Main Content

Real vs. Barcelona: Sága pokračuje

streda, 21. január 2015 14:55 | Autor: Jakub Mihálik

Real vs. Barcelona: Sága pokračuje
Real vs. Barcelona: Sága pokračuje | zdroj: © TASR

Mnohí futbaloví fanúšikovia sa obávajú toho, čo príde, keď jedného dňa skončia s futbalom Lionel Messi a Cristiano Ronaldo. Ich kluby, FC Barcelona a Real Madrid a vzájomná rivalita, však sú zárukou toho, že sága bude pokračovať.

V športovom svete neexistuje väčšia rivalita. Všetky ostatné derby z celosvetového pohľadu vyzerajú pri nej ako detské hádky na ihrisku pred panelákom. Či už chceme, alebo nie, súboj FC Barcelona – Real Madrid rozdeľuje športový svet na dve nezmieriteľné polovice, ktorých priaznivci sa vedia aj na tisicky kilometrov pohádať na život a na smrť. Keď sa totiž stretnú dvaja španielski giganti, nejde len o súboj dvadsiatich dvoch mužov na ihrisku. Ide o politickú, kultúrnu, historickú a celospoločenskú rivalitu v jednom.

Už pred šiestimi desaťročiami sa práve tieto dva kluby naťahovali o nadvládu nad futbalovou Európou. Alfrédo di Stefano verzus Ladislav Kubala bola diskusia, na vtedajšie pomery, rovnaká ako tá dnešná, zahrňujúca Lionela Messiho a Cristiana Ronalda. Dva asi najznámejšie športové kluby na svete, prirodzene, rokmi svoje postavenie vo futbalovom priestore podporovali angažovaním tých úplne najlepších futbalistov daného obdobia. Pred desaťročím, keď svet udivoval Zinedine Zidane, Barcelona angažovala kúzelníka menom Ronaldinho. Keď na Camp Nou žiaril Lionel Messi, Real priviedol do svojich radov jediného hráča, ktorý mu dokázal a dokáže konkurovať.

Práve súboj Cristiano Ronaldo verzus Lionel Messi sa stal najväčšou športovou rivalitou v histórii. Žiadni iní futbalisti predtým nedotiahli vzájomné súperenie na takú úroveň, ako práve títo dvaja. Nikto iný neprekonával historické rekordy s takou pravidelnosťou, ako práve oni. Nikto iný nebol tak jasne vpredu pred všetkými ostatnými. A ostatné športy? Tiež ani zďaleka.  Práve kvôli nesmiernej kvalite, ktorú ponúkajú, mnohí ľudia pochybovali, či sa po nich nájde aspoň sčasti rovnaká rivalita, ktorá, samozrejme, posúva oba kluby, Real i Barcelonu, neustále ďalej. Aj preto Barcelona získala pred rokom a pol Neymara, na čo Real reagoval Garethom Baleom. Práve oni totiž boli v tom čase tipovaní na prebratie štafety po svojich veľkých vzoroch a majú sa v budúcnosti stať tou absolútnou špičkou. Barcelone chýbal tretí do partie, po vzore Realu? Ich Benzemom sa stal Luis Suarez, takisto (možno len zatiaľ) obetujúci svoje čísla v prospech svojich hviezdnych krídelníkov.

Rivalita Real verzus Barcelona prerastá všetko. Preto sa nemusíme báť toho, čo príde po súboji Messi vs. Ronaldo. Oba kluby dbajú až príliš na to, aby si udržali svoje súčasné postavenie. Posledným dôkazom sú udalosti z uplynulých dní. FC Barcelona, klub, ktorý oplýva jednou z najlepších akadémií na svete, si zmluvne poistila obrovskú nádej svetového futbalu, sedemnásťročného Youriho Tielemansa, ktorý má údajne do Barcelony prísť po tom, čo jej vyprší transferový zákaz. Reakcia Realu? Dohodli sa s šestnásťročným Martenom Odegaardom, momentálne najobletovanejším mladíkom vo svete futbalu, ktorému hory-doly sľubovali kluby ako Bayern, Inter, Manchester United, Liverpool a mnohí ďalší. To, že si tieto kluby opäť poistili dvoch najskloňovanejších hráčov medzi mladíkmi tak opäť potvrdzuje len jedno. Rivalita medzi Realom a Barcelonou neskončí po odchode Messiho s Ronaldom. Sága bude pokračovať.