Main Content

10x10: Desať rokov od veľkého dňa pre futbal

štvrtok, 16. október 2014 14:59 | Autor: Jakub Mihálik

10x10: Desať rokov od veľkého dňa pre futbal
10x10: Desať rokov od veľkého dňa pre futbal | zdroj: © TASR

Svetový futbal si dnes pripomína významnú udalosť. Je to presne desať rokov, odvtedy, čo sa zjavil on...

Ani sa to nechce  veriť. Odvtedy, čo Lionel Messi debutoval v barcelonskom drese, uplynulo už desať rokov. Nenápadný, dlhovlasý mladík vtedy rozhodne nepútal pozornosť celého sveta, hoci o ňom z barcelonskej akadémie šli chválospevy, a tak sa to udialo tak-nejak bez povšimnutia. Svetlá reflektorov boli vtedy namierené na Ronaldinha, dvadsaťštyriročného virtuóza, ktorý mal Barcelonu v očiach fanúšikov, ťahať ešte ďalších desať rokov. Mladučký Messi mal byť len pomocnou silou, uznávanou, keďže pochádza z vlastných zdrojov, ale len pomocnou.

Lenže útly Argentínčan do prvého mužstva neprišiel Ronaldinhovi nosiť vodu, hoci si svojho brazílskeho mentora vysoko vážil. Rástol popri ňom až vyrástol na to, ako ho poznáme dnes.

Je zbytočné riešiť to, či je v súčasnosti najlepším hráčom sveta on alebo Cristiano Ronaldo. Ich rivalita posúva futbal dopredu miľovými krokmi a na podobné dva zjavy si budeme musieť počkať ďalšie desaťročia. Jedno je však isté. Lionel Messi už teraz patrí do futbalovej histórie ako jeden z najlepších, ktorí kedy vôbec po zelených trávnikoch behali.

Nikto nevyhral toľko trofejí pre najlepšieho hráča na svete ako on. Nikto (v jeho veku) nedal toľko gólov ako on. Len málokto vyhral toľko trofejí a len málokto ich vie vôbec spočítať. Hoci môže pokojne odohrať ešte jedno desaťročie, už teraz je legendou. Lionel Messi je jedinečný. Svojím futbalovým umením, svojím správaním, svojím zjavom.

Dnes je to desať rokov odvtedy, čo vstúpil do veľkého sveta futbalu a opanoval ho. Dnes je desať rokov od veľkého dňa pre celý futbalový svet.