Main Content

Ako vznikajú prestupové špekulácie?

piatok, 26. december 2014 11:12 | Autor: Jakub Mihálik

Ako vznikajú prestupové špekulácie?
Ako vznikajú prestupové špekulácie? | zdroj: © TASR

Prestupové špekulácie. Buď ich milujete, alebo ich nenávidite. Obe strany sú zastúpené približne rovnako, no čítajú ich všetci. Ich odporcovia chŕlia lávu a popol, mysliac si, že média úmyselne klamú. Tí na opačnej strane sa minimálne radi nechávajú unášať špekuláciami, čo by bolo keby...

Športový mediálny priestor internetu je zaplavený desiatkami prestupových správ denne. Ich svet však nie je čierno-biely. Nie je to len o tom, že média informujú, buď o hotovom prestupe, alebo si vymyslia absolútny blud, len, aby zaplnili priestor svojich stránok, prípadne vás vytočili. Svet prestupových špekulácií je omnoho zložitejší, a tým pádom omnoho zábavnejší pre obyčajného fanúšika.

Vo svete futbalu to chodí tak. Naoko nepravdepodobné príbehy sa objavujú na dennom poriadku. Mnohé z nich sú úplne mimo, čo si budeme nahovárať. Vznikajú rôzne.

Kategória 1

Prvú kategóriu tvoria špekulácie, ktoré vznikli preto, že si to niekto tak veľmi prial, až tomu sám uveril a rozšíril „informáciu“ ďalej. Ako príklad si môžeme uviesť ságu s podtitulom „Cristiano, poď domov!“ Už pred dvoma rokmi si fanúšikovia Manchestru United veľmi želali návrat portugalskej hviezdy. Vyjadrili to neraz aj prostredníctvom rôznych plagátov na štadióne, rozhovorov a podobne. Médiá odrážajú to, čo zaujíma fanúšikov najviac, a tak aj oni prebrali tento „sen o návrate márnotratného syna“ a každý pohyb vetra v smere z Madridu do Manchestru, brali ako potvrdenie prvotných hypotéz. Prirodzene, aj britské médiá si priali návrat obrovskej hviezdy, ktorá by plnila titulky, nielen po športovej stránke, ale i tej súkromnej. A tak aj oni sa dostali do štádia, v ktorom tak veľmi chceli, až uverili. Sága pokračovala.

Kategória 2

Ďalšiu kategóriu, tvoria nesprávne interpretácie výrokov i krokov, či už hráčov, alebo klubov. Po príklady nemusíme chodiť ďaleko do minulosti. Už od leta je najaktívnejším „špekulatívnym“ klubom Manchester United. Sám klub ohlásil veľkú prestavbu kádra, k čomu napomohol nový manažér, preto nebolo ťažké uveriť tomu, že prestupy sa smerom z/na Old Trafford budú konať.

Stredopoliar AS Rím, Kevin Strootman, bol kvôli svojej minuloročnej forme spájaný s United už počas panovania Davida Moyesa. Keď sa potom novým „bossom“ na Old Trafford mal stať Louis van Gaal, teórie o prestupe Holanďana ešte zosilneli. Louis van Gaal totiž okolo neho vystaval reprezentáciu Holandska, ktorá uspela v kvalifikácii na MS 2014. United práve podobný stredopoliar navyše chýbal, a keďže trh predsa len ponúka obmedzený počet stredopoliarov svetovej úrovne, Strootman bol samozrejmým objektom. A keď sa objavil v médiách výrok: „Cítim sa byť van Gaalovi zaviazaný“, vyzeralo to, ako nepriestreľný argument, ktorý by nevyvrátil ani Harvey Specter. Na tomto základe sme sa ocitli v situácii, keď už takmer naisto rátame s prestupom Strootmana do Manchestru United. Buď v januári, alebo v lete. Neskôr nie. Veď až príliš veľa skladačiek do seba zapadá. Avšak len málo „špekulátorov“ vie, že onen výrok bol súčasťou dlhšej vety, ktorú Strootman vyslovil pri rozhovore s jedným holandským novinárom, ktorý robil reportáž o holandskej reprezentácii v predšampionátovom období. „Keď sa na mňa van Gaal díva, či už je to počas tréningu, alebo počas zápasu, nie je to o tom, či sa chcem zapojiť do hry, či chcem mať loptu. Nie, ja ju jednoducho musím mať. Cítim sa byť van Gaalovi zaviazaný“, tak zneli Strootmanove slová, ktoré niekto skrátil, nesprávne pochopil, a ktoré sa stali akoby základným kameňom Strootmanovej prestupovej teórie. Keď ide o prestupy, ľudia jednoducho rozumejú tomu, čomu chcú.

