Main Content

Slovan si svoje problémy odstráni rezom a správnou filozofiou

piatok, 12. december 2014 09:45 | Autor: Filip Chudý

Slovan si svoje problémy odstráni rezom a správnou filozofiou
Slovan si svoje problémy odstráni rezom a správnou filozofiou | zdroj: © TASR

Slovan Bratislava ukončil svoje hanebné vystúpenie v skupinovej fáze Európskej ligy. Nielenže nebodoval, ale ani si žiaden bod nezaslúžil. V Slovane sa musia avizované zimné zmeny udiať, pričom musia byť radikálne s výhľadom na budúcnosť.

Komentár Filipa Chudého

Slovan akoby už voľbou dresov na zápas v Neapole ukázal, že prišiel zavŕšiť svoj skupinový pohreb. Biele dresy s čiernymi číslami boli hodné takejto príležitosti. Ak by som vymenoval všetky negatívne prívlastky, ktorými by som chcel opísať vystúpenie belasých v skupinovej fáze Európskej ligy, boli by trefné. Zhrnuté v jednom slove, bola to hanba. Ale na druhej strane, hanbou bolo iba vystúpenie v samotnej skupine, v kvalifikačných predkolách belasí uspeli, no to je slabá náplasť na skupinové rany.

Kým pred tromi rokmi bola nespokojnosť so získaným jedným bodom, v porovnaní so súčasnosťou to vyznie ako príjemná spomienka. Veď Slovan iba raz prehral rozdielom triedy (3:0), zvyšné prehry boli o gól. A pritom teraz mal náš majster ľahšiu skupinu, no ťažko by dosiahol lepšie výsledky aj s ešte slabšími klubmi. Hráči Slovana sa totiž v každom jednom zápase porazili sami, súperi sa nemuseli ani nadrieť a zápas dokázali vyhrať. Ale všetko zlé je na niečo dobré, v Slovane aspoň ukážkovo videli, kde za svetom zaostávajú, čo je takmer vo všetkom.

Skoré vypadnutia v minulých sezónach prekryli následne domáce trofeje, pričom ich lesk oslepil nielen kompetentných v klube, ale aj hráčov, ktorí prestali na sebe pracovať. Je až neuveriteľné, ako hráči Slovana zaostávali vo fyzickej kondícii. Ale to nebolo všetko, pretože súperi nad nimi dominovali aj v technicko-taktických aspektoch hry, čo zas nie je dobré pre našu súťaž, lebo v nej to takmer nikto nedokázal odhaliť. Slovan v lige dominoval aj s prstom v nose, veď ju v minulej sezóne vyhral o priepastných dvanásť bodov.

Príčin európskeho neúspechu je viacero, všetky som už v minulých týždňoch rozobral, preto sa skôr treba pozrieť na to, ako problémy odstrániť. Ja hovorím, treba ich vyrezať. Prvou otázkou je, kto zostavoval súčasné mužstvo? Typologicky je totiž katastrofálne zložené. Preto sa najprv treba zbaviť tých, čo zostavovali súčasný káder, pretože je tu veľký predpoklad, že by mohli sfušovať aj ten budúci. Každému je úplne jasné, že Slovan čaká v zime veľké hráčske upratovanie. Na jar by mal ísť do bojov úplne iný hráčsky kolektív. Belasí by mali vymeniť minimálne polovicu mužstva, samozrejme, nie všetko sa môže podariť v zime, ale za najbližšie dve prestupové obdobia sa to musí dať. Tiež netreba zabúdať na tých, čo hráčov pripravovali, nie je predsa normálne, že klub má naraz zranených už minimálne desiatich hráčov, ak teda pripočítam aj Peltiera po zápase s Neapolom. Pomaly to vyzerá tak, že mužstvo pripravovali ľudia Arsena Wengera...

Už niekoľko rokov opakujem, že Slovanu chýba rozumná klubová filozofia, ktorej by sa držal. Dokým si takú nezvolí, z miesta sa nepohne. Ak nebude vedieť ako má hrať, s kým to má hrať, ako si hráčov do systému vychovať, ako vedieť doplniť káder a pod., výrazne lepšie európske výsledky nedosiahne.

Majstrovi padne zimná prestávka vhod, ale musí využiť každú sekundu, ktorých zas nebude až tak veľa. Čas letí rýchlo, veď ani sa nenazdáme a bude tu koniec februára, na ktorý je naplánované prvé jarné kolo. V ňom bude Slovan hostiť Žilinu, pričom všetkých bude zaujímať, ako bude vyzerať Slovan po zimnej prestávke. Ja si dovolím tvrdiť, že určite lepšie ako teraz, pretože horšie to už byť nemôže.