Main Content

Poľsko sa stalo novou zasľúbenou zemou slovenských futbalistov

sobota, 17. január 2015 09:52 | Autor: Filip Chudý

Poľsko sa stalo novou zasľúbenou zemou slovenských futbalistov
Poľsko sa stalo novou zasľúbenou zemou slovenských futbalistov | zdroj: © TASR

V tomto prestupovom období sme zaznamenali zvýšený počet prestupov slovenských futbalistov do poľskej Ekstraklasy. Čo všetko je za tým, že k našim severným susedom odchádza čoraz viac našich futbalistov?

Komentár Filipa Chudého

Zo slovenského pohľadu v tomto prestupovom období najviac zaujalo to, že sme svedkami výrazne zvýšenej migrácie slovenských futbalistov severným smerom. Prestupových šumov o našich hráčoch v súvislosti s poľskými klubmi bolo v ostatných týždňoch toľko, koľko predtým pomaly za niekoľko rokov dokopy, a to ešte ani zďaleka nie sme na konci. Snáď každý druhý deň od konca jesennej časti vychádza správa, že poľský klub má záujem o nejakého slovenského futbalistu. V minulosti sme si zvykli, že naši futbalisti sa takto vo veľkom spájali s českými klubmi, no v tejto zime neveje západný, ale severný vietor. Sú za tým dva hlavné dôvody.

Prvým je to, že poľská najvyššia súťaž našich futbalistov jednoducho láka. Základnou motiváciou na odchod do cudziny sú vždy peniaze a môžete si byť istí, že v momentálne sa Ekstraklase dá zarobiť celkom slušne. Navyše väčšina slovenských klubov svojich hráčov poriadne ani neplatí... Ale to nie je jediná vec, v ktorej Poliaci prevýšili nielen nás, ale už aj Čechov. Pozrite si štadióny, na ktorých sa hrá Ekstraklasa a rýchlo pochopíte, že táto súťaž neuveriteľne rýchlo napreduje. Tri štvrtiny ich prvoligových štadiónov sú na tom momentálne lepšie ako náš najlepší, pričom ďalšie sa rekonštruujú, aby boli tiež kvalitné. Niektoré z nich sú dokonca úplne špičkové aj zo svetového hľadiska, čo je pozostatok ME 2012. Dá sa teda povedať, že aj v Poľsku nastal po usporiadaní veľkého podujatia futbalový boom, aký postretol ich nemeckých susedov po MS 2006. Poľskí kibici navyše zapĺňajú hľadiská, marketing klubov funguje, mediálny záujem je neuveriteľný, preto sa nemôžeme čudovať, že ich súťaž rastie do krásy. Zrejme nepotrvá dlho a Ekstraklasa bude na úrovni súťaží typu holandskej Eredivisie, portugalskej Primeira ligy a ďalších súťaží takéhoto rangu.

No a druhým dôvodom je to, že poľské kluby chcú slovenských hráčov, pretože naši futbalisti si v nedávnom čase urobili v tejto krajine veľmi dobré meno. Veď posúďte sami. Róbert Demjan bol po sezóne 2012/13 vyhlásený za najlepšieho hráča ligy, zároveň bol najproduktívnejším hráčom, najlepším strelcom a najlepším útočníkom. Doteraz nepochopím, prečo ho Griga s Hippom nezavolali aspoň na skúšku do reprezentácie. Celé Poľsko je teraz nadšené z Ondreja Dudu, ktorý je tam oveľa väčšia hviezda ako u nás. To bol najlepší transfer minulej zimy. Reprezentačný tréner Poliakov Adam Nawalka vyhlásil, že najlepším nákupom leta zas bol Roman Gergel. Do toho si pridajme, že najlepším brankárom súťaže za minulú sezónu je Dušan Kuciak a najlepším trénerom Ján Kocian. A keby ste v Poľsku spomenuli mená Jána Muchu, Mariána Kelemena a mnohých ďalších Slovákov, určite by ste našli kibicov, ktorí by vám aj pivo za to zaplatili.

Demjan sa na Slovensku v minulosti poriadne nepresadil, no aj tak sa z neho stal najlepší hráč Ekstraklasy. Duda hral našu ligu iba pol roka, no aj tak v ňom Legia našla budúcu hviezdu. Gergel bol dlhé roky v Žiline iba za poskoka z lavičky, no aj tak to bol najlepší nákup leta. Po všetkých týchto príkladoch sa nemôžeme čudovať, že poľské kluby začali na Slovákov doslova poľovať, pričom sa neboja angažovať ani hráčov, ktorí u nás nežiarili, veď čo ak ďalšia motyka vystrelí.

K včerajšku som napočítal v kádrom poľskej ligy 22 našich hráčov, čo je prakticky jedno mužstvo, ktoré by u nás hralo určite o titul. Pre našu ligu síce nie je dobré, ak v nej absentujú takíto hráči, ale tešiť náš môže aspoň to, že naši futbalisti sú žiadaní v rýchlo sa rozvíjajúcej súťaži. Ich výhodou pri adaptácii je aj to, že sa jedná o prakticky to isté podnebie, kultúrne rozdiely sú minimálne, vzdialenosť od domova je takmer zanedbateľná, no a tiež nie je žiadny problém sa veľmi rýchlo dohovoriť, čo nám názorne ukázal Erik Jendrišek pri svojom predstavovaní... Poľsko sa stalo novou zasľúbenou zemou slovenských futbalistov, ale až budúcnosť nám dá odpoveď, aký to bude mať dopad na slovenský futbal.