Main Content

Basketbal: Jendrichovský po žrebe ME: "Prijateľná skupina, pozor na Maďarky" (3)

sobota, 29. november 2014 18:05 | Autor: TASR

Budapešť 29. novembra (TASR) - Slovenské basketbalové reprezentantky sa na ME 2015 v Maďarsku a Rumunsku (11.-28. júna) predstavia v D-skupine v Šoproni spoločne s obhajkyňami titulu zo Španielska. Ďalšími súperkami zvereniek trénera Maroša Kováčika budú domáce Maďarky, Litva a Švédsko. Rozhodol o tom sobotňajší žreb v budapeštianskom hoteli Marriott.

Slovenky nasadili do druhého koša rovnako ako Bielorusky, Češky a Chorvátky. Pri žrebovaní však prišlo k faux paus, keď na lístku sa ako štvrtá v poradí namiesto Slovenska objavila Ukrajina, následne prišlo k menšej prestávke a ku korekcii. Slovenské basketbalistky sa predstavia na kontinentálnom šampionáte štvrtýkrát za sebou. Na ME 2009 v Lotyšsku pod vedením americkej trénerky Dany "Pokey" Chatmanovej obsadili 8. miesto a iba tesne im ušiel postup do semifinále. Na ME 2011 v Poľsku skončili už v základnej skupine, vlani vo Francúzsku ich klasifikovali na 11. priečke.

"Z prvého koša sme dostali asi najťažšieho súpera. Španielky obhajujú titul a teraz budú určite opäť siahať na najvyššie priečky. Pozitívom je, že základnú skupinu odohráme v Šoproni, konfrontácia s domácim družstvom bude určite zaujímavá a aj divácky atraktívna," povedala pre TASR na margo žrebu dlhoročná slovenská reprezentantka Zuzana Žirková.

Generálny manažér slovenskej reprezentácie Daniel Jendrichovský bol so žrebom spokojný. "Je to prijateľná skupina. Španielky budú patriť spolu s Francúzkami a Turkyňami k najväčším favoritkám na medaily a je lepšie, keď sa s nimi stretneme už v prvej fáze. Domáce Maďarky môžu byť nebezpečné. Litva i Švédsko sú hrateľné družstvá, obe majú vo svojom strede veľa mladých basketbalistiek. Pevne verím, že sa dostaneme medzi postupovú trojicu."

A-skupina (Temešvár): Francúzsko, ČR, Ukrajina, Čierna Hora, Rumunsko

B-skupina (Oradea): Turecko, Bielorusko, Poľsko, Taliansko, Grécko

C-skupina (Szombathely): Srbsko, Chorvátsko, Lotyšsko, Rusko, Veľká Británia

D-skupina (Šopron): Španielsko, SLOVENSKO, Litva, Švédsko, Maďarsko

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o hlas Jendrichovského

la