Main Content

Vymenovanie Pavla Hapala za trénera „21“ nie je chybou

piatok, 26. december 2014 09:13 | Autor: Filip Chudý

Vymenovanie Pavla Hapala za trénera „21“ nie je chybou
Vymenovanie Pavla Hapala za trénera „21“ nie je chybou | zdroj: © TASR

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov bude mať nového trénera. Stane sa ním Čech Pavel Hapal, ktorý sa najviac zviditeľnil práve na Slovensku. Aj keď sa voľba nestretla s veľkým súhlasom národa, nemusí byť zlá, aj keď odpoveď dá až čas.

Komentár Filipa Chudého

To čo bolo už dlhšie viac-menej jasné, spečatil oficiálnou správou aj SFZ. Novým trénerom druhej najvýznamnejšej reprezentácie bude Pavel Hapal. Vôbec prvýkrát sa tak stane, že hlavným trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie bude zahraničný tréner. Aj naša trénerská lavička sa tak trochu viac globalizovala. V iných slovenských športových reprezentáciách sme videli už kvantá zahraničných trénerov, preto je vlastne trochu prekvapením, že futbal pomerne dlho odolával. Ale Pavla Hapala zas nemusíme až tak brať za zahraničného trénera.

Hapal je síce český tréner, ale dobré meno získal hlavne vďaka slovenským pôsobiskám. Ako 37-ročný už mal síce nejaké trénerské skúsenosti z domoviny, ale až angažmán v Nitre ho dostal do povedomia. Pritom je zaujímavé, že ak by sa v tom čase nevracal Weiss z Ruska do Petržalky, zrejme by sa stal trénerom vtedajšej Artmedie. A hoci sa tá stala následne majstrom, Hapal smútiť nemusel, keďže mužstvo spod Zobora priviedol na prekvapujúce tretie miesto, čo vzbudilo záujem ďalších ekonomicky silnejších klubov. Medzi také patrí v Česku Mladá Boleslav, kam zamieril, ale európsky cieľ tesne neplnil. No aj to bolo možno preňho šťastím, keďže inak by asi následne nemohol prísť do Žiliny, s ktorou dosiahol svoj najväčší trénerský úspech, ktorým bola účasť v Lige majstrov. Obzor mu rozšíril aj angažmán v poľskom Lubine, či opätovné pôsobenie v Senici.

Takýmto životopisom sa nemôže pochváliť veľa slovenských trénerov. Aj preto na zväze nemali až tak veľmi na výber. Hlavným favoritom bol síce Jozef Vukušič, lenže toho nepustil klub, preto sa museli zväzoví predstavitelia pozerať inde. Adriána Guľu by viceprezident SFZ pre štátnu reprezentáciu Karol Belaník, ktorý sa výrazne podieľal na výbere, teraz zo Žiliny ani neponúkol. Martin Ševela zas nemá najvyššiu licenciu, preto jeho vymenovaním by si dal SFZ prakticky vlastný gól, keďže ligové kluby tlačí k tomu, aby ich viedli iba tréneri s potrebnou licenciou. Samuel Slovák bol v čase hľadania tiež pod zmluvou a Ladislav Hudec s Dušanom Radolským boli od začiatku iba akési poistky, ak by to s Hapalom nevyšlo. Ale keďže ho Senica pustila a sám má záujem, bolo len otázkou času, kedy bude odklepnutý. Zaujímavosťou je to, že opäť strieda Galáda, ako svojho času v Nitre, a jeho asistentom bude opäť Oto Brunegraf, s ktorým spolupracuje tiež od nitrianskych čias.

Ťažko v tejto chvíli povedať, či Pavel Hapal bude dobrá voľba, keďže odpoveď na to dá až čas v spojení s výsledkami. Ale dovolím si už teraz tvrdiť, že zlá voľba to nie je, hoci práve takto to cíti väčšina futbalových fanúšikov. Lenže tým skôr prekáža to, že Hapal je zahraničný tréner, neposudzujú jeho trénerské schopnosti. Áno, aj ja by som bol radšej, keby slovenskú reprezentáciu viedol slovenský tréner, ale v tejto chvíli to vyšlo inak. Jozef Vukušič, ktorého som takto pred rokom vybral za najlepšieho slovenského trénera roka 2013, by bol síce aj podľa mňa najlepšou voľbou, ale vôbec sa nečudujem líbyjskému Al Ahly Benghazi, že ho nechce pustiť. Zvyšné reálne slovenské možnosti zas už Hapala neprevyšujú, preto jeho vymenovania zásadnou chybou nie je.