Main Content

Dortmundský pád, excelentní Vlci a zaujímavi nováčikovia v Bundeslige

sobota, 15. november 2014 09:33 | Autor: Timotej Gašper

Dortmundský pád, excelentní Vlci a zaujímavi nováčikovia v Bundeslige
Dortmundský pád, excelentní Vlci a zaujímavi nováčikovia v Bundeslige | zdroj: © TASR

V nemeckej Bundeslige sa v tejto sezóne dejú divy. V boji o titul prekvapujúco chýba Borussia Dortmund, naopak skvelí sú Vlci a prekvapujú aj pekné výkony nováčikov.

Dortmundský pád

Posledné sezóny sa Nemecko točilo len okolo dvoch mančaftov - Bayernu Mníchov a Borrusie Dortmund. ‚Žlto-čierni’ ovládli Bundesligu v sezónach 2010/2011 a 2011/2012 a Bayern vyhral posledné dva ročníky práve pred Borussiou. Finále Ligy majstrov medzi týmito klubmi v sezóne 2012/2013 bolo len čerešničkou na torte.

Kloppovi zverenci vstupovali aj do tejto sezóny s tými najvyššími cieľmi, no zatiaľ to vyzerá opačne. Aj keď v Lige majstrov majú po štyroch kolách plný počet bodov a ich účasť v osemfinále je už istá, v Bundeslige je situácia viac než biedna. Z jedenástich stretnutí vyhrali len trikrát, dokonca šesťkrát po sebe prehrali.

Viacero zápasov Dortmundu by sa dalo nazvať aj ako „festival nepremenených šancí“ pretože ich strely smerovali všade, len nie do súperovej bránky. Veľa sa diskutovalo aj o pevnosti pozície Jurgena Kloppa, no ten vďaka fantastickej forme na európskych trávnikoch dokázal, že chyba nie je len v ňom. Síce odišiel Lewandowski, no BVB pritiahlo najlepšieho strelca Serie A v uplynulom ročníku Cira Immobileho.

Nech už bola zostava Dortmundu postavená akokoľvek, esá ako Kagawa, Reus, Aubymeyang či Immobile nedokázali prelomiť nepriaznivú šnúru prehier. V poslednom kole proti Gladbachu sa Dortmund vyslobodil, keď doma vyhral vlastným gólom Kramera 1:0.

Síce je BVB na 15. mieste, ale nikto nepredpokladá, že by sa tam dlho zdržal. Naopak sa očakáva, že Dortmund sa vráti do boja o pozície zaručujúce účasť v Lige majstrov.

Excelentná forma Vlkov

Kým v Dortmunde riešia odvrátenie zostupu, vo Wolfsburgu chodia vysmiati od ucha k uchu. Tréner Dieter Hecking namiešal ten správny recpet na úspech. Keď pred rokom končil Wolfsburg na piatej priečke, mal istú účasť v Európskej lige a do budúcej sezóny veľkú motiváciu potrápiť lídrov.

Po iné roky Vlci len tápali tabuľkou, teraz však poriadne vystrčili drápy. Po jedenástom kole sú s bilanciou siedmych výhier, dvoch remíz a rovnakým počtom prehier druhí. Podiel na skvelej forme má samozrejme aj káder, ktorý síce neprešiel nejakými veľkými zmenami, no ak vám obranu diriguje Naldo, v zálohe máte talenty ako Gustavo, De Bruyne či Maximilian Arnold a v útoku dominuje veterán Ivica Olić, potom sa to proste nemôže neneísť podľa vašich predstáv.

Nemôžeme zabudnúť ani na stálicu v bránke - Diega Benaglia. Kľúč k úspechu v Bundeslige či Európskej lige je pre Vlkov domáce prostredie, kde minulú sezónu nevyhrali len šesť zápasov. Novinári a média v Nemecku hovoria o zmŕtvychstaní Vlkov tak kto vie, či sa vo skvelej forme udržia do konca sezóny.

