Main Content

Martin Ødegaard: 15 ročný supertalent z Nórska láme rekordy

sobota, 13. december 2014 12:26 | Autor: Timotej Gašper

Martin Ødegaard: 15 ročný supertalent z Nórska láme rekordy
Martin Ødegaard: 15 ročný supertalent z Nórska láme rekordy | zdroj: © TASR

Má 15 rokov a už hrá nórsku najvyššiu súťaž a zbiera štarty v seniorskej reprezentácií. Nórsky stredopoliar je predmetom veľkého záujmu v celej Európe a je otázne, v ktorom veľkoklube tento obrovský talent a milovník Liverpoolu nakoniec skončí.

Klubová kariéra

Sedemnásteho novembra 1998 sa v nórskom meste Drammen narodil futbalový zázrak menom Martin Ødegaard. Syn známeho bývalého nórskeho futbalistu Hansa Erika Ødegaarda urobil svoje prvé futbalové kroky v klube Srtomsgodset IF. Veľmi skoro začal ukazovať obrovský potenciál a medzi rovesníkmi  vynikal skvelým prehľadom na ihrisku a technikou, ktorú mu môže závidieť aj skúsený profesionál. Prvýkrát sa do veľkého futbalu pozrel v januári 2014, keď sa ako čerstvý "päťnástnik" dohodol s prvým tímom Stromsgodsetu, no bez zmluvy ale s dohodou, že bude môcť dvakrát týždenne trénovať v klube Mjondalen IF, kde je asistentom trénera jeho otec Hans Erik. Týždeň čo týždeň sa počas tréningov s profesionálymi rástol z teenagera lepší futbalista a odmenou za úsilie bol jeho premiérový debut v Tippeligaen. 13.apríla 2014 sa v zápase proti Aalesundsu FK objavil v základnej zostave a stal sa tak najmladším hráčom v histórií ligy. V najvyššej nórskej súťaži sa okamžite stal jedným z najsledovanejších hráčov a jeho finty aj vďaka YouTube zaujali celý svet. Keď už bolo jasné, že Stromsgodset vychováva jeden z najväčších talentov súčasnosti, klub ponúkol "chlapcovi" oficiálny kontrakt na dva roky, ktorý Martin podpísal. V zostave dvojnásobného nórskeho majstra si Ødegaard našiel stabilné miesto a sezónu dohral s bilanciou 23 zápasov, v ktorých päť krát skóroval a šesťkrát asistoval. Keďže v Nórsku sa liga hrá len do novembra, v tejto chvíli má Ødegaard už po sezóne, kde aj s jeho pomocou skončil Stromsgodset na štvrtom mieste, čím sa kvalifikoval do predkola Európskej ligy. Jeho najväčší zlom prišiel v júlovom zápase proti Sandnes Ulf, kde jeho tím vyhral 1:3 a Ødegaard bol pri všetkých troch góloch hostí. Ďaľšia hviezdna chvíľa prišla pätnásteho augusta, keď v inom náročnom duely na ihrisku klubu Start vyhral Stromsgodset 2:3 a práve Ødegaard sa stal hviezdou večera, keď prihrával na všetky góly. Po vydarených týždňoch narastali v nórskych médiách špekulácie, že Ødegaard by mohol kľudne skúsiť aj seniorskú reprezentáciu. Aktuálne Nór trénuje v Liverpoole, ktorý je jeho najobľúbenejším klubom a preto sa na povrch doniesli aj špekulácie, či sa rodiaca superhviezda nebude sťahovať práve na Anfield. Jeho klubová kariéra sa začala famózne, no kde bude pokračovať? V Stromsgodsete má ešte rok platnú zmluvu, no je skoro nemožné, aby klub dokázal takéhoto hráča dlho udržať.

