Main Content

Futbal: Charlton v Mníchove na spomienkovej akcii pri výročí leteckej tragédie

piatok, 6. február 2015 17:05 | Autor: TASR

Mníchov 6. februára (TASR) - Bývalý legendárny anglický futbalista Sir Bobby Charlton sa zúčastnil v piatok na spomienkovej exhibícii v Mníchove pri príležitosti 57. výročia leteckej tragédie, pri ktorej zahynulo osem hráčov Manchestru United a ďalších pätnásť spolucestujúcich.

Sedemdesiatsedemročný Charlton bol v piatok v bavorskej metropole spoločne s prezidentom Bayernu Karlom-Heinzom Rummeniggem na slávnostnej ceremónii počas otvorenia klubového múzea. Niekdajší hráč anglickej reprezentácie a Manchestru United je iba jednou z dvojice stále žijúcich osôb, ktoré 6. februára 1958 prežili leteckú katastrofu na mníchovskom letisku Riem. Tá si vyžiadala 23 obetí vrátane ôsmich futbalistov "červených diablov" patriacich do slávnej generácie prezývanej Busbyho deti. "Som hrdý, že môžem mať toľko priateľov v Bayerne a Mníchove," vyhlásil podľa agentúry DPA Charlton, ktorého na akcii sprevádzala žena Norma.

Druhý ceremoniál sa uskutočnil v piatok na štadióne Old Trafford v Manchestri, kde si prítomní pripomenuli tragédiu minútou ticha o 15:04 greenwichského času, teda presne v čase leteckej nehody. Katastrofa vtedy otriasla nielen anglickým futbalom. "Bola to hrozná tragédia. Niekoľko najlepších futbalistov planéty tam našlo svoju smrť," dodal Charlton.