Main Content

Kozák sa doteraz vždy do nominácie trafil, veríme aj teraz

streda, 5. november 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Kozák sa doteraz vždy do nominácie trafil, veríme aj teraz
Kozák sa doteraz vždy do nominácie trafil, veríme aj teraz | zdroj: © TASR

Reprezentačný tréner Ján Kozák zverejnil svoju poslednú nomináciu v tomto roku. Urobil v nej niekoľko malých zmien, keď povolal nováčikov a tiež hráčov, ktorí v nej dlhšie neboli. Trafil sa Kozák do nominácie aj tentoraz?

Komentár Filipa Chudého

Keďže je čerstvá nominácia minimálne spolovice namierená na kvalifikačný zápas v Macedónsku, potom bolo jasné už pred ňou, že nemôžeme čakať nejaké zásadné zmeny a spoznávanie úplne nového kádra. Základná os, ktorá sa už vyprofilovala, bude nastupovať pri každom dôležitom zápase. Kozáčik, Pekarík, Škrtel, Ďurica, Kucka, Hamšík a Weiss sú hráči, na ktorých Kozák stavia základnú zostavu pri hocktorom systéme hry. Pevnú pozíciu majú momentálne aj Hubočan, Gyömbér, Pečovský, Stoch a Mak, lenže o ich zaradení do základnej zostavy rozhoduje aj spôsob našej hry, nielen prípadné zranenie či trest. O nominácii týchto hráčov sa preto nemusíme ani baviť, tá je jasná.

Ďalšou skupinou hráčov sú tí, ktorí už ukázali svoje kvality, Kozák im verí, ale o niektorých menách by sa už diskutovať dalo. Mucha síce stále nechytáva, ale v nomináciách sa objavuje aj preto, že má v tíme stále silné postavenie a Kozákovi sa zíde aj v šatni, nielen v bráne. Novota si súčasnú pozíciu vychytal v reprezentácii na jar, keď sa ukázal lepšie ako Dúbravka. Jednotka Rapidu Viedeň už síce nemá fazónu z minulej sezóny, určite by sme našli brankárov s lepšou formou, ale nemožno trénerovi vyčítať, že sa rozhodol pre stabilizáciu na citlivom poste. Teraz je to v poriadku, prípadné zmeny môžu prísť v budúcom roku.

V nominácii obrancov zaujalo meno Dušan Švento. Je to dobrá správa, lebo ľavákov nemáme nazvyš a ofenzívnej hre našej ľavej strany to môže pomôcť hlavne v zápasoch, keď budeme musieť tvoriť my. Vysoký stopér Michalík síce pod Kozákom ešte nehral, ale keďže sa nikto výrazne netlačil do nominácie, nebol dôvod na zmenu. V defenzívnej zložke sme sa tak žiadnych prekvapení nedočkali, len treba dodať, že medzi náhradníkmi sa objavili mená z „21“, s ktorými sa ráta do budúcnosti a takto im to bolo naznačené.

A úplne jasne to bolo povedané Dudovi a Hrošovskému, ktorí si nomináciu určite zaslúžili. No tá je jedna vec a presadenie sa zas vec druhá. Sám tréner povedal, že ich chce vidieť v priamej konfrontácii s najlepšími. Už je len na nich, či sa svojej šance chopia, alebo nie. Samozrejme, nemožno čakať, že budú hneď hodení do kvalifikačnej vody, pre nich je tu skôr zápas s Fínskom. V každom prípade by mali pomôcť zvýšiť konkurenciu a byť pripravení na to, ak by náhodou hráči na ich postoch vypadli. Určite by potešilo, ak získajú status Kissa či Šestáka, ktorí tiež v prípade potreby ideálne naskočia. Časom by sa mohli prepracovať aj do základu, ale momentálne máme na ich posty lepších hráčov.

Náš hlavný problém je v útoku. Ak by som mal po zverejnení nominácie otvoriť verejnú diskusiu o správnosti vybraných mien, potom jedine o tých útočníckych. Ďuriš hráva síce v klube na hrote, ale pre reprezentáciu je platný hlavne ako krídlo, ktoré vie brániť. Nemec je najčastejšie pozývaný hrot pod Kozákom, ale nielenže v klube dlhodobo nehráva, najnovšie ho poslali do béčka. Ak by som si mal osobne vybrať, potom by som sa z nehrajúcich hrotov rozhodol pre Jakubka, ktorý má oveľa lepšie štatistické čísla v národnom drese oproti Nemcovi. Čerstvo oprášený Hološko zas nie je typický hrot, akého Kozák preferuje. Na druhú stranu, o nikom z útočníkov nemožno v týchto dňoch povedať, že patrí výkonnostne do reprezentácie.

A hoci by sa určite našli hráči s lepšou formou, celkovo je aktuálna reprezentačná nominácia dobrá. Základná kostra je stabilizovaná a menoslov bol tiež okysličený o novú krv. A aj keď sa určite nájde niekto, komu chýba ten či onen, tak zodpovednosť nesie tréner, on je za to platený. A keďže si v tejto kvalifikácii zatiaľ počína neomylne, prečo by sme nemali veriť ani najnovšiemu 23-člennému zoznamu?