Main Content

Mal by Duda hrať v základnej zostave? Kozák to vie najlepšie!

piatok, 14. november 2014 09:31 | Autor: Filip Chudý

Mal by Duda hrať v základnej zostave? Kozák to vie najlepšie!
Mal by Duda hrať v základnej zostave? Kozák to vie najlepšie! | zdroj: © TASR

Blíži sa ďalší zápas našej futbalovej reprezentácie a s tým stúpajú nielen očakávania, ale aj otázky. Verejnosť najviac rozoberá, či by mal Ondrej Duda hrať v Macedónsku už od začiatku, alebo by mal na šancu ešte čakať.

Komentár Filipa Chudého

Hovoriť o talente Ondreja Dudu je zbytočné, pretože o ňom vie každý. Skôr by sa hodilo povedať, že tohto futbalistu v správnom čase vytiahol do mužského futbalu práve Ján Kozák, čo bol jeden z hlavných kľúčov jeho napredovania. V sezóne 2012/13 si Duda síce pripisoval prvé ligové zárezy, ale Ján Kozák nestaval mladých hráčov nasilu iba preto, že sú mladí. Dokonca sa vtedy vyjadril na adresu Žiliny, že nasadzovaným mladých hráčov znevažuje ligu. Ak by sa jednalo o mimoriadne talenty, potom je to v poriadku, lenže nie naraz toľko mladých. Vraj on má Dudu, ktorý oveľa talentovanejší a v dorasteneckom zápase Košice - Žilina to bolo jasne vidieť. A k tomu dodal, že ale najprv si šancu musí zaslúžiť. Dokonca nepodľahol ani tlaku hráčskych manažérov, ktorí chceli vidieť Dudu hrávať, veď keď môžu mladí Žilinčania...

Kozák si Dudu postupne pripravoval, zapracovával ho do kádra, čo sa ukázalo ako veľmi prospešné. V príprave pred začiatkom minulej sezóny mu dal väčšiu zodpovednosť, ktorou bola tvorba ofenzívnej hry a zahrávanie štandardných situácií. A aj keď Kozák odišiel k reprezentácii, dovtedajší asistent Galko, ktorý sa stal hlavným trénerom, nič na tom nezmenil. Doteraz si pamätám na zápas 3. kola minulej sezóny, keď si proti Nitre pripísal svoju prvú ligovú asistenciu a neskôr aj gól. Po tomto zápase mi bolo definitívne jasné, že z neho niečo bude, aj keď som to tušil už pred sezónou, inak by som ho nedal na druhé miesto v rebríčku možných objavov novej sezóny (pre zaujímavosť poradie vtedy pre verejnosť neznámych hráčov: 1. Niňaj, 2. Duda, 3. Mihalík, 4. Šulla, 5. Zreľák).

Už po prvej jesennej časti v mužskom futbale si vynútil pozornosť zahraničných klubov a následný prestup do Legie Varšava si doslova vytrucoval. Vtedy zaváhali aj Košice, ktoré si ho mali podchytiť oveľa skôr novou zmluvou, keďže stará pomaly končila. Zaplatili za to tým, že Legia im zaplatila iba 300 000 € a Poliaci teraz v lete odmietli 10-krát väčšiu sumu od Anderlechtu... Aj to hovorí o tom, že v Dudovi je niečo miliónové. Preto by ho niektorí fanúšikovia radi videli v základnej zostave už v Macedónsku, ale všetko má svoj čas. Tým nechcem povedať, že Duda tam výkonnosťou nepatrí, ale všetko má svoju postupnosť.

Duda je najlepšie využiteľný na Hamšíkovom poste, lenže kapitán Neapola je stále oproti nemu kvalitatívne vyššia trieda. Dudove prednosti by sa dali využiť aj na krídle, lenže tiež si treba uvedomiť, že nemá na tomto poste hernú prax a hlavne pohyby bez lopty sú trochu iné ako v strede poľa. To sa týka aj centrálnej zóny, kde by navyše mohol postovo vytlačiť iba Kucku, lenže aj legionár z Janova je stále vyššia futbalová trieda. Poslednou možnosťou tak zostáva pozícia na hrote útoku, kde si miesto zatiaľ nikto neobsadil, ale ani toto nebude jeho primárny post.

Musíme si uvedomiť, že Duda je stále predovšetkým nováčik, ktorý okrem ďalšieho nováčika Hrošovského s nikým iným z reprezentácie za jedno mužstvo ešte nehral, preto ho hodiť do zápasu od začiatku nie je najmúdrejšie, skôr by sa jednalo iba o risk. Aj keď jedna alternatíva sa tu otvára. Tou je, že Kozák pošle Hamšíka opäť na hrot útoku, ako proti Španielom, v tom prípade by Duda mohol hrať na obľúbenom poste. Lenže reprezentačný tréner budoval viac ako rok kostru reprezentácie a len tak do nej nenasadí nový článok. Prečo? Pretože najprv si musí Duda šancu zaslúžiť, presne ako to bolo na začiatku jeho seniorskej kariéry v Košiciach. Po pár tréningoch nepríde zohratosť a v kľúčových momentoch práve tá väčšinou rozhoduje. Dudov čas určite príde. Proti Macedónsku môže byť žolíkom, no a proti Fínom nemá veľký zmysel Hamšíkovo nasadenie, keďže ho už dlhšie prenasleduje choroba, tam príde čas pre Dudu na to, aby sa oťukal. Bola by veľká škoda, ak by sme Dudov talent časom nevyužili, ale bolo by nezodpovedné, ak by sme ho hodili do vody bez prípravy len preto, že je to talent. A to vie Ján Kozák najlepšie, on ho najprv zapracuje do mužstva, pripraví na reprezentačný futbal, no a keď bude stopercentne pripravený, vytiahne ho ako ďalší víťazný tromf.