Main Content

Čaká nás futbalový víkend plný ligových šlágrov

piatok, 12. december 2014 18:00 | Autor: Timotej Gašper

Čaká nás futbalový víkend plný ligových šlágrov
Čaká nás futbalový víkend plný ligových šlágrov | zdroj: © TASR

Počas víkendu nás opäť čaká slušná nádielka atraktívnych futbalových stretnutí. Na aké najzaujímavejšie duely sa môžme tešiť?


Arsenal - Newcastle United

Sobota 13.12, 18:30

Súboj dvoch susedov v tabuľke s navlas rovnakou bilanciou s výnimkou skóre. Arsenal prežíva ďalšiu zo sezón, v ktorej nedokáže potiahnuť dlhšiu šnúru výhier a mužstvo Arsena Wengera ako vždy trápia zranenia. Počas týždňa si "The Gunners" urobili chuť v Turecku, kde vyhrali nad domácim Galatasarayom v poslednom kole skupín Ligy majstrov 4:1. Mimo dianie však bude proti Newcaste Aaron Ramsey, ktorého zranenie stehna odrovnalo minimálne do konca roka. Pre Ramseyho je to veľká škoda, lebo v posledných dvoch zápasoch strelil tri góly a dva z nich patrili medzi ukážkové. Wenger sa na tlačovej konferencii vyjadril, že jeho tím nemôže myslieť na predchádzajúce  ligové zakopnutie so Stoke City (3:2) a musí nadviazať na zápasy, v ktorých jeho tím dobre bránil, čo je kľúčom k úspechu. "Wengerovci" z posledných piatich zápasov PL získali len šesť bodov za dve výhry a v tabuľke im tak patrí šiesta priečka.

Newcastle prežíva veľmi zaujímavú sezónu. Z prvých siedmych kôl "Straky" plne bodovali len raz. V tabuľke im patrili priečky zostupu a kouč Pardew bol už jednou nohou na odchode. Od polovice októbra však Straky prehrali len raz, v lige si pripísali šnúru piatich výhier v rade a k tomu pridali víťazstvo nad Manchestrom City v Capital One Cup. Naposledy tím Alana Pardewa zdolal v St.James Parku vedúcu Chelsea, mužstvo "The Blues" dokonca ako prví v lige obrali o o ich neporaziteľnosť. Newcastle je v tabuľke Premier League na siedmom mieste hneď za Arsenalom a týchto dvoch sobotňajších súperov odlišuje ako sme spomínali len skóre, ktoré majú Londýnčania o čosi lepšie. 


FC Augsburg - Bayern Mníchov

Sobota 13.12, 15:30

Sobotňajšie poopoludnie v Bundeslige nám prinesie zaujímavý zápas lídra tabuľky s prekvapením na tretej priečke. Mužstvo M.Weinzierla z Augsburgu zatiaľ neremizovalo a na konte má po 14 kolách osem výhier a šesť prehier. V posledných piatich kolách padli hráči Augsburgu len raz a ich forma v ich dokázala dostať sa až na priečky zaisťujúce Ligu majstrov. Tréner Weinzierl pred zápasom upozorňuje najmä na smrteľné útoky Bayernu, no vyjadril presvedčenie, že ak jeho tím dokáže pozorne brániť celých 90 minút, môže v zápase bodovať. Augsburg ťahá najmä argentínsky útočník Raul Bobadilla a kapitán tímu Paul Verhaegh, ktorý je úspešným exekútorom pokutových kopov, premenil 5 z 5.

Bayern hrá svoju "vlastnú" súťaž, v ktorej okrem troch remíz vo všetkých ostatných zápasoch vyhral a aktuálne vedie tabuľku o 7 bodov pred Wolfsburgom. Podobne ako vyššie spomínaný Arsenal aj Bavori úspešne zakončili skupinovú fázu Ligy majstrov, keď si doma poradili s moskovským CSKA rozdielom triedy 3:0. Guardiola potočil viacero hráčov a preto sa proti Augsburgu očakáva opäť plná sila. Zaujímavosť je to, že práve v Augsburgu prišiel Bayern o svoju minulosezónnu neporaziteľnosť. Okrem Augsburgu dokázal Bayern poraziť v minulej sezóne len Dortmund, no tieto zápasy na postavení v tabuľke nič nezmenili, keďže Bayern už mal istý titul. Pep Guardiola ide do zápasu s rešpektom lebo vie, ako dobre dokážu hrať hráči Augsburgu proti aktuálnemu majstrovi Bundesligy.


