Main Content

Posledná brázda Galádovcov: alkohol, prostitútky a výtržnosti

piatok, 21. november 2014 09:17 | Autor: Filip Chudý

Posledná brázda Galádovcov: alkohol, prostitútky a výtržnosti
Posledná brázda Galádovcov: alkohol, prostitútky a výtržnosti | zdroj: © TASR

Futbalovým Slovenskom otriasol škandál našej reprezentácie do 21 rokov, ktorá sa svojským spôsobom lúčila s kvalifikáciou. A je škodou pre Galádovcov, že sa na nich nebude pamätať iba v súvislosti s futbalom.

Komentár Filipa Chudého

Pred mesiacom bola vlastne dnes už bývalá futbalová reprezentácia do 21 rokov v pozícii mučeníka. V Taliansku ju zrejme o postup na ME do Česka pripravil škótsky rozhodca Steven McLean svojimi diskutabilnými rozhodnutiami. Niektorí chlapci plakali po zápase ako malé deti a nechápali, ako je vôbec možné, že sa niekto takto k nim zachoval. No smútok z vypadnutia, teda aspoň u niektorých, rýchlo vypršal. Inak si nemôžeme vysvetliť to, čo nasledovalo po návrate domov. Verejnosť a SFZ na to upozornil až anonym, ktorý dopodrobna opísal konanie mladých reprezentantov.

Samotný prezident Ján Kováčik priznal, že po preverení faktov je takých 80 % pravdivých. To je naozaj vysoké číslo, čiže môžeme predpokladať, že všetky hriechy boli aj spáchané, len možno nie až v tak vysokej miere. Samozrejme, úplnú pravdu poznajú zrejme iba tí, čo sa o všetky incidenty pričinili, ale v konečnom dôsledku to ani nie je podstatné. Dôležité je to, že sa nič z toho nemalo vôbec stať. Ak už chceli nejako zapiť žiaľ, mali sa pobrať niekde preč, kde by neboli braní za reprezentantov, ale za civilov. No tým v žiadnom prípade nechcem povedať, že previnili iba pri výbere miesta svojich výstrelkov.

Tréner Galád síce môže povedať, že ukončil zraz, ale jeho skutočný koniec nastane až vtedy, keď hráči odovzdajú reprezentačný výstroj a opustia miesto, kde boli ako národné mužstvo, čiže presne opačný proces ako na začiatku zrazu, no a toto sa nestalo. Oni z miesta, ktoré sa stalo ich prechodným reprezentačným domovom, spravili miesto činu. Možno si mysleli, že keď sa im všetko prepieklo prvýkrát po zápase so Škótskom (a bolo to vôbec prvýkrát...?), po Talianoch to už bude rutina. Ako vidieť, nebola, lebo niekoho museli svojím správaním riadne napáliť, keď ich udal. A hovorím asi za všetkých ostatných, dobre spravil!

Reprezentant v hocičom sa musí správať reprezentatívne, akoby povedal nový tréner Ružomberka, hráč reprezentuje svoju firmu... A futbalový reprezentant nie je opitý pornoherec s agresívnymi sklonmi, lebo presne takto sa pre verejnosť neznámi hráči a členovia realizačného tímu prezentovali.

Mladých ľudí po dovŕšení 18 rokov neospravedlňuje pri ich skratovom konaní nízky vek, už sú dospelí, preto by sa tak mali správať. Navyše, reprezentanti do 21 rokov by mali ísť svojim rovesníkom vzorom. To sa nestalo, pochybili, preto musia znášať aj adekvátny trest. Ak si chce SFZ zachovať tvár, musí po ukončení interného vyšetrovania zverejniť uložené tresty a hlavne mená previnilcov, verejnosť sa už o zvyšok postará. No po čase treba dať aj odsúdeným druhú šancu. Ak sa z toho poučia, v budúcnosti sa z nich môžu stať ešte väčšie osobnosti a tým aj lepší futbalisti. No ak by dotyčným všetko prešlo, opäť by sa mohlo v budúcnosti niečo podobné zopakovať.

Čiastočnú chybu urobil aj SFZ, ktorý mal pri nepredĺžení zmluvy s Galádom otvorene povedať o všetkých dôvodoch, lebo toto vraj jeden z dôvodov bol. Ak tréner nevie, čo sa mu deje poza chrbát (ak to vôbec bolo poza chrbát), potom naozaj nie je kompetentný viesť hocijaké mužstvo. A určite je to väčší dôvod na padáka, ako to, že lavičkový hráč nevie vymenovať základnú zostavu súpera...

Ján Kozák povedal pred zápasom s Fínskom, že chce zápas vyhrať a zanechať dobrý dojem, lebo poslednú brázdu najviac vidieť, s čím sa dá iba súhlasiť. A posledná brázda Galádovcov nie je v Taliansku, ale vyorali ju na sebe svojím neakceptovateľným správaním. A môžu si sami za to, že sa na nich nebude pamätať len v súvislosti s futbalom.