Main Content

Tento ligový ročník sa stáva pomaly neregulárny

sobota, 18. október 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Tento ligový ročník sa stáva pomaly neregulárny
Tento ligový ročník sa stáva pomaly neregulárny | zdroj: © TASR

Tento víkend sa malo odohrať kompletné 14. kolo našej najvyššej futbalovej súťaže, lenže opäť z toho nič nebude. Už piatykrát v tejto sezóne sa neodohrá kompletné súťažné kolo v pôvodnom termíne, čo výrazne narúša regulárnosť súťaže.

Komentár Filipa Chudého

Hlavne začiatok súťaže bol chaotický, keď už zápasy druhého a tretieho kola museli byť odkladané kvôli pohárovým povinnostiam Slovana, Trenčína a Trnavy. Problém bol v tom, že Slovan hrával Ligu majstrov v utorok a Trenčín s Trnavou Európsku ligu vo štvrtok, preto nemohla byť uplatnená podmienka, že mužstvo musí mať medzi dvoma zápasmi aspoň dva dni voľna. No tento problém vlastne každý rok spôsobuje zlý systém súťaže, čomu som sa podrobne venoval v tom čase. Odvtedy som zachytil vyhlásenie výkonného riaditeľa Únie ligových klubov (ÚLK) Michala Mertinyáka, že tento problém budú riešiť. Bolo by už načase, lebo potom už od prvých dní tlačí súťaž pred sebou balvan a hľadá termíny na dohrávky, ktoré nie je ľahké nájsť.

No kým druhé kolo sa už dohralo, tak tretie ešte nie, ba dokonca Slovan s Trnavou sa v sezóne ešte ani nestretli, pritom s niektorými už hrali dva ligové zápasy. K ich prvému súboju príde až vyše tri mesiace potom, čo sa mali pôvodne stretnúť. Samozrejme, ak sa bude hrať, keďže ani v nedeľu sa ich vzájomný zápas neuskutoční ... Súťaži v žiadnom prípade neprospieva, keď jej najväčšie derby sa dvakrát za sebou musí odkladať. No ešte väčším problémom je to, že vďaka početnému odkladaniu zápasov sa súťaž stáva pomaly neregulárnou.

Ak je totiž naplánovaný zápas na nejaké kolo a konkrétny deň, potom by bolo spravodlivé, aby sa vtedy aj hral. Futbal je totiž živý organizmus a aj jeden týždeň stačí na výraznú zmenu situácie, o kvartáli ani nehovoriac. Potom sa veľmi ľahko stáva, že sila jednotlivých mužstiev je úplne iná v čase zápasu, ako mohla byť pôvodne. To mení počty bodov v tabuľke a vlastne aj celú situáciu v nej. Dobrý príklad na to je z deviateho kola, keď sa v zápase Banská Bystrica – Trenčín odohral iba prvý polčas kvôli premočenému terénu. Stav bol vtedy 1:1 a jediný gól domácich dával Banovič, ktorý v čase opakovaného zápasu už ani nebol hráčom Dukly...

No takéto odloženie zápasu sa ešte dá akceptovať, lebo je to z vyššej moci. Aj Trnavčania by teraz určite radšej cestovali do Bratislavy, ako víkend strávili na záchodoch. Skôr je nepochopiteľnejšie, ak sa prekladajú zápasy kvôli zlému zostaveniu ligového kalendára. Ukážkové to bolo na desiatom kole, ktoré bolo naplánované na utorok 16. septembra, čo bol začiatok skupinovej fázy európskych pohárov. Akoby nikto ani neplánoval, že nejaký náš klub sa do nej dostane. Preto si musel Slovan odložiť zápas so Zlatými Moravcami až na december, čiže by sa malo hrať až po plánovanom konci jesennej časti. A nezostane zrejme iba pri jednom zápase, lebo aj ten s Trnavou sa odloží asi na tento čas, keďže medzitým už voľný termín nie je, ak teda nerátam víkend počas reprezentačnej prestávky, lenže kluby majú aj reprezentantov, ktorých sú povinní uvoľniť.

Už päť kôl zo štrnástich bolo nekompletných, čo výrazne mení program klubov a sťažuje prehľad v tabuľke. A radšej k tomu iba okrajovo spomeniem pohárovú súťaž, lebo jej program je zrejme ešte chaotickejší. A to ešte musíme dúfať, že jesenná časť sa dohrá naozaj na jeseň, lebo počasie môže byť hlavne v spomínanom decembri zaujímavé. Ak by sa muselo dohrávať prípadne na jar, tak neregulárnosť súťaže by bola dokonaná. A pritom by stačilo tak málo, nastaviť ligový program zápasov tak, aby sa nemusel každý rok meniť už na začiatku, zbytočne nedávať viac kôl na jeseň, a to nielen ligových, ale aj pohárových, veď jarná časť má dosť voľných termínov, a tiež si poriadne naštudovať európske termíny, lebo aj tie sa nás tiež týkajú. Hádam sa ÚLK poučí na vlastných chybách, ale aj SFZ na svojich, keďže práve zväz riadi Slovnaft cup, ktorý od tejto sezóny rozšíril. Termínový kalendár pre sezónu 2015/16 musí byť oveľa lepšie zostavený, aby boli súťaže čo najregulárnejšie, podobný status aktuálne prebiehajúcim totiž chýba.