Main Content

Komu by prospel prestup Garetha Balea do Manchestru United?

streda, 29. október 2014 17:43 | Autor: Jakub Mihálik

Komu by prospel prestup Garetha Balea do Manchestru United?
Komu by prospel prestup Garetha Balea do Manchestru United? | zdroj: © TASR

Britské i španielske médiá v uplynulých dňoch prišli so správou, podľa ktorej by mal byť Real Madrid pripravený pustiť svojho hviezdneho krídelníka, Garetha Balea do Manchestru United. Je to reálne? Za akých podmienok a ktorá strana by z tohto transferu prosperovala najviac?

Ukvapené médiá

Senzáciechtivé médiá vyhlasujú, že Real Madrid je ochotný pustiť hráča, ktorý do klubu zo španielskeho hlavného mesta prišiel len pred 14 mesiacmi, po dlhotrvajúcej ságe a za takmer 100-miliónovú prestupovú sumu. Údajným dôvodom má byť to, že Carlo Ancelotti s Walešanom nepočíta do základnej zostavy pri výbornej forme Isca, či Jamesa Rodrigueza.

Hoci obaja spomínaní hráči pomohli výraznou mierou Realu k predchádzajúcim presvedčivým víťazstvam proti Liverpoolu, či Barcelone, ide len o dva zápasy. Gareth Bale prispel výraznou mierou k minuloročnému víťazstvu v Copa del Rey i v Lige majstrov, a tak len veľmi nepravdepodobne môžeme očakávať, že skúsený kouč rangu Carla Ancelottiho spraví tak ukvapené rozhodnutie a Walešana, ktorý figuroval v plánoch Realu na dlhé obdobie, by predal už v kalendárnom roku 2015. Predstavme si však situáciu, že by Real Madrid predsa len predaj svojho klenotu zvažoval. Čo hovorí pre a proti prípadnému prestupu a ktorá strana by z neho profitovala viac?

Pre

V momentálnej situácii sa skutočne zdá, že Realu Madrid by to šlo bez Garetha Balea lepšie. Niektorým. Isco hrá vo výbornej forme, navyše je mladý Španiel viditeľne jedným z najobľúbenejších hráčov medzi madridskými aficionados na tribúnach. Madridčania nastúpili nedávno na trend, v ktorom sa opäť obracajú na španielskych hráčov, prípadne španielsky hovoriacich, ktorí sú oddaným fanúšikom srdcom bližší. Isco sa preto teší väčšej podpore u fanúšikov.

Madridskí fanúšikovia by si navyše veľmi priali, aby po návrate zo zranenia viac príležitostí dostal odchovanec klubu, mladík Jesé Rodriguez, ktorý hrá takisto na poste Garetha Balea. Spolu s Iscom a Jamesom Rodriguezom by pohodlne pokryli krídelné posty a absencia Garetha Balea by nebola až tak citeľná.

Na druhej strane sa tento obchod javí výhodne aj pre kupujúceho, ktorým by bol Manchester United. Red Devils prechádzajú prestavbou kádra, snažia sa vybudovať nový supertím, do ktorého by Gareth Bale svojim hviezdnym štatútom výborne zapadol, navyše United pred viac ako rokom bojovali o Balea práve s Realom Madrid a určite by sa jeho príchodu potešili. Louis van Gaal by pre svoj klub našiel svojho Arjena Robbena, ktorý pod jeho vedením v holandskej reprezentácii žiaril.

Aj Gareth Bale by mohol z prestupu profitovať. Ak by sa skutočne potvrdili fámy o tom, že Carlo Ancelotti bude preferovať iných hráčov pre základnú zostavu Realu Madrid, United by boli pre ambiciózneho Balea skvelou destináciou.

Proti

Sny su jedna vec, no realita druhá. A realita je taká, že ani Carlo Ancelotti, ani Florentino Pérez, ani nikto vo vedení Realu Madrid nezabudol na to, že Gareth Bale, už vo svojej prvej sezóne v Reale Madrid hral obrovskú úlohu pri dvoch trofejách Merengues. Tri zápasy, ktoré vynechal jeho prínos nezmažú, najmä, ak bude Gareth Bale pokračovať v produkovaní tak skvelých čísel, aké za uplynulých 14 mesiacov má.

Iste, v uplynulých týždňoch sa Real zdal silnejší. No nejde o absenciu Balea, ale o celkovú zmenu systému, ktorú si jeho absencia vyžiadala, no do ktorého môže pokojne opäť naskočiť. Posunutie Cristiana Ronalda na hrot znamenalo to, že Isco mohol hrať na krídle, ktoré mu evidentne svedčí. Keď hral na pozícii čísla 10, trápil sa rovnako, ako James. Nikde nie je napísane, že nový systém 4-4-2 nebude rovnako vyhovovať aj Baleovi.

Ak máte vo svojom tíme takmer 100-miliónovú akvizíciu, tá bude mať značnú časť sezóny prednosť v základnej zostave. Gareth Bale tak bude mať dostatok času na to, aby ukázal, že nový systém Realu jeho hre vyhovuje. V porovnaní herných kvalít rozhodne na poste krídelníka za Jamesom, či Iscom nezaostáva. A obrana? Spomeňte si, na ktorom poste Walešan svoju kariéru naštartoval.

