Main Content

Premier League: Sláva malým, popletený Harry a futbalový pat

pondelok, 27. október 2014 14:51 | Autor: Jakub Mihálik

Premier League: Sláva malým, popletený Harry a futbalový pat
Premier League: Sláva malým, popletený Harry a futbalový pat | zdroj: © TASR

Anglická Premier League si aj tento týždeň zasluhovala našu pozornosť. Aké bolo kolo, v ktorom najviac pútal súboj United - Chelsea?

Tento futbalový týždeň nám ponúkol toľko futbalového adrenalínu, že ho mal problém uniesť aj Franz Straka. Najprv sme ako kapor pred Tescom otvárali ústa pri ligomajstrovských gólových hodoch, potom sme sa vo štvrtok za Slovan hanbili viac ako za toho človeka, čo vymyslel reklamu na Telekom. Do toho nejaké Clásica, Trenčín-Trnava, Ruža voňavá (pre Slovan), a tak v tej anglickej lige sme už radšej nič extra neočakávali, veď všetkého veľa  škodí. No čuduj sa svete, Premier League opäť nesklamala a hoci len jeden tím dokázal až trikrát napnúť sieť, opäť nás džentlmeni z British Isles statočne zabavili.

Van Gaal vs Mourinho = pat a mat

Keďže sa v Anglicku po cestách chodí naopak, aj my začneme naopak, odzadu. Nedeľným šlágrom kola bol súboj United s The Blues, ktorý sľuboval, okrem pretlaku hviezd, aj trénerský súboj starých známych. Mourinho sa trénerskej extravagantnosti naučil práve od van Gaala a svojho šaolinského majstra už asi aj prekonal. Dlho to vyzeralo, že ho prekoná aj na ihrisku, no opäť sa potvrdilo, že Chelsea na trofeje potrebuje útočníka a Slon Drogba je vekom viac a viac podobný ťažkopádnemu symbolu jeho reprezentačného tímu.  Hoci dal Didier gól, Chelsea mohla United zlomiť väz už skôr, keby bol k dispozícii napríklad Diego Costa, prípadne by sa hráč s číslom 17 nevolal Hazard, ale Istota.

Takto Chelsea získala len bod, napriek skvelému výkonu Courtoisa, či napriek tomu, že Angel Di María až na center, z ktorého padol vyrovnávajúci gól, nežiaril ako obvykle.

Tento zápas perfektne dokumentoval momentálnu situáciu Manchestru United. Oslavoval by takto výrazne van Persie chudobný bodík, podotýkam z vlastného ihriska,  ešte pred takými dvoma rokmi? Ťažko, United vtedy chceli z každého zápasu tri body, a nie menej. A vtedy ich aj získavali.

Sečteno a podtrženo, v súboji dvoch šachových veľmajstrov sa zrodil pat. To, či zaslúžený, sa líši podľa toho, ktorej farby máte krv, no len dodám, že na výhru z takéhoto šlágra by modrí museli ukázať viac a červení omnoho viac.

Sláva menším, hanba veľkým

Ak patríte k tým masochistom, ktorí držia slabším a preklínajú veľkých, preto, že su nechutne veľkí, tak táto sezóna Premier League vám predsa len trocha radosti musí prinášať. Southampton hrá famózne a potvrdzuje, že sa stáva klubom, ktorý dokáže vyhrať aj naoko neatraktívne zápasy, ako ten proti Stoke, nielen stretnutia proti veľkým tímom, pri ktorých je „ľahké“ vybičovať sa k životnému výkonu.

Až šokujúco postupuje ligovým ročníkom aj West Ham United. Ten sa minulý rok ledva zachránil a dnes meno klubu na burze stúpa viac, ako keď vyšiel film Hooligans.  Štvrté miesto pre Kladivárov je po štvrtine súťaže naozaj skvelou vizitkou.

West Ham dokázal prekvapiť Manchester City. Pellegriniho zverenci opäť potvrdili, že im k povesti top klubu ešte predsa len niečo chýba. Rovnako, ako vedia skvelo zahrať jeden zápas, vedia rovnako grandiózne pokaziť ďalšie dva.  Mourinho odkazuje, že dík.

Ďalším klubom, ktorý by si zaslúžil päťadvadsať je Liverpool. Áno, Balotelli sa trápi. Áno, Sturridge je mimo, no keď dáte tretiemu tímu Premier League prestupy za viac ako 100 miliónov, musíte dať doma desiatemu klub tabuľky aspoň gól, aj keby ste boli zHullení.

Nepotešil ani Tottenham, a tak viac, ako týchto proklamovaných favoritov na európske priečky, musíme chváliť Everton, Arsenal, či Swansea, ktoré ukázali, ako sa hrá futbal s chuťou.

Oh, Harry, Harry

Harry Redknapp je dlhé roky jeden z najuznávanejších anglických koučov, no to, čo predvádza v uplynulých týždňoch, to mu na povesti nepridáva. Zatiaľ, čo jeho QPR je na poslednom mieste Premier League, so slabučkými štyrmi bodmi, Harry cez médiá odkazuje Adelovi Taarabtovi, že je pomalý, tučný a najhorší profesionál, s akým  kedy pracoval. Kto vie, čo si myslia o profesionalite svojho trénera hráči, keď sa do sveta dostávajú informácie, ktoré by sa doň dostávať nemali. Čuduje sa niekto vyhláseniu Ria Ferdinanda, že po sezóne zavesí kopačky na klinec?

Pozitívne prekvapenie

West Ham United – Jednoznačným prekvapením kola je West Ham. Citizens si chceli napraviť chuť po zaváhaní v Moskve, v rámci Ligy majstrov, a tak určite do Londýna cestovali navnadení. Schladili ich Kladivári, nielen svojou defenzívou, ale aj tým, že sa im podarilo streliť dva góly.

Negatívne prekvapenie

Liverpool – Mysleli sme si, že sa The Reds doma proti Hullu naštartujú k zlepšeným výkonom, no 0 na konte strelených gólov dokazuje, že nielen Balotelli je momentálne mimo. Ešte aj United sa rýchlejšie spamätali zo zmien, ktoré u nich nastali. Treba zabrať, lebo uteká aj Liga majstrov, aj Premier League.

Zostava kola

Courtois (Chelsea) – Coloccini (Newcastle), Bruce (Hull) Monreal (Arsenal), Baines (Everton) – Alexis (Arsenal), Fellaini (Manchester United), Alex Song (West Ham), Mané (Southampton)- Eto´o (Everton), Bony (Swansea)