Manchester United - Liverpool

Nedeľa 14.12, 14:30

"Red Devils" sa po nepriaznivom začiatku sezóny otrepali a momentálne šliapu ako hodinky. Do zostavy sa navyše vrátili Radamel Falcao a obranca Phil Jones. "Van Gaalovci" vyhrali už päť zápasov v rade a držia si tretie miesto, zatiaľ čo Liverpoolu šťastie nepraje a tím Brendana Rodgersa by najradšej privítal pauzu a nie duel s veľkým rivalom. "The Reds" sú na deviatom mieste a ich výsledky sú ďaleko od predsezónnych očakávaní. Klubu chýba útočne duo S&S, o tom niet pochýb. Média kritizujú Rodgersa za nákup viacero priemerných hráčov miesto pár kvalitných. Hráči ako Lallana, Lovren, Markovic či Lambert nedokážu ustáť bremeno veľkoklubu a podávať stabilne perfektné výkony, ako sa na vicemajstra Anglicka patrí. No a k tomu všetkému zlyhanie v Lige majstrov v priamom boji o postup do osemfinále s Bazilejom.

Liverpoolu cez víkend stále nebude môcť pomôcť zranený Mario Balotelli. Zostave by pomohol kvalitný strelec, ktorého Liverpool v tejto chvíli postráda a Rodgers možno dá šancu aj Talianovi Fabiovi Borinimu. V prípade výhry Liverpoolu by sa klub z Anfieldu opäť priblížil k pohárovým priečkam. Pre klub z Anfield Road bude zápas s United z psychického hľadiska viac než dôležity, no očakáva sa skôr výhra domácich.


Bayer 04 Leverkusen - Borussia M´Gladbach

Nedeľa 14.12, 15:30

Druhý veľký šláger Bundesligy prináša zápas štvrtého so šiestym. Obaja súperi majú zhodný počet výhier, remíz a prehier (6-5-3) a teda rovnaký počet bodov (23). Farmaceuti pod novým trénerom hrajú pekný ofenzívny futbal a cez týždeň sa taktiež stali postupujúcim tímom do jarnej časti Ligy majstrov. Zverencov Rogera Schmidta však v nedeľu čaká jeden z najťažších zápasov jesene. V minulom kole padli po bojovnom výkone v Allianz Aréne len 1:0 a preto si určite budú chcieť napraviť chuť. V tíme Bayeru bude pripravený najlepší strelec Karim Bellarabi, ktorý ma doteraz na konte sedem gólov. Ak chce Leverkusen prezimovať v pokoji a udržať sa na poste zaisťujúcom Ligu majstrov, mal by tento zápas vyhrať. Gladbach prežíva opäť úspešnú sezónu, čo potvrdzujú aj výsledky mužstva Luciana Favreho v Európskej lige, v ktorej po troch výhrach a troch remízach vyhral Monchengladbach skupinu „A“. Stávkové kancelárie veria viac domácim a na výhru hostí vypisujú možno prekvapujúco vysoký kurz 4,7. Čaká nás skvelých 90 minút toho najlepšieho nemeckého futbalu.


AS Monako - Olympique Marseille

Nedeľa 14.12, 21:00

Kniežatá na tom nie sú v domácej súťaži vôbec dobre. Po sedemnástom kole im patrí až siedma priečka a vicemajster Francúzska sa musí vzchopiť ak chce aj v budúcej sezóne účinkovať v Lige majstrov. V tejto prestížnej súťaži je ale Monako zatiaľ úspešné, keď svoju skupinu dokázalo vyhrať len so štyrmi strelenými gólmi na úkor Leverkusenu, Zenitu a Beficy. Marseille stále o bod pred Parížom vedie francúzsku najvyššiu súťaž, no PSG poriadne dýcha na krk. Hostia sa budú proti Monaku spoliehať najmä na ich najlepšieho strelca Gignaca, ktorý sa trafil v tejto sezóne už dvanásťkrát.


