Main Content

Reprezentácia sa nemôže uložiť na zimný spánok, musí sa zlepšovať

streda, 19. november 2014 09:30 | Autor: Filip Chudý

Reprezentácia sa nemôže uložiť na zimný spánok, musí sa zlepšovať
Reprezentácia sa nemôže uložiť na zimný spánok, musí sa zlepšovať | zdroj: © TASR

Naša futbalová reprezentácia včerajším zápasom s Fínskom uzavrela kalendárny rok 2014, ktorý nám priniesol toľko radosti. Ale teraz sa nemôže uložiť na zimný spánok, musí zostať v strehu, aby aj rok 2015 bol podobný.

Komentár Filipa Chudého

Dalo by sa napísať veľa superlatívov na výkony a výsledky našej reprezentácie v roku 2014. Bol to pre ňu naozaj vydarený rok, keď hlavné pozitíva z neho sme zhrnuli v inom článku. V týchto riadkoch budem rozvíjať myšlienky už smerom dopredu, pretože medzi úspechom a neúspechom je iba veľmi tenká čiara. My sme momentálne úspešní hlavne preto, že takmer v každom jednom zápase sme získali pred súperom náskok už pred zápasom. Realizačný tím skvele pripravoval hráčov, či už po stránke taktickej, mentálnej, fyzickej a aj zdravotnej. Najviac viditeľné to bolo proti Španielom, ktorí majú všetko svetové, ale my sme boli aj tak vo všetkom o krok pred nimi, preto sme ich zaslúžene porazili. V ostatných zápasoch to bolo podobné, lenže ak chceme, aby to tak zostalo, musíme úspešne prečkať zimu.

Samotní hráči sa vyjadrovali, že by boli najradšej, keby sa hralo aj bez prestávky, lenže v kalendári práve tá nasleduje, čo treba akceptovať. Čaká nás dlhé 129-dňové čakanie na ďalší zápas, ktoré nemusí znamenať nič, no tiež môže priniesť problém. Kým teraz na jeseň sme sa dostali na víťaznú vlnu, na ktorej nám absolútne všetko vychádzalo, súťažná pauza nás môže mierne pribrzdiť, ale nesmieme dovoliť, aby nás zastavila.

Aj keď sa hráči na zrazy tešia ako malé deti, teraz pre nich prechádzajú predovšetkým všedné klubové povinnosti. Tým hráčom, ktorí prežívali v kluboch horšie časy, priniesol reprezentačný zraz doslova vykúpenie, lenže takáto možnosť psychického relaxu pre nich odpadá. Ideálne by bolo, ak by sa darilo každému nášmu reprezentantovi, no tak to nefunguje. V takmer troch desiatkach hráčov sa určite nájdu aj takí, ktorých bude klubová situácia ubíjať. U niektorých je to už viditeľné, no a práve tí musia v zime konať, aby na jar prišli s novou motiváciou.

Klubovú budúcnosť musia v zime v prvom rade vyriešiť Mucha s Nemcom. Kým u prvého je to už evergreen, druhý dopláca na svoju letnú chybu, keď uveril kubovým sľubom. Oboch budeme potrebovať, ale bez dlhej zápasovej praxe nám veľmi nepomôžu. Reprezentácii by tiež pomohlo, ak by Weiss so Stochom prestali ťažiť ropu a vrátili sa do popredných klubov Európy. Nevydržia totiž celozápasové tempo medzinárodných zápasoch, čím sťažujú manévrovací priestor Kozákovi, ktorý ich musí vždy striedať. Do lepších líg by sa mohli aj Gyömbér, Pečovský, Kiss a pod., ale len vtedy, ak by aj pravidelne hrávali. Kozáčik by sa tiež mohol posunúť vyššie, lebo svoje kvality ukázal. Samozrejme, veľa zmien by mohlo mať ja negatívny efekt, ale bolo by ideálne, ak by sme úspešný rok aj predali v tomto smere.

Kým do tohto procesu zasiahnu predovšetkým hráči a ich manažéri, realizačný tím by mal všetko monitorovať. Počas štvormesačnej pauzy musí intenzívne komunikovať so všetkými hráčmi, aby reprezentanti cítili aspoň na diaľku tú skvelú atmosféru a opäť sa na ňu tešili. No aj samotní hráči musia dohliadnuť na svoju individuálnu pripravenosť. Zimná prestávka bude pre reprezentáciu najťažšie obdobie, keďže počas nej môže hlavne stratiť. Vyhraté ešte nemáme, preto hlavne žiaden zimný spánok, ale predovšetkým práca a správne rozhodnutia, aby sme na jar boli ešte lepší.