasoch. Do zostavy Buffala sa opäť nezmestil obranca Andrej Meszároš. "V posledných zápasoch sme hrali celkom slušne. Verím, že s víťazstvami pôjdu naše výkony hore," povedal brankár Jhonas Enroth, ktorý čelil 40 strelám. Prvou hviezdou duelu sa stal krídelník Chris Stewart, ktorý zaznamenal tri asistencie.

Montreal zdolal New Jersey 6:2. Devils dlho viedli po góle Mika Cammalleriho, ale v polovici zápasu zasiahol Dainius Zubrus hokejkou do tváre P.K. Subbana a keďže mu spôsobil krvavé zranenie, dostal dvojitý menší trest. Canadiens obe presilovky využili a otočili na 2:1. Na oba góly pritom nahral práve Subban, ktorý sa napokon s tromi asistenciami stal hviezdou duelu. "Vyzeralo to horšie, ako to napokon bolo. Nie je príjemné dostať hokejkou do tváre, bol to nešťastný zásah, ale som v poriadku," povedal Subban.

Minnesota je pre hokejistov Colorada v tejto sezóne nočnou morou. Avalanche neskórovali s Wild ani v treťom vzájomnom súboji. Minnesote stačil na víťazstvo jeden gól, ten strelil v 12. minúte Charlie Coyle. Už štvrtý shutout v deviatom zápase za Minnesotu po výmene z Arizony zaznamenal Devan Dubnyk, ktorý čelil len 18 strelám "lavín." Necelých päť minút pred koncom ho zastúpil obranca Jonas Brodin, ktorý odpálil tesne pred bránkovou čiarou puk do bezpečia. Minnesota vyhrala piatykrát za sebou.

Vancouver vymazal strelcov Pittburghu a vyhral na domácom ľade 5:0. Český útočník Radim Vrbata zaznamenal svoj 500. bod v kariére, keď asistoval na úvodný gól Alexa Burrowsa. Šiesty shutout v sezóne vychytal autor 31 úspešných zásahov Ryan Miller. Skóre duelu uzavrel Daniel Sedin, ktorý strelil 115. gól v presilovke a dostal sa v tejto štatistike na čelo historických klubových tabuliek, keď prekonal krajana Markusa Näslunda.

Ottawa prehrala s Columbusom 1:4, keď skvelého brankára Curtisa McElhinneya prekonal len Eric Condra. Bývalý gólman Senators zaznamenal 35 zásahov. Všetkých päť gólov padlo v tretej tretine.

 

Sumáre NHL:

NASHVILLE - NY RANGERS 3:2 (0:0, 2:1, 1:1)

Góly: 39. Josi (Bourque, Järnkrök), 40. Weber (Josi, Cullen), 53. Ribeiro (Jones, Forsberg) – 32. Nash (Brassard, Hayes), 42. McDonagh (Zuccarello, Brassard). Brankári: Rinne - Talbot, strely na bránku: 23:32, 17.329.

TAMPA BAY - LOS ANGELES 2:4 (0:3, 1:0, 1:1)

Góly: 21. Kučerov, 42. Hedman (Callahan) – 2. Toffoli, 13. Williams (Lewis, Muzzin), 20. Doughty (Regehr, Kopitar), 48. Williams (GÁBORÍK, Regehr). Brankári: Bishop (21. Vasilevskij) - Quick, strely na bránku: 28:29, 19.204 divákov.

BOSTON - NY ISLANDERS 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

Góly: 14. Bergeron, 53. Eriksson (Söderberg, Kelly) – 10. Tavares (Nielsen, Hamonic). Brankári: Rask - Johnson, strely na bránku: 36:40, 17.565 divákov.

BUFFALO - DALLAS 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)

Góly: 19. Myers (Stewart, Girgensons), 21. Ennis (Stewart, Moulson), 26. Girgensons (Zadorov, Stewart) – 36. Seguin (Klingberg, Spezza), 50. Eakin (Klingberg, Garbutt). Brankári: Enroth - Lindbäck, strely na bránku: 24:40, 18.426 divákov.

TORONTO - EDMONTON 5:1 (0:0, 3:0, 2:1)

Góly: 29. PÁNIK (Holland, Gardiner), 31. Kessel (Gardiner, Franson), 34. Reilly, 41. Santorelli (Kadri), 50. Holland (Robidas) – 60. Gazdic (Klinkhammer, Klefbom). Brankári: Reimer - Fasth, strely na bránku: 28:32, 19.248 divákov.

MONTREAL - NEW JERSEY 6:2 (0:1, 3:0, 3:1)

Góly: 32. Markov (Subban, Desharnais), 33. Eller (Subban), 40. Plekanec (Subban, Gončar), 53. Plekanec (Gallagher, Markov), 53. Weise (Pacioretty, Desharnais), 56. Weise (Pacioretty, Desharnais) – 2. Cammalleri (Harrold, Jágr), 44. Josefson (Ruutu, Židlický). Brankári: Price - Kinkaid, strely na bránku: 44:23, 21.287 divákov.

OTTAWA - COLUMBUS 1:4 (0:0, 0:0, 1:4)

Góly: 51. Condra – 45. Atkinson (Hartnell, Johansen), 49. Foligno (Goloubef), 59. Hartnell (Savard, Atkinson), 60. Letestu (Boll, Calvert). Brankári: Lehner - McElhinney, strely na bránku: 35:33, 16.891 divákov.

MINNESOTA - COLORADO 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Gól: 12. Coyle (Scandella, Niederreiter). Brankári: Dubnyk - Varlamov, strely na bránku: 29:18, 19.244 divákov.

ARIZONA - DETROIT 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

Góly: 59. Ekman-Larsson (Moss, Yandle) – 29. Sheahan (Dacjuk, TATAR), 57. TATAR (Helm), 59. Helm (TATAR, Krönwall). Brankári: Smith - Mrázek, strely na bránku: 23:26, 17.125 divákov.

VANCOUVER – PITTSBURGH 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)

Góly: 8. Burrows (Vrbata, Edler), 11. Horvat (Dorsett), 36. Matthias (Vrbata), 38. Kassian (Vey), 43. D. Sedin (Burrows, H. Sedin). Brankári: Miller - Greiss, strely na bránku: 27:31, 18.870 divákov.

SAN JOSE - CAROLINA 4:5 (0:1, 1:2, 3:2)

Góly: 29. Hertl (Tierney, Desjardins), 43. Hertl (Hannan, Tierney), 44. Couture (Tennyson, Marleau), 60. Marleau (Thornton, Hertl) – 20. E. Staal (Tlustý, J. Staal), 26. Nestrašil (Siomin, SEKERA), 31. Lindholm (Faulk), 56. SEKERA (McClement, Faulk), 59. Rask (Lindholm, Faulk). Brankári: Niemi - Ward, strely na bránku: 27:30, 17.139 divákov.

 

Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (Detroit) 16:30 1 2 3 2 5 0

Andrej Sekera (Carolina) 22:49 1 1 2 2 1 0

Richard Pánik (Toronto) 14:08 1 0 1 1 2 0

Marián Gáborík (Los Angeles) 15:43 0 1 1 2 0 0

Zdeno Chára (Boston) 23:28 0 0 0 0 1 0

Tomáš Jurčo (Detroit) 08:47 0 0 0 0 0 0

Martin Marinčin (Edmonton) 17:33 0 0 0 -1 1 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/

 

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o text.