Gareth Bale má ešte len 25 rokov a Real Madrid ho kupoval aj preto, že buduje silnú generáciu, ktorá preberie štafetu po tom, čo, chtiac alebo nechtiac, skončí Cristiano Ronaldo, ktorý je mimochodom o päť rokov starší ako Bale, od Jamesa, Isca, či Jesého ho delí ešte viac. Gareth Bale môže byť tým hráčom, ktorý zastúpi Ronalda, keď dá Merengues zbohom. Bale má navyše veľký reklamný potenciál, čo ukázala jeho minuloročná účasť na obálke známej počítačovej hry, a čo mu v podstate zabezpečilo takmer 100-miliónový prestup do Realu Madrid.

Real Madrid v minulej sezóne vyhlásil, že neútočí na La décimu. Chce vybudovať tím, ktorý bude získavať každý rok veľký počet trofejí. To zabezpečí len široký káder, v ktorom každý hráč môže plnohodnotne zastúpiť každého. Aj preto si Real môže dovoliť luxus v podobe štyroch hviezdnych krídelníkov, ktorí však nie sú len krídelníkmi a môžu zaskočiť na troch, či štyroch rôznych postoch. Univerzálnosť je, mimochodom, ďalšia devíza Balea, ktorý môže nastúpiť na ľavom krídle, na pravom, v zálohe, či, tak, ako sa špekulovalo na začiatku septembra, aj v útoku, či na kraji obrany.

Real Madrid je klubom, ktorému ide o udržiavanie svojej značky. Ak by pustili Balea, museli by mať adekvátnu náhradu. Len veľmi málo hráčov súčasnosti však spĺňa hviezdny štatút, ktorý má Bale. To tento prestup robí ešte ťažším.

No nielen Real, podľa môjho názoru, nebude príliš siliť prestup Balea. Manchester United síce prechádza obmenou. Na pravom krídle by potrebovali rovnocenného hráča k Angelovi Di Maríovi a Adnan Januzaj, pri všetkej úcte, nemá ani zďaleka podobné kvality. No Manchester United bude plátať diery inde. V súčasnosti má v ofenzíve pretlak hráčov. Len nedávno podpísali Radamela Falcaa a podľa informácií z Británie, údajne už je spečatený aj jeho trvalý prestup. Pridajte k tomu van Persieho, Rooneyho, Matu a Di Maríu a zrazu máte tím, ktorý zarába ešte viac ako ofenzíva Realu, a teda, ktorý nechcete nechať na lavičke. Riešením by bol odchod Matu a Rooneyho, ktorý sa v britských médiách skloňuje, no minimálne v prípade Rooneyho v tejto sezóne k nemu nedôjde.

Manchester United musí posilňovať iné posty, keď na rebríčku vysoko pôsobí najmä stred poľa, kde Red Devils túžia po Arturovi Vidalovi a stred obrany. Práve tieto posty budú United chcieť posilniť oveľa viac, ako ten, na ktorom hrá Gareth Bale. Ak sa im to budúci rok v lete podarí, až potom začnú rozmýšľať nad ďalšou ofenzívnou posilou. Až vtedy prichádza Gareth Bale do úvahy.

Aj to má svoj podmieňovací spôsob. Gareth Bale prestupoval do Realu Madrid preto, že chcel hrať Ligu majstrov každý rok. Manchester United ju v súčasnosti nehrá a na to, aby si získali Baleovu dôveru aj v tejto oblasti, sa budú musieť poriadne obracať. Boj o trofeje a Liga majstrov ako „samozrejmosť“ v najbližších týždňoch, či mesiacoch, sú skôr zbožným želaním fanúšikov z Old Traffordu.

Záver

Real Madrid a Manchester United v uplynulých rokoch ukázali, že ich vzťahy vedia vyčariť nejeden veľký prestup. Gareth Bale je hráčom šitým na ostrovný štýl futbalu a Manchester United by bol preňho ideálnym pôsobiskom. Po všetkých predošlých argumentoch si však myslím, že sezóna 2014-2015 nie je pre Walešana poslednou v Reale Madrid. Ambiciózny hráč prišiel do Realu písať históriu. Splniť si sen a bojovať po boku svojho idola, Cristiana Ronalda. Aj keby zotrvanie v klube znamenalo pre Garetha delenie sa o hrací priestor, či zmena postu, Bale prečká a bude bojovať. Real Madrid potrebuje široký káder a základ pre budovanie svojej generácie, ktorá v najbližších rokoch bude dominovať svetovému futbalu, aj keby sa neskôr Cristiano Ronaldo rozhodol ukončiť kariéru. Manchester United navyše urgentne trápi obrana, nie ofenzíva, ktorá je pretlakovaná hviezdami. Gareth Bale a Manchester United? Jedného dňa určite. Možno. V najbližších mesiacoch však len veľmi, veľmi ťažko.