Main Content

Je Moyes pre San Sebastian správnou voľbou?

štvrtok, 13. november 2014 18:18 | Autor: Jakub Mihálik

Je Moyes pre San Sebastian správnou voľbou?
Je Moyes pre San Sebastian správnou voľbou? | zdroj: © TASR

V minulej sezóne si David Moyes počas svojho pôsobenia v Manchestri United pošramotil povesť, ktorú nadobudol za viac ako desaťročie na lavičke Evertonu. Včera oficiálne potvrdil jeho angažovanie klub Realu Sociedad San Sebastian. Je to pre Moyesa nova šanca, ako si prinávratiť sebavedomie pre návrat na Britské ostrovy alebo zlyhá aj v Baskicku?

David Moyes v minulej sezóne na vlastnej koži pocítil, aká tenká je hranica medzi úspechom a ponížením. Z jedného z najrešpektovanejších manažérov vo svete futbalu, sa počas niekoľkých mesiacov stal terč posmechu všetkých, ktorí aspoň trochu sledujú futbal. Moyes musel chodiť kanálmi a na pivo by mohol zájsť tak akurát s Torresom, Šebom, či tohtoročným Slovanom. Hoci po vyhadzove z Manchestru United dostal niekoľko ponúk, sám cítil, že sa z fiaska potrebuje spamätať. Teraz stojí pred novou výzvou, keď zasadne na lavičku San Sebastianu. Môže byť úspešný?

Hľadať dôvody, prečo Moyes v Manchestri United neuspel, to je ako lúskať slovník Laca Borbélyho. Jednoducho nadlho. Pod rok, na ktorý fanúšikovia Manchestru budú ešte dlho spomínať ako na najhorší, ktorý zažili, sa podpísalo viacero faktorov. Post-fergusonovský syndróm, keď jednoducho nikto nemohol v tej chvíli nahradiť odchádzajúcu legend, je jedným z nich. Ďalším je hráčsky material, s ktorým Moyes pracoval, a ktorý už počas “fergusonovského” konca mlel z posledného. Nedôvera klubového vedenia, ktoré cítilo, že Moyes nie je ich koňom, ale Fergusonovým, ako aj slabučké pôsobenie United na prestupovom poli, sú faktory, ktoré Moyes ovplyvniť mohol len minimálne. Zlyhal však aj on osobne. Nebol totiž pripravený na veľkoklub rangu United a nechal svojou nepripravenosťou nasiaknuť celý tím. Ako príklad veľmi rád uvádzam situáciu spred zápasu proti Newcastlu United. Straky proti Manchestru nevyhrali na ich pôde dlhé roky, no Moyes vyhlásil, že United stačí aj remíza. Aký to obrat oproti víťaznému duchu Red Devils, ktorí šli do každého zápasu s trojbodovou povinnosťou.

Moyes nebol zvyknutý na trofeje a na svoju “porazeneckú” povahu doplatil. TO však neznamená, že je tak zlý kouč a manažér, ako sa za tie mesiace o ňom tvrdí. Priemerný Everton dokázal naštartovať tak, že je z neho v súčasnosti, nielen každoročný ašpirant na pohárové priečky, nočná mora favoritov na titul, ale aj stabilizovaný klub, ktorý dáva priestor aj mladým hráčom. Moyes počas svojej kariéry v Goodison Parku dal príležitosť aj takým mladíkom ako Wayne Rooney, Ross Barkley, ale aj Januzaj. 

Práve preto môže byť David Moyes pre San Sebastian tým správnym mužom. San Sebastian je klubom, ktorý sa kvôli finančnej sile nemôže rovnať Realu, Barcelone, či Atléticu. Nie je to tím, ktorý by v každej sezóne chcel tituly. Je to typický čierny kôň španielskej ligovej tabuľky, tím, ktorý stavia na mladíkoch, finančnej stabilite a lokálnej hrdosti. Aj preto môže Moyes v Baskicku uspieť, aj preto môže San Sebastian uspieť s Moyesom.