Monchengladbach s Hannoverom sa tešia vynikajúcej forme

Ak je jesenným prekvapením forma Wolfsburgu, tak potom aktuálna pozícia Gladbachu a Hannoveru je priam fantázia. "Deväťdesiatšestky", ako sa hovorí hráčom z Hannoveru, sa po dlhej dobe tešia priaznivej forme. V poslednej sezóne boli počas jesene na pokraji zostupu no na konci sezóny skončili na neutrálnom desiatom mieste, čiže bez problémov si zaistili účasť aj v tejto bundesligovej sezóne. Aktuálne je Hannover na štvrtej priečke dva body pred piatym Hoffenheimom, síce má z aktuálnej TOP 6 najviac prehier (4), no pozíciu si drží vďaka šiestim výhram. Zaujímavosť je aj to, že "zelení" majú napriek dobrému miestu v tabuľke nepriaznivé skóre (9:11). Dvojnásobný nemeckí majster z rokov 1938 a 1954 robil v lete výrazne zmeny v kádri. Odišlo viacero opôr ako Diouf, Ya Konan, Pocognoli či Huszti, no klub straty dokázal spoľahlivo nahradiť. Veď dres Hannoveru 96 od leta obliekajú známe mená ako Joselu alebo Hiroši Kijotake. Ak sa posily uchytia a tím bude hrať ako doteraz, je možné, že na konci sezóny sa v Hannoveri budú radovať možno aj z Európskej ligy.

O dobrých výsledkoch Borrusie M´Gladbach nemusíme veľa hovoriť, pretože to je skôr povinnosť ako prekvapenie. Ak je v Nemecku klub, ktorý by mal strašiť lídrov ako Bayern či Dortmund, tak to je bezpochyby Gladbach. Dlhoročná práca švajčiarského kouča Luciana Favreho si teraz zbiera svoje plody. Aj keď v minulosti odišli hráči ako Reus či Dante, klub si vybudoval dobrú stabilitu medzi bundesligovou elitou. V tejto sezóne okúsili hráči Gladabchu prehru iba raz, keď naposledy nešťastne podľahli Borrusii Dortmund 1:0. Po Bayerne, ktorý inkasoval v 11.kolách len tri góly, je BMG druhá v počte inkasovaných gólov (6). Ak sa pri Hannoveri očakáva postupný pokles formy a upadanie v tabuľke, u Gladbachu môžme naopak čakať boj o najvyššie priečky a Favre by si na druhý rok určite rád zahral aj Ligu majstrov.

Dobré uchytenie nováčikov

Pre kluby, ktoré celú sezónu hraju v nižších ligách perfektne, je postup sladkou odmenou a motiváciou, no stane sa, že sa počas sezóny medzi elitou nepozrú ani do prvej polovice tabuľky. To ale nieje prípad tohtoročných staro-nových účastníkov Bundesligy. ‚Capkovia’ z Kolína aj chladnokrvný Paderborn sa aj po 11.kolách držia a dokazujú, že to s nimi nebudú mať súperi ľahké.

Veď hráči Paderbornu neprehrali v prvých štyroch kolách a prvýkrát padli až v „jame levovej“ - Allianz Aréne. Kolín si tiež neporazenosť držal až do piateho kola, potom však príšla porážka na pôde Hannoveru. Po jedenástom kole si nováčikovia delia deviatu a desiatu priečku a ich bilancia je rovnaká (4-3-4). Kolín je však povzbudený výsledkami ako 0:0 s Gladbachom, výhrou 2:1 nad BVB či pomerne nízkou prehrou proti majstrovi z Mníchova (2:0).

Kolín aj Paderborn určite majú nato, aby sa v najvyššej súťaži udržali no systém ich hry je pomerne odlišný. Zatiaľčo Kolín dbá na pozornú defenzívu, ktorá bola v lete posilnená o Dušana Šventa aj Tomáša Kalasa, Paderborn je známy drzou a aktívnou ofenzívou, ktorá mu túto sezónu už neraz zachránila body, no vie aj sklamať. Nechajme sa prekvapiť čo nám predvedú novopečení bundesligisti počas zbytku sezóny.