Main Content

Kým Ronaldo štyri roky stúpa, Messi za ten čas iba klesá...

streda, 14. január 2015 10:17 | Autor: Filip Chudý

Kým Ronaldo štyri roky stúpa, Messi za ten čas iba klesá...
Kým Ronaldo štyri roky stúpa, Messi za ten čas iba klesá... | zdroj: © TASR

Cristiano Ronaldo zopakoval víťazstvo v ankete o najlepšieho futbalistu sveta, pričom celkovo tretí raz si prevzal Zlatú loptu. Mohli za to nielen jeho skvelé výkony, ale aj to, že Lionel Messi už nemá oproti nemu takú silnú mediálnu pozíciu, akú mal pri svojich víťazných rokoch.

Komentár Filipa Chudého

Myslím, že meno víťaza Zlatej lopty 2014 absolútne nikoho neprekvapilo. Cristiano Ronaldo bol v minulom roku najlepší, preto sa ani nevedú žiadne pochybovačné reči typu tých, aké sme počúvali po pridelení ceny za najlepšieho hráča MS Lionelovi Messimu. Ak bolo niečo vo výsledkoch prekvapujúce, išlo o postavenie Messiho, ktorý o štyri stotiny všetkých hlasov skončil dokonca ešte pred Manuelom Neuerom. Nebudem tu teraz rozoberať, či je na druhom mieste za rok 2014 oprávnene, len dodám, že Angel Di Maria, ktorého si Argentínčania zvolili za svojho najlepšieho futbalistu za uplynulý rok, skončil v Zlatej lopte až na desiatej priečke.

Možno aj preto po vyhlasovaní povedal, že by sa mali rozdávať dve Zlaté lopty. Vec sa má totiž tak, že momentálne si je naozaj ťažké predstaviť, čo by sa muselo stať, aby jeden z dvojice Ronaldo – Messi nevyhral. Manuel Neuer sa bráne v dobrom doslova zbláznil, Nemcom vychytal titul majstrov sveta, ale ani to nepomohlo, aby sa dostal aspoň pred Messiho. Angel Di Maria je síce doma od Messiho lepší, ale svet mu výsledkami ankety povedal, že bol horší o priepastných 14,47 % hlasov. A takýchto príkladov by sme mohli nájsť v minulosti ešte niekoľko.

Ich dominancia v tejto ankete spočíva aj v tom, že majú pred súpermi veľký náskok pri mediálnej práci s verejnosťou. Ich „pí ár“ rozhoduje, že je takmer nemožné ich poraziť. Preto nestačí byť len na ihrisku najlepší, musíte byť aj vo svete médií. Toto si v minulosti uvedomil aj Ronaldo. Dokonale si totiž rozanalyzoval, prečo ho Messi v tejto ankete suverénne porážal, hoci na ihrisku uhral minimálne remízu. Messi získal auru vzorného chlapca, ktorého si adoptovala barcelonská rodina, zaplatila mu liečbu, ten jej to splatil na ihrisku, rozprávkový život bez omylov mal aj v súkromí, už to len sfilmovať v Hollywoode... No a Ronaldo bol na druhej strane považovaný za sukničkára a egoistu na ihrisku. To síce zaberá na ženy, u ktorých mal Ronaldo suverénne navrch, ale keďže v Zlatej lopte hlasovali muži, výsledok bol jasný.

Na svojom novom imidži začal Ronaldo usilovne pracovať niekedy pred vyše dvomi rokmi. Zrazu začal v rozhovoroch klásť dôraz na tím, jedna charitatívna vec striedala ďalšiu a výsledok sa dostavil. Dnes už nie je pokladaný za egoistu, dnes je futbalový a životný vzor hodný nasledovania. A pomohlo mu aj to, že Messi už nie je braný za úplné neviniatko. Dlho sa totiž prepierali jeho problémy s daňami, pridali sa spory v klube, pričom ten súčasný s Enriquem je iba jeden z mnohých, o ktorých verejnosť diskutuje.  No a zlatým klincom do Messiho rakvy bolo udelenie ceny pre najlepšieho hráča MS. Snáď nikdy predtým sa meno víťaza tejto ceny takto nespochybnilo, čo vo verejnosti ublížilo aj samotnému hráčovi.

Messi síce skončil druhý, ale kým pred rokom prehral iba o 3,27 % hlasov, tento rok to bolo až o 21,9 %. A dovolím si povedať, že ich výkony na ihrisku pri porovnávaní rokov 2013 a 2014 takýto markantný medziročný rozdiel neurobili. A tiež je zaujímavé to, že kým Messiho percentá štyri roky iba klesajú, Ronaldove zas iba stúpajú, čo nebude náhoda. Ale Messi aj tak zostáva hlavným Ronaldovým rivalom v boji o Zlatú loptu 2015, pretože kým výkonmi sa niekto tretí k nim pridať môže, ani zďaleka mu to nebude stačiť na víťazstvo, keďže za rok nebude mať také veľké meno, ako oni dvaja, pričom práve to vo veľkom rozhoduje.