Main Content

Nudná Bundesliga? Kluby musia zmeniť prestupovú politiku!

nedeľa, 18. január 2015 12:06 | Autor: Timotej Gašper

Nudná Bundesliga? Kluby musia zmeniť prestupovú politiku!
Nudná Bundesliga? Kluby musia zmeniť prestupovú politiku! | zdroj: © TASR

Nemecká najvyššia futbalová súťaž stráca na atraktivite, pretože žiadna liga nemôže vzbudzovať pozornosť a pútať fanúšikov, ak v danej súťaži vládne len jeden klub.

Komentár Timoteja Gašpera

Kedysi to bolo inak

Za uplynulých desať rokov sa na tróne vystriedalo viacero klubov, no v posledných dvoch sezónach Bundesliga poznala majstra oveľa skôr, ako by to kto čakal. Aj keď v historických štatistikách nekompromisne vedie Bayern Mníchov, v poslednej dekáde dokázali masterschalle nad hlavu dvihnúť aj kapitáni Stuttgartu, Wolfsburgu či dvakrát BVB. Ešte predtým, v sezóne 2003/04 získal titul Werder Brémy, ktorý mal pod vedením Thomasa Schaafa výraznú kvalitu, ktorú potvrdzoval aj nasledujúce sezóny, no dnes už tento tím oblieha len spodok tabuľky a jeho vypadnutie z najvyššej súťaže je čoraz pravdepodobnejšie. Sezóna 06/07 patrila Stuttgartu, keď hráči z mesta Mercedesu sa pod vedením Armina Veha dočkali svojho piateho titulu, na ktorý čakali 15 rokov. No tak ako Werder, aj Stuttgart padol do zabudnutia a z kedysi majstra Nemecka sa stal priemerný bundesligový manšaft. Legendárny Magath dokázal po odchode z Bayernu doviesť v roku 2009 k titulu aj Vlkov z Wolfsburgu. Od triumfu Vlkov však nastala akási nová éra, ktorá už pozná len dvoch majstrov.

Posledné roky už len o dvoch tímoch

Novú bundesligovú éru odštartoval charizmatický kouč Jurgen Klopp, ktorý vytiahol na vrchol Borussiu Dortmund. BVB počas dvoch úžasných sezón dokázala prelomiť viacero rekordov a už na konci ich prvej prelomovej sezóny sa radovali z titulu. O rok nato dokázali titul obhájiť a pridali triumf v nemeckom pohári, v ktorom rozstrieľali vo finále Bayern 5:2. Táto sezóna bola pre "Kloppovcov" špeciálna tým, že po skoro 30 rokoch prelomili rekord v počte vyhraných zápasov v sezóne, ktorý dovtedy držal kto iný, ako Bayern Mníchov. Po dvoch veľmi úspešných rokoch však padla aj nadvláda Dortmundu, pretože prišla známa sezóna 2012/2013. Bayern Mníchov v nej Bundesligu vyhral s jedinou prehrou a s náskokom 25 bodov, v Lige majstrov si Heynckessovi zverenci poradili s Dortmundom a vo finále pohára porazili Stuttgart 3:2. Manšaft, ktorý rovnocenného súpera hľadal v tej sezóne márne, však zmenil trénera a na miesto skúseného Heynckessa prišiel mladý a nápadov plný Pep Guardiola. Uplynulá sezóna priniesla zmeny, Bavori sa pod Guardiolom herne dosť zmenili, no nové rozostavenie, či taktiky, nič nezmenili na výhernej šnúre bavorského klubu. Už po 27. kole boli Mníchovčania istí majstri Nemecka. Okrem Bayernu a Borussie sa ostatné kluby mohli aj potrhať, ale pozornosti sa im jednoducho nedostalo. Dortmund zakončil minulú sezónu na druhom mieste, no na titul už tiež pomýšľať ani zďaleka nemohol.

Z hry je von už aj Dortmund

V úspešnej ére Borussie stála hra žlto-čiernych na troch kľúčových hráčoch - Reusovi, Gotzem a Lewandowskom. Gotze však neodolal ponuke Bayernu už pred dvoma rokmi a po minulej sezóne sa k nemu pridal aj Poliak Lewandowski. Reus ostal zatiaľ Kloppovej družine verný, no často laboruje so zraneniami a nemôže tak spoluhráčom pomôcť, keď to najviac potrebujú. Aj keď Dortmund učinil na prestupovom trhu patričné kroky, aby sa pokúsil Lewandowskeho a Gotzeho nahradiť, nevyšli podľa predstáv a odchod opôr k priamemu konkurentovi sa ukázal ako veľká chyba. Zápas, dva, či dokonca tri, sa nemusia vydariť ani najlepšiemu tímu na svete, no vicemajster Nemecka by nemal prehrať 10 zo 17 bundesligových zápasov jesene, najviac zo všetkých tímov ligy. Dortmund spadol až na predposlednú sedemnástu priečku, na ktorej zimuje.

Medzitým Bayern valcuje svojich súperov. V sezóne 2013/2014 už prehrali v ligách všetky svetové veľkokluby, okrem Bavorov. S bilanciou 14 výhier a troch remíz pri skóre 41-4 (!!!) a s náskokom 11 bodov jednoznačne kráľuju domácej súťaži. Nik nepochybuje o tom, že prvé miesto po jesennej časti bude znamenať rovnako ako v predchádzajúcich dvoch sezónách celkový triumf aj na konci.

Čo je potrebné zmeniť?

Dominancia Bayernu nehrá v prospech ligy, ktorá je už druhý rok z hľadiska boja o titul neatraktívna. Hoci sa v Bundeslige hrajú krásne zápasy, na krásnych štadiónoch, pred možno najlepšími fanúšikmi v Európe a v každom kole padajú nádherné góly, to pravé vzrušenie súťaži chýba. A môže za to svojim spôsobom aj Bayern, ktorý zvolil taktiku vykúpiť všetky talenty svojich rivalov, no najmä Dormund, ktorý ako konkurent číslo jedna na rozdiel od top klubov z Anglicka, či Španielska, umožnil svojmu najväčšiemu rivalovi kúpiť svoje najväčšie hviezdy.

Nemecké kluby by sa mali z chybných rozhodnutí Borussie poučiť a urobiť všetko pre to, aby nové vychádzajúce hviezdy, ktorých je v Nemecku každým rokom dostatok, nepredávali svojim priamym konkurentom. Ak chce hráč odísť, mal by mu byť za patričnú cenu umožnený prestup, ale nie do rúk mužstva, ktoré je v lige neporaziteľné. Ak sa to nezmení nemeckú ligu čaká dlhodobá nádvlada Bayernu.