Main Content

FC Porto: Klub, ktorý vie ako obchodovať

utorok, 9. december 2014 11:27 | Autor: Timotej Gašper

FC Porto: Klub, ktorý vie ako obchodovať
FC Porto: Klub, ktorý vie ako obchodovať | zdroj: © TASR

Ak vo futbalovom svete existuje manšaft, ktorý si dokáže udržať vysokú úroveň aj po odchode svojich hviezd, je to Porto. Draci už dlhú dobu dokazujú, že nemajú problém nahradiť akúkoľvek hviezdu.

Prestupová stratégia je asi najsilnejšou stránkou portugalského velikána. Porto už neraz dokázalo z neznámych hráčov urobiť superhviezdy, ktoré dnes obliekajú dresy svetových gigantov a hoci poznáme viacero klubov, ktoré slúžia ako takzvané medzizastávky, portskí "Draci" sú výnimoční, lebo aj po predaji najväčších opôr tímu sú schopní držať aj naďalej krok s európskou elitou. Jedinou smolou pre FC Porto je skutočnosť, že aj keď výsledkovo patrí medzi európske veľkokluby, svoje hviezdy si neudrží pre menšie finančné možnosti a menej prestížnu domácu súťaž.

Nákupy za "babku" aneb "málo peňazí za veľa muziky"

Za posledné roky zarobil klub na lacnej kúpe a rozprávkovom predaji stovky miliónov eúr. V historických tabuľkách patrí portugalskému veľkoklubu v tejto štatistike dokonca prvenstvo. Prestupová politika "Drakov", čo sa týka vyhľadávania talentov a práce s nimi, je jednou z najlepších na svete, ak nie tou najlepšou. Čiastky za aké Porto týchto hráčov priviedlo sú neporovnateľné s ciframi, ktoré hráčov inkasovalo, keď portugalský klub opúšťali. V nasledovnom zozname vyberáme tie najzaujímavejšie ...

Radamel Falcao, nákup: 5,4 milióna ---> predaj do Atlética za 40 miliónov € (2010)
James Rodriguez, nákup: 7,35 milióna ---> predaj do AS Monaco za 45 miliónov € (2013)
Eliaquim Mangala, nákup: 6,5 milióna ---> predaj do Manchestru City za 45 miliónov € (2014)
Lisandro Lopéz, nákup: 2,3 milióna ---> predaj do Olympique Lyon za 24 miliónov € (2009)
Pepe, nákup: 2 milióny ---> predaj do Realu Madrid) za30 miliónov € (2007)
Anderson, nákup: 5 miliónov ---> predaj do Manchestru United za 31,5 miliónov € (2007)

* podľa portálu transfermarkt zarobilo Porto na predaji hráčov až 650 miliónov eur

Porto na predaji hráčov nielenže rozprávkovo zarobí, ale predtým má z nich reálny úžitok. Dosvedčujú to výsledky klubu v posledných rokoch. Od sezóny 2005/2006 klub sedemkrát vyhral domácu suťaž, päťkrát postúpil do osemfinále Ligy majstrov a dvakrát dokonca do štvrťfinále. Medzitým Porto v sezóne 2010/2011 vyhralo Európsku ligu. Samozrejme treba pripomenúť aj dávnejší triumf v Lige majstrov zo sezóny 2003/2004.

V tejto sezóne ťahá Porto Jackson Martínez, jeho strelecké zručnosti sú celosvetovo známe a preto je len otázkou, kedy aj on neodolá ponuke z elitnej ligy. Môžeme si však byť istí, že aj za Martineza, ktorého cena sa aktuálne odhaduje na 30 miliónov eur, príde do Porta úspešná náhrada "za pár drobných".