Main Content

Slovan sa štverá zo Strakovej priepasti, naznačil zlepšenie

pondelok, 27. október 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Slovan sa štverá zo Strakovej priepasti, naznačil zlepšenie
Slovan sa štverá zo Strakovej priepasti, naznačil zlepšenie | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Po štvrtkovej premiére Jozefa Chovanca na lavičke belasých, ktorá moc nevyšla, sa hovorilo predovšetkým o iných veciach, ktoré s futbalovom nemajú nič spoločné. Ale s odstupom niekoľkých dní a tiež v kombinácii so zápasom v Ružomberku sa už dá postrehnúť mierne herné zlepšenie. Ono to vlastne ani nebolo ťažké dosiahnuť, keďže Slovan sa výsledkami v ostatnom období dostal do zrejme najväčšej hernej krízy za poslednú dekádu, výrazne horšie totiž bolo iba pri vypadnutí do druhej ligy na jar 2004.

František Straka síce vie namiešať tataráček a pútavo rozprávať, čo vydrží na 2-3 mesiace, ale trénersky na Slovan nemá, vlastne preto sa Slovan po zakopnutí o prvý kameň zrútil do priepasti. Keď mal v tom čase mužstvu niečo dať, ukázalo sa, že nemá nič v rukáve značkového obleku. Belasí dopadli na úplne dno, samozrejme, nebola to len vina Straku, no hráči budú skladať účty až v zime. Teraz sa musia poriadne chytiť záchranného lana, ktoré im hodil Chovanec, pričom je už len na nich, ktorí sa vďaka nemu vytiahnu hore. A čím kvalitnejšie lano to bude, jeho kvalita záleží na trénerovi, tým viac ich môže byť.

Chovanec vo svojom premiérovom zápase proti „svojej“ Sparte niečo naznačil, ale tiež sa ukázalo, že hráčov Slovan nepozná, preto zostavu netrafil. No sám povedal, že získal aspoň skvelý študijný materiál. V Ružomberku to už bolo lepšie, aj keď stále to má ďaleko od optima. Slovan síce vyhral zaslúžene, mal aj fázy, v ktorých súpera nepustil za polovicu, lenže stále bolo aj veľa hluchých pasáží. Nemôže sa stať, že súper má jeden roh v zápase a z neho dá gól. A tiež by sa nemalo stávať, že súperovi sa ponúknu v závere vlastnými chybami dve čisté šance na vyrovnanie, pritom dovtedy sa nedostane poriadne do pokutového územia. To vyplývalo aj zo strachu o víťazstvo, ktorí slovanisti mali. Prehrávali a dostávali zauchá tak dlho, až si prestali veriť.

Znie to neuveriteľne, ale majster čakal na víťazstvo 46 dní, na gól 527 minút a na mužstvom vypracovaný presný zásah 802 minút. A hoci už sú belasí z najhoršieho von, ešte stále nemajú vyhraté. Veď ani na dvanásty pokus si v lige neudržali čisté konto, čo je katastrofálna štatistika. Defenzívu musí Slovan stabilizovať, práve vďaka nej môže získať pevné základy. Návrat Bagayoka do zostavy po dvoch mesiacoch môže pomôcť hlavne ku konkurenčnému boju na krajoch obrany, no Afričan ešte nevydrží po takej pauze v tempe celý zápas, na čo treba tiež dávať pozor. Ale prečo ho Straka úplne odpísal...? Dôležité pre defenzívu bude, aby stopérska dvojica hrala v zložení vpravo Gorosito, vľavo Niňaj, nie naopak, čo bolo tiež trénerské „majstrovstvo“ Straku, ktorý tak ukážkovo rozbil to, čo celú minulú sezónu fungovalo. No na obnovenie ich spolupráce bude v tejto chvíli potrebné hlavne zdravie oboch stopérov.

V strede poľa to stále nejde kapitánovi Žofčákovi, ten bol v oboch súbojoch proti svojim bývalým klubom takmer neviditeľný. Grendel pod Čebraťom ukázal potenciál, ale už konečne musí stabilizovať výkonnosť na hornej hranici výkonnosti. Lásik proti slabším ligovým mužstvám nie je v zostave potrebný, no Štefánik má ešte od formy ďaleko. Soumah, Milinkovič a Halenár sa potrebujú gólovo opäť chytiť a ostatní na šancu ešte čakajú. V útoku dal víťazný gól Peltier, čo je priam zázrak, ale dokým sa nezačne v jeho prípade, či pri inom útočníkovi,  pravidelne hovoriť o góloch, dovtedy bude mať Slovan problém.

Belasí iba druhýkrát v sezóne dokázali otočiť nepriaznivo sa vyvíjajúci zápas, čo niečo signalizuje. Počas čiernej série totiž vždy po prvom inkasovanom góle padli do kolien, teraz okamžite vyrovnali a nakoniec aj vyhrali. Lenže oslavovať nemôžu, naopak, musia pridať, veď až do polovice decembra ich čakajú s jednou malou výnimkou dva zápasy za týždeň. Počas tohto obdobia musia dávať pozor, aby zostali v hre na domácej scéne a hlavne na tej európskej aspoň niečo málo dokázať. Prvý krok smerom za nápravou urobili, ale ďalších dvanásť je pred nimi.