Main Content

Čo bude so Shaqirim? Lákajú ho do Anglicka aj Talianska

štvrtok, 20. november 2014 10:39 | Autor: Timotej Gašper

Xherdan Shaqiri
Xherdan Shaqiri | zdroj: © TASR

Do Mníchova prichádzal ako obrovský talent a istota do budúcnosti. Niežeby sa "ShaqAttack" stal hráčom s premrhaným talentom, no ak bude od Guardiolu dostávať toľko šancí ako doteraz, je to čoraz pravdepodobnejšie.

Je 9.február 2012 a Xherdan Shaqiri sa rozhodol k veľkému kroku. Svoj rodný klub FC Bazilej vymenil za svetového giganta Bayern Mníchov. Pozornosť skautov a trénerov z Mníchova si získal pri priateľskom zápase práve proti Bayernu, kde strelil aj gól a jeho štýl hry ihneď zaujal dnes už trénerského dôchodcu Juppa Heynckessa. Švajčiarsky veľkoklub za "Shaqa" dostal 11,6 milióna eúr a následne podpísal v Mníchove kontrakt na štyri roky. Zo Švajčiarska odchádzal ako 21-ročná hviezda a všetko nasvedčovalo tomu, že v Nemecku sa jeho talent bude len rozvíjať.

Kým v Bayerne vládol Heynckess, tak sa Shaqiri cez "krídelnú" konkurenciu v podobe Robbena a Ribéryho dostával oveľa častejšie než v týchto dňoch. Keďže bol Jupp zastáncom teórie "post za post", mal Xherdan väčšiu šancu presadiť sa. No ako býva zvykom, nový tréner prináša aj nový herný štýl. Guardiola so svojimi ideami a taktickými posunmi urobil so zostavou Bayernu divy. Už nezáležalo natom, či je Lahm krajný obranca alebo Gotze stredový záložník. Len macher dokázal vylúštiť presné rozostavenie a útočné snahy Bavorov. Po skoro roku a pol čo je za kormidlom velikán Guardiola, prišli do tímu mená ako Lewandowski, Rode, Gotze, Alonso či Benatia a matematika je jasná, čím viac hviezd, tým menej šancí pre Shaqiriho. Aj keď Xherdan prekvytá talentom, má neskutočný ťah na bránku a jeho kľučky udivujú nejedného futbalového fajnšmekra. A keďže hraje Shaqiri v Bayerne dlhodobo druhé husle, každému raz dôjde trpezlivosť a inak tomu nieje ani v tomto prípade.

Ofenzívny univerzál chce hrať pravidelne, ponúk je až až a sam hráč sa prestupu nebráni, tak kde je problém? Už v uplynulom prestupovom období sa o služby "ShaqAttacka" prihlásil anglický Liverpool a do Mníchova poslal dve oficiálne ponuky, no z nemeckej strany prišla jednoznaťná zamietavá odpoveď. Aj keď hrá málokedy, jeho potenciál si dobre uvedomujú v ďalších veľkokluboch. Hráča, ktorý v tejto sezóne nastúpil z 11 zápasov len trikrát naposledy lákal Manchester United. Červení diabli pod taktovkou van Gaala preferujú ofenzívny futbal a posila ako Shaqiri by sa určite hodila. Prestupové okno ešte nieje ani otvorené, no anglický klub už zaslal ponuku vo výške 18 miliónov libier a to len potvrdzuje eminentý záujem o švajčiarského reprezentanta. Okrem United a Liverpoolu má o Xherdana záujem ešte jeden ostrovný klub a to Arsenal, no ten sa po letej kúpe Alexisa prakticky sám vyšachoval z boja.

Anglicko nieje jediná krajina, ktorá ponúka Shaqirimu služby. V boji o jeho služby je aj taliansky majster. "Juventus sa len ťažko odmieta", priznal po tom ako sa dozvedel o záujme Starej Dámy švajčiarsky talent. Jeho brat Erdin, ktorý je zároveň aj jeho agentom, sa vyjadril, že spolu v bratom počkajú ako sa situácia v januári vyvynie a ak Bayern povolí prestup, ihneď začnú rokovať s možnými záujemcami.

Posledné správy denníku Bild informujú, že Bavori sú ochotní uvoľniť Shaqiriho za dvadsať miliónov eúr. Či ich zaplatí Juvnetus, Liverpool alebo Manchester United, ak Shaq dostane dostatok príležitostí, bude v novom pôsobisku na nezastavenie.

autor Timotej Gašper