Main Content

Nórsky Messi najmladším v histórii EURA: Plním si svoj sen!

utorok, 14. október 2014 11:27 | Autor: Jakub Mihálik

Nórsky Messi najmladším v histórii EURA: Plním si svoj sen!
Nórsky Messi najmladším v histórii EURA: Plním si svoj sen! | zdroj: © TASR

Nórska futbalová senzácia, Martin Odegaard, sa stal najmladším hráčom histórie kvalifikačných bojov o EURO. Sledujeme budúcu svetovú superstar?

Volajú ho nórsky Messi. Martin Odegaard už od svojich pätnástich rokov hrá najvyššiu nórsku súťaž a hrá ju na takej úrovni, že upútal už takmer celý futbalový svet. Je rýchly, technický a na svoj vek obrovsky herne vyspelý.

Jeho výkony v drese Stromsgodsetu dokonca neostali nepovšimnuté ani v seniorskej reprezentácii, napriek tomu, že by Martin vekovo spadal skôr do kategórie U17. Už v auguste debutoval v priateľskom zápase proti Spojeným arabským emirátom, no bol to „len“ priateľský zápas. Tento týždeň sa však blonďavému chlapcovi naskytla ešte väčšia príležitosť. Tréner nórskej reprezentácie ho povolal na kvalifikačný dvojzápas Nórska proti Malte a Bulharsku.

Už keď sa schyľovalo k jeho debutu v súťažnom zápase, Martin vyhlásil: „Je to niečo skutočne veľké. Plní sa mi môj sen. Tréner mi dal rovnakú šancu na to, aby som hral, ako ostatným.  Veľmi sa z toho teším.“

Martin nakoniec šancu dostal v dôležitom zápase proti Bulharsku, keď v 63. minúte vystriedal hráča Cardiffu, Matsa Mollera Daelhiho. Vo veku neuveriteľných 15 rokov a 300 dní sa stal historicky najmladším hráčom, ktorý zasiahol do kvalifikácie o EURO. Prekonal tak o takmer celý rok držiteľa predchádzajúceho rekordu, Islanďana Sigurdura Jonssona, ktorý v kvalifikácii EURA 1984 nastúpil vo veku 16 rokov a 251 dní.

Odegaardov debut, ktorý sa udial počas dôležitého víťazstva nad Bulharskom, ešte zosilnil špekulácie o prestupe supertalentovaného Nóra. Záujem majú Barcelončania, Real Madrid i Bayern Mníchov. Martin už dokonca stihol jednodenný tréning, na ktorý ho pozvali predstavitelia Manchestru United. O slovo sa výrazne hlási aj Liverpool, spoliehajúc sa na to, že Martin a jeho otec Hans-Erik sú dlhoroční fanúšikovia The Reds.

Priskorý prestup do Premier League by mohol mladíkovi ublížiť, a tak reprezentačný kouč Nórska odporúča Odegaardovi pobudnúť v tamojšej súťaži. Martin však svoju budúcnosť nerieši: „Celú svoju energiu tak sústredím na to, aby som futbalovo rástol. Všetko ostatné ma nezaujíma.“