Reprezentačná kariéra

Martinova reprezentačná cesta začala vo chvíli, keď sa objavil na súpiske reprezentácie Nórska do 17 rokov pre januárový turnaj v Turecku. Na dres výberu "U17" si Ødegaard ani nestihol zvyknúť a už bol povolaný do "dvadsaťjednotky", kde bol rovno nasadený do posledného zápasu kvalifikácie na EURO 2015 do 21 rokov. V tomto zápase odohral Martin celých 90 minút na pozícií útočníka, no ani jeho prítomnosť nezabránila prehre nórskeho výberu proti rovesníkom z Portugalska 2:1. Možno očakávane, no určite aj s dávkou nadšenia dostal Ødegaard 19.augusta 2014 svoju prvú reprezentačnú pozvánku do „A“-tímu Nórska. V zápase proti SAE si odbil debut a dosiahol tým ďalší medzník, keď sa stal  vo veku 15 rokov a 253 dní najmladším reprezentantom krajiny v histórii. Prekonal tak rekord z roku 1910, kedy hráč Tormod Kjellsen nastúpil do zápasu len 5 dní pred svojimi šestnástinami. Ødegaardov pobyt v seniorskom tíme však nebol len o priateľskom zápase. Koncom septembra bol opäť povolaný na kvalifikáciu EURA 2016, kde Nórov čakali skupinové súboje proti Malte a Bulharsku. Jeho životná chvíľa prišla v 65.minúte proti Bulharsku, keď sa ako striedajúci hráč dostal na zbytok zápasu do hry a tým sa stal najmladším hráčom v histórií kvalifikácie EURA. Je neuveriteľné, kam až sa tento mladý chlapec dostal v tak nízkom veku.  Nórsko ostalo po štyroch zápasoch skupiny "H" na treťom mieste za Chorvátmi a Talianmi. Najbližší zápas budu Nóri hrať doma proti Chorvátsku a možno práve Ødegaard bude kľúčom k úspechu.

Osobný život

Väčšina chlapcov v jeho veku sedí doma pri počítači, no on hrá za nórsku reprezentáciu. Napriek neskutočnému progresu, ktorým za necelý rok Ødegaard prešiel, ostáva teenager nohami na zemi. Podľa vlastných slov mu v tom pomáha hlavne silná viera v boha, keďže odmalička je vychovávaný v silno veriacej kresťanskej rodine.Viera a pokora je podľa jeho slov veľmi dôležitá časť života každého človeka, nielen športovca. Nórska hrajúca legenda, Morten Gamst Pedersen, sa na adresu hviezdičky vyjadril, že Martin je najtalentovanejší hráč akého kedy videl."Na jeho vek je neuveriteľný, jeho čítanie hry je dokonalé, technicky je fantastický". No bývalá hviezda Blackburnu Rovers taktiež prezradila, že Ødegaardovi ešte potrvá, kým si vybuduje silnú psychiku. Jeho najväčším idolom je Lionel Messi a preto sa mu už neraz dostalo prezývky "Nórsky Messi". Zaujímavosť je, že Ødegaard bol vynechaný zo súpisiek hry Football Manager 2015, až kým jeho otec nepovolil šéfovi, aby jeho podobizeň v hre zverejnil.

Aj keď je o nórsky supertalent enormne veľký záujem, otec Hans sa vyjadril, že Martina nechce do ničoho tlačiť a na prestup má ešte čas. No médiá sa nezaprú a špekulácie  o Ødegaardovom prestupe sú deň čo deň bližšie k pravde. Podľa ostrovných denníkov medzi najhorúcejších kandidátov na zisk tejto hviezdičky patria Bayern Mníchov a Manchester United, u ktorých bol aj na skúške, no najnovšie aj Liverpool, v ktorom aktuálne trénuje počas prestávky v nórskej Tippeligaen. Pre dobro nielen nórskeho, ale aj celosvetového futbalu treba dúfať, že Martin so svojim talentom a potencionálom naloží dobre. Či už prestúpi do klubu giganta, alebo ostane „len“ v Nórsku, tento chlapec má pred sebou skvelú budúcnosť.