Main Content

Prinesie Kmotríkova jedenástka belasým šťastie?

piatok, 17. október 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Prinesie Kmotríkova jedenástka belasým šťastie?
Prinesie Kmotríkova jedenástka belasým šťastie? | zdroj: © TASR

Slovan Bratislava predstavil verejnosti nového trénera. Stalo sa tak na jedenásty deň po Strakovom odchode a ide v poradí o jedenásteho trénera, ktorý vedie Slovan pod súčasným majiteľom Ivanom Kmotríkom.

Komentár Filipa Chudého

Koniec Františka Straku v Slovane bol nevyhnutný a jasný už dlhšie, ale aj tak sa dá povedať, že našiel funkcionárov Slovana nepripravených. Tí hľadali jeho nástupcu až nezvyčajne dlho. Samozrejme, počas rozbehnutej sezóny nie je ideálny čas na riešenie trénerskej otázky, ale keď už k tomu príde, malo by to mať jasnejší priebeh. Petr Kašpar verejne v začiatočnej fáze hľadania povedal, že by chceli mať v tejto otázke jasno do konca minulého týždňa, ale celá vec sa nakoniec natiahla. Zrejme sa do toho zamiešal aj príchod Dušana Tittela do klubu. Ten sa stal novým generálnym riaditeľom a vlastne jeho prvou prácou bolo nájdenie nového trénera.

Tým sa stal Jozef Chovanec, čo bolo viac-menej očakávané. Teraz nemyslím priamo Chovanca, ale to, že príde rešpektovaný český tréner. Slovenský trénerský trh totiž neponúkol veľa silných osobností, ktoré by mali prirodzený rešpekt a mohli viesť v tejto chvíli Slovan. Ten je v ťažkej situácii, preto angažovanie mladšieho trénera s klubovou minulosťou na veliteľský mostík by nebolo v tejto chvíli šťastným riešením. Aj keď sa evidentne zdá, že Slovan si niečo takéto do budúcnosti chystá. Aspoň to sa dalo postrehnúť z tlačovej konferencie, na ktorej bol predstavený Chovanec a zmeny na funkcionárskych postoch.

No aj angažovanie Jozefa Chovanca je risk. Kým v prvých rokoch svojej futbalovej kariéry žal úspech za úspechom, tak odvtedy to s ním ide dole kopcom. Už dávno preč sú časy, keď bol v roku 1999 vyhodnotený za druhého najlepšieho reprezentačného trénera sveta. Jeho výhodou síce bude, že na jar trénoval Ružomberok, čiže ligu pozná, ale čo možno od neho reálne čakať, tak to je veľmi ťažké prognózovať.

Belasí funkcionári síce spomenuli, že by chceli trénera na dlhšie obdobie, ale zároveň bolo cítiť určitú zdržanlivosť, či tým trénerom bude práve Chovanec. Dostal zmluvu do konca sezóny s opciou. Inak povedané, ak nebudú výsledky, letí najneskôr v lete. Odkedy sa stal Ivan Kmotrík majiteľom Slovana, tak belasých viedli jedenásti tréneri. Ladislava Pecka akoby zdedil, no a práve ten je jediný, kto prežil celú sezónu, odvtedy prišlo k trénerskej zmene vždy v priebehu rozbehnutej sezóny a tých už bolo šesť.

Slovan čakajú zmeny aj v klubovej štruktúre, aspoň tak to naznačil Dušan Tittel. Tie sú nevyhnutné, čo vie každý. No dokým nebude situácia v klube stabilizovaná, k čomu tieto očakávané zmeny majú pomôcť, tak iba ťažko čakať, že dovtedy bude trénerská práca v Slovane úväzkom dlhodobého charakteru. Pecko, Uhrin st., Hipp, Tittel, Jankech, Jarolím, Weiss, Slovák, Galis, Straka, Chovanec, to je menoslov trénerov Slovana pod Kmotríkom. Bude jedenásty v poradí šťastím pre Slovan alebo iba prípravou pre číslo dvanásť?