Juventus - Sampdoria Janov

Nedeľa 14.12, 12:30

Na nedeľňajší obed budú domáci "bianconerri" čeliť vo výbornej forme hrajúcej Sampdorii. Oba tímy majú na konte len jednu prehru, no zatiaľ čo Juve remizoval dvakrát, Janov až sedemkrát. Ani jeden z týchto tímov v posledných piatich zápasoch neprehral, čo svedčí okrem iného aj ich skvelej defenzíve. Juventus inkasoval v tejto sezóne zatiaľ len 5-krát a hoci Sampdoria dostala o 6 gólov viac, v domácej lige je v tejto štatistike na krásnom druhom mieste. Okrem kvalitných obrán budú proti sebe stáť aj útočné esá Carlos Tévez a Manolo Gabbiadini, Tévez vedie tabuľku strelcov Serie A s deviatimi gólmi. Napriek tomu, že sa v tomto zápase stretnú prvý so štvrtým kurz na výhru hostí prevyšuje číslo 12, čo len podčiarkuje dominantnú pozíciu Juventusu v Serii A v posledných sezónach.


FC Janov - AS Rím

Nedeľa 14.12, 15:00

Pred pár rokmi zápas priemerných klubov talianskej Serie A, dnes šláger ako hrom. Aj druhý klub z Janova sa teší perfektnej forme a v doterajších štrnástich kolách prehral len dvakrát. Tím v zostave aj s naším Jurajom Kuckom čaká náročný duel proti Rimanom, ktorí síce cez týždeň nedokázali dotiahnuť účinkovanie v Lige majstrov do osemfinále, no o to väčšiu motiváciu bude mať mužstvo Rudiho Garciu proti janovskému FC. Domáci sú povzbudení skvelou výhrou nad milánskym AC, ktoré v minulom kole porazili 1:0. AS si z minulého kola vzalo len bod po remíze 2:2 so Sassuolom. Aj keby Janov vyhral, na druhú priečku by sa nedostal, pretože druhý Rím a tretí Janov delí až šesť bodov.


AC Miláno - Neapol

Nedeľa 14.12, 20:45

Morálku v milánskom veľkoklube nedokázal po Seedorfovi pozdvihnúť ani ďalšia legenda klubu Pippo Inzaghi. AC sa síce v úvode sezóny chytilo, no postupom času to ide len dolu vodou. Momentálne sú "Rosonerri" na siedmom mieste a v posledných piatich zápasoch sa z výhry tešili len raz. Klub plný zvučných mien ako Menéz, López, Torres, Montolivo, Honda či El Sharaawy nedokáže preniesť víťaznú vlnu na svoju stranu. Jeden z najlepších klubov histórie má problémy, no úspech proti Hamšíkovcom by ho mohol nakopnúť.

Tím Rafela Benitéza v tejto sezóne Serie A prehral dvakrát a v Európskej lige vyhral skupinu, kde figuroval aj Slovan Bratislava. Mužstvo spod Vezuvu ťahané menami ako Hamšík, Higuain či Callejon by rado nadviazalo nad minuloročnú úspešnú sezónu v domácej súťaži, no zatiaľ sa im to darí len z polovice. Neapol totiž stratil veľa bodov remízami, tých má na konte až 6, čo je najviac v lige. Z posledných troch kôl si odniesol len tri body za tri remízy. Preto by tento zápas mohol byť pre Neapol rovnako ako pre AC Miláno odrazovým mostíkom do ďalšej časti sezóny. Najlepším strelcom Neapolu je Jose Maria Callejon, ktorý bude určite dôležitou časťou zostavy v šlágri proti AC a možno práve jeho gól rozhodne o víťazstve neapolského SSC. Kurzy sú skoro na vlas rovnaké, pretože ani stávkové kancelárie nedokážu určiť jednoznačného favorita zápasu.