Main Content

Čo sa stalo Bosne?

streda, 12. november 2014 21:09 | Autor: Jakub Mihálik

Čo sa stalo Bosne?
Čo sa stalo Bosne? | zdroj: © TASR

Ešte v júni Bosna a Hercegovina budila rešpekt svojim postupom na svetový šampionát. Dnes, päť mesiacov od začiatku MS, je náš súper z predošlej kvalifikácie na predposlednom mieste kvalifikácie na EURO 2016. Aj vy sa čudujete, čo sa to Bosne stalo?

Nebolo to tak dávno, keď sa Bosna dávala za vzor menším futbalovým krajinám s veľkými snami. Ani nie štvormiliónová krajina v minulosti skúšaná vojnami a poznačená obrovským odlivom obyvateľov, sa mohla porovnávať s tými najväčšími veľmocami vo futbale. Hrali krásny ofenzívny futbal, ktorým drvili svojich súperov. Bosna dokonca postúpila na svetový šampionát a zdalo sa, že silná generácia futbalistov môže balkánsku krajinu pravidelne dostávať na vrcholné podujatia. Prešlo len pár mesiacov a Bosna je v kvalifikačnej skupine na Euro 2016 predposledná a na chrbát sa jej díva iba Andora. Čo sa stalo?

Mnohí, ktorí sledujú dianie v bosenskej reprezentácii, už pred časom upozorňovali na to, že tréner Safet Sučić nie tak schopným trénerom, ako sa javia výsledky jeho tímu. Motivátor, to áno, veľká osobnosť, ktorá si úctu medzi hráčmi drží hlavne za svoju hráčsku kariéru. No taktik prislabý. Kuvičie hlasy boli utíšené, keď silou vôle Bosna postúpila na svoj vysnený brazílsky šampionát. No naplno sa opäť ozvali vtedy, keď Sušić idealisticko-naivne vyšiel na Argentínu s ofenzívnou taktikou. V druhom zápase opäť na ňu doplatil a Bosna bola z hry von skôr ako hocikto očakával. Kritika silnela. Hráči na nesprávnych postoch, hráči vo forme na lavičke a tí bez formy v základe, zlá taktika. To všetko šlo na tričko trénera. A vezie sa to s ním, a tým pádom aj s celým tímom, dodnes.

Bosna v prvých troch zápasoch získala len dva body. Tréner Sušić však odmieta zmeniť svoj prístup. Aj pred zápasom proti Izreale sa jeho tvrdohlavosť opäť prejavila. Po tom, čo sa zranil ešte v októbri Ibišević, Sušić tvrdohlavo ostal len pri Edinovi Džekovi pri tvorení nominácie. Cez víkend sa Edin Džeko zranil, a tak Bosna proti Izraelu nastúpi bez hrotového útočníka. Dôvod je jasný. Sučić dôveruje len tým hráčom, ktorí dostali Bosnu na brazílsky šampionát. Takýto prístup však brzdí nádejne rozbehnutú úspešnú éru Bosny a Hercegoviny.
Zdá sa, že Sučić podľahol sebaklamu, podľa ktorého je neomyľný. Keď sa ho médiá pýtali na absenciu útočníkov, vyhlásil, že ich nepotrebuje, veď aj Barcelona hrala bez typického útočníka a strieľala veľa gólov. 

Bosenská reprezentácia má v nedeľu na izraelskej pôde poslednú šancu ešte ako-tak uživiť svoje šance na postup na Euro 2016. Bude to však chcieť veľa úsilia, aby sa za tak krátky čas zmenila na Barcelonu. Držíme Sušićovi palce.