Main Content

Korenčiová: Verím v schopnosti spoluhráčok z reprezentácie

sobota, 15. november 2014 08:38 | Autor: Silvia Petrašková

Korenčiová: Verím v schopnosti spoluhráčok z reprezentácie
Korenčiová: Verím v schopnosti spoluhráčok z reprezentácie | zdroj: © TASR

Brankárska jednotka slovenskej futbalovej reprezentácie a aktuálna hráčka prvoligového nemeckého celku SC Sand si plní svoje sny. Po pôsobení v najvyššej slovenskej a českej futbalovej súťaži sa presunula do Nemecka, kde v kvalitnom futbalovom prostredí zbiera cenné skúsenosti. O novinkách nielen z klubového ale aj reprezentačného diania nám prezradila v exkluzívnom rozhovore.

Mária ako ste spokojná so svojim terajším futbalovým pôsobiskom v nemeckom prvoligovom klube SC Sand?

Musím povedať, že vyskúšať si nemeckú prvú ligu a možnosť venovať sa len futbal bolo vždy mojim snom. Všetko má však svoje pozitíva aj negatíva. Je tu zdravá konkurencia na čo som doteraz nebola až tak veľmi zvyknutá. Nie je ľahké presadiť sa, dvojnásobne pre brankára a nehrať zápas je takým malým sklamaním, ktoré vás však musí hnať dopredu. Zatiaľ som dostala šancu len v jednom prvoligovom zápase čo vo mne určite spokojnosť nevzbudzuje, no bol to nezabudnuteľný zážitok a aj keby sa mi v najbližšej dobe nepodarilo presadiť sa, toto mi utkvie v pamäti navždy. Celkovo teda môžem povedať, že som spokojná ale určite je tu ešte veľa vecí na ktorých musím zapracovať.

Aká je úroveň tamojšieho nemeckého ženského futbalu?

Neporovnateľná so všetkým čo som zatiaľ zažila. Množstvo ľudí ho hodnotí ako jeden z najlepších na svete a z toho čo som tu zatiaľ videla to môžem len potvrdiť. Je tu veľká podpora zo strany klubov a zväzov, ktorí pracujú na tom aby sa ženský futbal stále posúval vyššie a zároveň neuveriteľne veľký záujem o futbal zo strany ľudí, fanúšikov ktorí si užívajú každý zápas ako kultúrne podujatie nie ako miesto kde si prišli len zanadávať.

Počas svojej ešte stále mladej kariéry ste už absolvovali niekoľko prestupov. Okúsili ste tak domácu slovenskú, ako aj českú ligu, až ste nakoniec zakotvili v Nemecku. Máte pocit, že ste sa po čase skutočne posunuli o niečo vyššie, na inú úroveň a to nielen po klubovej, ale aj po individuálnej stránke?

Myslím, že toto by najlepšie zhodnotili tréneri. No svoje nové pôsobisko som si vždy vyberala podľa tohto merítka. Zatiaľ som v období futbalového života kde ma v podstate vždy ženie dopredu to, že sa chcem zlepšovať. Ak prestanem cítiť, že sa niečo nové učím a rastiem neuspokojuje ma to. V Slovane som strávila 13 rokov a bolo to úžasne obdobie. Mala som šťastie na kvalitných trénerov, ktorí ma veľa naučili. Slavia Praha bol pre mňa dobrý medzistupeň. Osamostatniť sa, vidieť niečo iné, dostať nový impulz. V Nemecku sa to všetko akoby spojilo. Venujem sa len futbalu, kvalitné tréningy, kvalitná liga, neustále nové podnety na zlepšovanie sa.

Nazrime aj na reprezentačnú scénu. Posledným zápasom kalendárneho roku 2014 bol pre Vás a Vaše spoluhráčky z repre. prípravný duel v Poľsku. V septembri ste ukončili kvalifikáciu MS 2015 v Kanade, kde ste v prvej skupine skončili na šiestom miesto. Ako by ste z Vášho pohľadu zhodnotili či už Vaše osobné alebo kolektívne ťaženie na reprezentačnej úrovni v tomto roku?

Je ťažké hodnotiť túto poslednú kvalifikáciu. Ak sa na to pozriem z pohľadu výsledkov je to určite pre celé družstvo veľké sklamanie a je mi jasné, že to je to čo si ľudia všimnú ako prvé a tým pádom bohužiaľ možno aj ako posledné. Herne sme však už zopár krát ukázali na čo máme. Na tom treba stavať. Máme rok aby sme sa zlepšili individuálne aj kolektívne. Treba si čím skôr jednoducho priznať chyby a začať s ich odstraňovaním. Skoro všetky hráčky poznám niekoľko rokov a viem čo dokážu. Verím v ich schopnosti. Ak sa nám to podarí spojiť a predať na ihrisku verím, že sa nám podarí ďalšou kvalifikáciou zmazať neúspech tejto poslednej.