Main Content

Barcelonské nikam nevedúce klišé začína nudiť

pondelok, 5. január 2015 13:16 | Autor: Jakub Vaverka

Barcelonské nikam nevedúce klišé začína nudiť
Barcelonské nikam nevedúce klišé začína nudiť | zdroj: © TASR

Barcelona nezvládla prvý zápas nového roka, keď prehrala na horúcej pôde v San Sebastiáne 0:1. Prehra katalánskeho veľkoklubu sa nečakala, i keď bilancia FCB na štadióne Anoeta nebola ani vôbec vábivá.

Barcelona išla do zápasu s vedomím, že Real Madrid prehral vo Valencii, a tak sa Katalánci mohli dostať na priebežnú prvú priečku v tabuľke. Už v úvode zápasu na severe krajiny si však dal obranca Jordi Alba vlastný gól, čo výrazne naštrbilo všetky taktické plány úradujúceho španielskeho vicemajstra.

Barca nehrala dobre, v jej hre bolo veľa nepresností a domáci boli svoj náskok do prestávky ešte zveľadiť, no svoje šance nepremenili. V druhom polčase FCB prebralo iniciatívu, mohlo vyrovnať, ba dokonca zvrátiť vedenie na svoju stranu, ale favorit svoje šance nepremenil a proti tímu Davida Moyesa vyšiel naprázdno.

Prekvapila absencia Lionela Messiho a Neymara, ktorí neštartovali v základnej zostave: „Cítiť sa previnilo po zápase nemá žiadnu cenu. Nechcel som riskovať zdravie hráčov, ktorí mali za sebou dlhú cestu dva dni pred zápasom.“

 Takto sa k celej situácii postavil kouč Luis Enrique. Je pravdou, že najväčšie hviezdy Barcy mali za sebou naozaj náročnú cestu, ale profesionáli ich rangu by istotne nemali problém nastúpiť a treba dodať, že Kataláncom chýbali. Minutáž, ktorú odohrali nebola dostatočná na to, aby niečo so zápasom urobili. Enrique pokračoval:  

„V koncovke nám chýbalo šťastie. Do zakončenia sa tlačilo viacero hráčov, keby sme dali 5 gólov, nikto by sa nemohol hádať, ale keďže sme ich nedali."

Reči bývalého trénera AS Rím však barcelonskej verejnosti prestávajú stačiť, do mužstva sa pustili aj médiá. Denník Sport píše o tom, že Luis Enrique svojím rozhodnutím odhodil tri dôležité body, Mundo Deportivo píše otvorene o hanbe.  O to viac prekvapujú slová Xaviho, ktorého podľa všetkého nerozhádzala ani prehra: „Mali sme loptu, mali sme šance. Myslím si, že sme odohrali dobrý zápas a to aj napriek prehre. Vlastný gól rozhodol, musíme pokračovať v práci.“ Svojím názorom sa prezentoval aj Andrés Iniesta, pravdepodobne najlepší hráč FCB v zápase, ktorý povedal, že Barca mala šance, hrala dobre, avšak nedokázala skórovať.

Nie je to prvá nevynútená strata bodov katalánskeho giganta, preto prekvapuje, že kouč a opory FCB komentujú prehry s pokojom, ako by sa nič nestalo. Faktom však je, že strata na Real Madrid sa neznížila a zápasov stále ubúda. Navyše taktické rozhodnutia Luisa Enriqueho často nedávajú zmysel. Už cez víkend hrajú Katalánci doma proti Atléticu Madrid a ak predvedú rovnaký bezduchý výkon ako včera, môže sa veľmi ľahko stať, že čoskoro vypadnú z boja o titul.