Main Content

Kto získa ocenenie hráčka roku?

nedeľa, 11. január 2015 18:31 | Autor: Timotej Gašper

Kto získa ocenenie hráčka roku?
Kto získa ocenenie hráčka roku? | zdroj: © TASR

Nielen muži, ale aj ženy budú 12.januára na galavečeri v Zurichu bojovať o titul najlepšej hráčky roku. Nominované boli tri hviezdy, no ktorá z nich zažiari najjasnejšie?

Z pôvodných desiatich mien sa nominácia skrátila do finálnej podoby, ktorú tvoria už len tri mená. Tri kontinenty, no len jeden sa bude radovať spolu so svojou zverenkyňou. Získa brazílska kúzelníčka Marta už svoj šiesty titul, alebo ju tromfne americká veteránka Abby Wambach? Netreba však zabúdať na hviezdu Nemecka, 26 ročnú Nadine Kesslerovú, ktorá prežila rok plný trofejí a úspechov. Každá z týchto troch slečien prežila úžasný rok 2014, no vyhrať môže len jedna z nich. Ktorá to bude?

Marta - Brazília

Na góly tejto brazílskej superhviezdy by sa dalo pozerať dookola. Marta každým rokom dokazuje, že patrí medzi najlepšie hráčky histórie. Prvýkrát bola na tento titul nominovaná v roku 2006, no brazílske eso sa objavuje vo finálnej trojke aj po ôsmych rokoch. V roku 2014 Marta hájila farby dvoch švédskych klubov. Najprv hrala v Tyreso FF, s ktorým sa dostala do finále ženskej Ligy majstrov, kde ale ani jej dva góly nezabránili Wolfsburgu vo výhre v dramatickom finále, ktoré skončilo 4-3. V júni podpísala s FC Rosengard, s ktorým vyhrala svoj už piaty švédsky ligový titul. Marta drží rekord v počte týchto ocenení, od roku 2006 bola za najlepšiu hráčku zvolená päť krát. No posledný triumf prišiel ešte v roku 2010, zachráni aspoň Marta tento rok brazílsky futbal šiestym ziskom?

Abby Wambach - USA

Už 35 ročná Abby patrí k najlepším futbalistkám spoza veľkej mláky. Abby Wambachová dokázala svoju dôležitosť pre Ameriku keď počas kvalifikačnej cesty do Kanady 2015 strelila gól proti Trinidadu a Tobago v CONCACAF šampionát žien a v celej kvalifikácií patrila medzi najväčšie americké opory. Doma strelila desať gólov v 16 vystúpeniach za Western New York Flash. Abby sa prvýkrát objavila v nominácií na toto ocenenie v roku 2011 a hneď o rok ho aj vyhrala. Wambachová dokázala streliť 22 gólov v 29 zápasoch a napriek veku 35 rokov bude chcieť do svojej vitríny aj titul z Majstrovstiev sveta vo futbale žien, "Nikdy som MS nevyhrala, takže som celkom odhodlaná a dúfam, že v Kanade vyhráme.".

Nadine Kesslerová - Nemecko

Niet najmenších pochýb o tom, že Nadine Kesslerpvá si zaslúži svoje miesto v elitnej trojke svetových hráčok. V roku 2014 predviedla ofenzívna záložníčka svoj veľký talent a povahu vodkyne ako pilier VfL Wolfsburg, s ktorým ako kapitánka získala tituly nemeckého majstra ženskej Bundesligy a ženskej Ligy majstrov. Tieto úspechy jej pomohli získať titul za najlepšiu hráčku v Európe pre sezónu 2013/2014. To ale stále nieje všetko, 26-ročná Nadine bola tiež dôležitým členom nemeckého národného tímu žien, ktorý dokázal vyhrať vo všetkých desiatich zápasoch v kvalifikácií na Majstrovstvá sveta 2015. Kesslerová má stále ešte len 26 rokov, no za sebou už veľa titulov a ocenení, pridá v tomto roku aj triumf na MS? Nemecký výber žien zamieri do Kanady ako jeden z favoritov turnaja. Kesslerovej päť gólov v šiestich kvalifikačných zápasoch jej zaistili status najobávanejšej strelkyne nielen v národnom drese. Dotiahnu to aj ženy do víťazného konca tak ako v lete 2014 ich mužskí kolegovia?

Všetky tri kandidátky majú na zisk rovnakú šancu, no v zahraničných médiách vyzdvihujú Nemku Kesslerovú. Meno najlepšej hráčky za rok 2014 sa dozvieme 12.1.2015 na galavečeri v Zurichu.