Kategória 3

Ďalšia óriu špekulácií tvoria prestupy, ktoré jednoducho „dávajú zmysel“. Stačí, že sa nedarí jednému hráčovi, prípadne jeho mužstvu, a už sa v jeho prípade skloňuje prestup. Každý prestup však musí mať okrem klubu, z ktorého hráč odchádza, aj klub, kam prichádza. To dáva priestor na špekulácie. Ak sa Matsovi Hummelsovi momentálne nepáči pozícia Borussie Dortmund, čo dal najavo aj v nedávnom rozhovore, keď povedal: „Je až zarážajúce, ako veľmi zlí sme na súperových ihriskách“, ľudia vo futbale si to prekladajú ako jasný prejav vôle odísť z potápajúcej sa lode. Opäť je Manchester tá najsprávnejšie voľba. Tá „jediná“ logická. United predsa hľadajú stopéra, sú veľkoklubom, ktorý by splnil Hummelsove ambície, navyše Borussia by nemala problém predať ho, keďže by neposilnili svoju priamu konkurenciu. Logické, nie? Futbal však nemá logiku, a tak sa ani tieto naoko logické prestupy často neuskutočnia.

Kategória 4

Ak sme v predošlých troch kategóriách hovorili o prípadoch, keď sa špekulácie zakladajú na nejakých postupoch novinárov, ktoré vychádzajú viac zo súvislostí, ako z reálnych informácií, tak musíme dať dôraz na kategóriu číslo štyri. Prestupové novinky tohto typu totiž zahŕňajú aj niektorú z predošlých kategórií. Vychádzajú z reálnych informácií, ktoré sa k novinárom dostanú od ich zdrojov. Môže to byť kontakt vovnútri klubu, ktorý s novinárom chodil na strednú a pri pive mu čo-to prezradí, pod rúškom anonymity. Môže to byť hráč, ktorý chce zmeniť prostredie, a tak vypustí správu o záujme nejakého klubu o jeho služby, aby sa dostal viac na oči. Môže to byť hráčov manažér, ktorý chce vytĺcť pre svojho klienta predĺženie zmluvy, či zvýšenie prestupovej sumy. Môže to byť aj samotný klub, ktorý, keď predáva svojho hráča, určite využije pri vyjednávaní ceny fakt, že v médiách písali o záujme tímu, ktorý je rivalom potenciálneho kupca. Môže to byť relevantný zdroj, ktorý však už sám o sebe nemá správnu informáciu. Môže to byť skutočne informácia od kohoľvek. Ak sme hovorili o Ronaldovom prestupe z Realu do Manchestru, tak práve geniálna taktika superagenta, Jorgeho Mendesa, snažiaceho sa pre Cristiana vyjednať novú zmluvu, spustila lavínu oných mediálnych špekulácií.

Kategória 5

Poslednú kategóriu tvoria tie prestupové fámy, ktoré sú založené na reálnych informáciách. Niektoré z medializovaných prestupov sa nakoniec neuskutočnia, či už kvôli strate záujmu, kvôli forme, zraneniu, cene, alebo aj preto, že sa medializovali a konkurent im takmer podpísaného hráča uchmatol spod nosa. Takých situácií je tiež mnoho a ako príklad si môžeme uviesť momentálny boj o Lucasa Silvu, ktorého sa po záujme Realu Madrid na poslednú chvíľu snaží uchmatnúť Arsenal. Ak sa im to podarí, prvotné prestupové informácie, spájajúce mladého Brazílčana s Realom, sa budú javiť ako ďalší nepravdivý výmysel.

Určite ste sa ocitli na strane odporcov špekulácií i ich náruživých čitateľov ,podľa toho, či sa prestupová špekulácia týkala vášho obľúbeného klubu. Určite aj vás priviedli špekulácie do vývrtky, veď sa hovorí o prestupe hráča, ktorého tréner ešte pred pár týždňami nechcel predať ani za 100 miliónov. Keď však nabudúce budete čítať o prestupovej špekulácii, nechŕlte oheň, akokoľvek nepravdepodobne vyzerá. Možno je súčasť nejakého väčšieho plánu. Možno sa aj uskutoční. No berte ju s rezervou. Futbal totiž nemá logiku a možné je v ňom čokoľvek. V prestupových vodách tým dupľom.