Main Content

TENIS-DP: Do štvrťfinále aj Srbsko, USA a Nemecko

nedeľa, 6. marec 2011 19:30 | Autor: TASR

Trofej obhajujúce Srbsko, historicky najúspešnejšia krajina v tejto súťaži USA a v rokoch 1988, 1989 a 1993 úspešné Nemecko sa stali ďalšími štvrťfinalistami Davisovho pohára 2011 tenisových reprezentačných družstiev mužov.

Už po sobotňajších štvorhrách zápasov osemfinálového 1. kola (4. - 6. marca) mali istotu postupu medzi najlepších ôsmich Španielsko, Argentína a Švédsko. Až v záverečných dvojhrách padne rozhodnutie v dueloch Česko - Kazachstan a Rakúsko - Francúzsko.

Srbi bez oddychujúceho dvojnásobného grandslamového šampióna Novaka Djokoviča zdolali Indov v Novom Sade 4:1 a môžu sa pochváliť sériou už siedmich úspechov pred vlastnými fanúšikmi. Predchádzajúcich šesť súčastí tejto šnúry dosiahli v Belehrade. Naposledy doma ťahali za kratší koniec v roku 2005 proti Belgicku. Najbližšie však budú za súperom cestovať: 8. - 10. júla sa predstavia vo Švédsku, ktoré napokon zvíťazilo v Boraase nad Ruskom bez Michaila Južného a Nikolaja Davydenka len 3:2 (z nezvratného náskoku 3:0 po sobote).
Stále platí, že India nebola vo štvrťfinále od sezóny 1996. Teraz do značnej miery doplatila na absenciu slávneho deblového páru Maheš Bhupáthí - Leander Paes. Balkánsky tím upokojil v nedeľňajšej prvej dvojhre, celkovo tretej, hrdina decembrového finále Davis Cupu 2010 proti Francúzom Viktor Troicki, ktorý si poradil so Somdevom Devvarmanom 6:4, 6:2, 7:5.

Definitívu znamenajúci tretí bod Američanov, svoj druhý v tomto zápase, získal bývalý líder svetového rebríčka Andy Roddick. Navrátilec do tímu - už vedeného kapitánom Jimom Courierom namiesto Patricka McEnroa - prekonal na antuke v Santiagu piatkového úspešného "maratónca" Paula Capdevilla 3:6, 7:6 (2), 6:3, 6:3. Víťazi ročníka 2007 Američania budú v lete hostiť šampiónov zo sezón 2008 a 2009 Španielov, ktorí v Charleroi aj s 2-bodovým prispením prvého muža renkingu Rafaela Nadala deklasovali Belgičanov. Pred už iba "povinnou" štvrtou dvojhrou vedú 4:0. Magazín Tennis v predstihu naznačil, že atraktívny štvrťfinálový duel by sa mohol konať v texaskom Austine - buď na tvrdom povrchu v hale alebo na tráve vonku.

Nemecko sa raduje zásluhou Philippa Petzschnera. Náhradník za Floriana Mayera prekonal v Záhrebe v rozhodujúcej dvojhre Iva Karloviča. Nový svetový rekordér v rýchlosti podania zastúpil Ivana Dodiga (psychicky ubitého dvoma päťsetovými nezdarmi) a nezískal ani jedno dejstvo. Predtým hostiteľom vykresal nádej Marin Čilič, ktorý v troch setoch zdolal náladového Philippa Kohlschreibera. Posledný spomenutý hráč v piatok prekonal Dodiga aj cez jeden súperov mečbal. Išlo o štvrtý vzájomný zápas týchto krajín, v predchádzajúcich troch bez výnimky slávil úspech domáci tím. Nemci budú hostiť Francúzov alebo cestovať do Rakúska, ktoré v nedeľu predbežne udržal v hre Jürgen Melzer. Univerzálny ľavák pritom prehrával s Gillesom Simonom na antukovom kurte slovenskej výroby v hangári č. 3 na letisku Schwechat 1:2 na sety a 3:4 s brejkom. Odvtedy si však pripísal 9 gemov bez prerušenia. Francúzi, ktorí nemajú k dispozícii Gaela Monfilsa, Joa-Wilfrieda Tsongu a Gaela Monfilsa, vedú v štatistike zo vzájomných súbojov 7:0. Na rozhodujúcu dvojhru vyrukovali Martin Fischer a Jérémy Chardy.

Argentínčania si na antuke v Buenos Aires hladko poradili s Rumunmi a čakajú - s vedomím istoty domáceho prostredia na štvrťfinále - na úspešného z ostravského stretnutia Česko - Kazachstan, ktoré v nedeľu značne nečakane zdramatizoval hosťujúci Andrej Golubev zásluhou zisku skalpu Tomáša Berdycha. O postup bojujú Jan Hájek a Michail Kukuškin.

Dvojice vo štvrťfinále Davisovho pohára 2011 tenisových reprezentačných družstiev mužov (hrá sa 8. - 10. júla) - zhora podľa "pavúka":

Švédsko - Srbsko
Argentína - Česko alebo Kazachstan
USA - Španielsko
Nemecko - Francúzsko alebo Rakúsko - Nemecko

© WEBNOVINY