Main Content

Za januárovú nudu môže UEFA

utorok, 3. február 2015 15:50 | Autor: Jakub Mihálik

Za januárovú nudu môže UEFA
Za januárovú nudu môže UEFA | zdroj: © TASR

Januárové prestupové obdobie bývalo možnosťou, ako napraviť v tímoch chyby predchádzajúceho leta. Tento rok však neprinieslo zimné prestupové obdobie žiadny výrazný povyk. Čo sa zmenilo?

Nebudeme si klamať. Futbalové prestupy sú vzrušujúce. To je dôvod, prečo mnohí fanúšikovia futbalu nadávajú, ak si prečítajú špekulácie o ich obľúbenom hráčovi, údajne odchádzajúcom z ich obľúbeného klubu. Hneď na ďalší deň však opäť neodolajú otvoreniu ďalšej špekulácie. . Tak to vo futbale chodí. Za tie roky turbulentných prestupov sme si už zvykli na rôzne debaty o tom, ako by vyzeral ten-ktorý klub s tým-ktorým hráčom. K top futbalu prestupy patria asi ako k hokeju porovnávanie, či máme tento rok lepší tím ako Česi. Aj preto všetci, vrátane mňa, s napätím čakali na januárové prestupové obdobie, ktoré si z nás vystrelilo tým, že končí vo februári.

Keďže sú prestupové brány otvorené už maximálne len v Portugalsku, môžeme januárové transfer okno uzavrieť a zhodnotiť. No v záplave hodnotiacich písmenok sa dostaneme maximálne po N ako nuda. Tohtoročný zimný prestupový termín nepriniesol takmer žiadne vzrušenie.
Dôvod? Optimista môže povedať, že kluby a ich predstavitelia zmúdreli. Že katarské a ruské financie v City a Chelsea už postavili tak silné základy, že im stačí už len pridávať dieliky na vrchol stavebnice. Že zvážili dopad nových posíl v rozbehnutej sezóne, navyše, ak majú absolvovať ten typický, niekoľkomesačný, proces začleňovania sa do anglického futbalu. Prípadne, že top kluby už vykúpili skoro všetko a preto by kupovali už len porovnateľných hráčov. Realista však vidí, že januárové prestupové suchoty majú iný dôvod.

Po opojení, ktoré priniesli práve rozkrútené kolotoče zahraničnými investormi, ale aj veľkými kontraktmi na televízne práva, došlo k vytriezveniu. Vo futbalovej lekárni ho možno nájsť pod názvom Financial Fair Play. Kluby od jeho zavedenia a najmä odvtedy, čo sa začínajú rozdeľovať upozornenia a tresty, v bezhlavom míňaní trochu pribrzdili. A doplatil na to január. Väčšina klubov si totiž začína spočítavať, koľko môžu minúť v menej dôležité januárové obdobie, ak sa chystajú na, či majú za sebou, rušné leto.

Určite sa aj napriek FFP očakávalo viac ruchu na prestupovom poli. Humbuk sa už prakticky od septembra točil najmä okolo Liverpoolu, Arsenalu a Manchestru United. Paradoxne, žiaden z týchto klubov nepritiahol v januári ani jedno „veľké“ meno. V Arsenale najviac túžili po defenzívnom posilnení. V podobe Gabriela Paulistu sa im prianie aj splnilo, navyše sa konečne preťali Wengerove predstavy a Coquelinova výkonnosť. Zrazu nebolo treba ani hviezdnych posíl.

Ešte menej toho predviedli dvaja červení rivali. Manchester United sľuboval takisto posilnenie defenzívy, no sledovali sme maximálne 145. časť španielskej telenovely Bale na Old Trafford. Aby sme boli fér, Manchester United je momentálne na treťom mieste. Arsenal len o skóre na piatom. Obaja majú Ligu majstrov na dosah. To Liverpool je až na mieste siedmom, čo rozhodne nemôže byť pre úradujúceho vicemajstra uspokojivé. Napriek tomu do Liverpoolu neprišla ani jediná posila. Brendan Rodgers, dušou romantik, totiž verí sile svojho kádra, ktorý v januári ukázal známky zlepšenia, trikrát po sebe vyhral v Lige a vyrovnane hral aj proti Chelsea v Ligovom pohári. Ako na spasiteľa sa navyše The Reds dívajú na Daniela Sturridga, vracajúceho sa po zranení. Preto uvážili, že posily nepotrebujú.

Keďže tímy, od ktorých sa aktivita čakala najviac, ostali nečinné, opäť prestupmi museli zažiariť dva najlepšie kluby Anglicka. Manchester City získal vysoko ceneného Bonyho, Chelsea zase Juana Cuadrada, univerzála, ktorého by privítal každý top klub.Ostatní akoby sa pripravovali skôr na leto, keď už teraz sa skloňujú príchody ako Hummels, spomínaná Bale, Reus, Cavani, Strootman a mnohí ďalší.

Kedysi by sme v januári videli xy hlúpych prestupov za ešte hlúpejšie sumy a popritom by smer veľkoklub nabrali aj skutočne kvalitní hráči, schopní vyhrať bojujúcemu tímu veľkú trofej. Tento rok sme sa nedočkali. Možno naozaj kluby zmúdreli, možno sa stali opatrnejšími. Alebo len naplno zarezonovala hrozba porušení Finančného Fair-Play.