Main Content

Od Rooneyho na vojenské cvičisko

pondelok, 13. október 2014 12:26 | Autor: Jakub Mihálik

Od Rooneyho na vojenské cvičisko
Od Rooneyho na vojenské cvičisko | zdroj: © TASR, 1clicknews.com

Medzinárodný futbal často prináša zaujímavé príbehy reprezentantov. Estónsky futbalista Artur Pikk najprv v nedeľu strážil Rooneyho, aby už o tri hodiny neskôr strážil svoju vlasť.

V medzinárodnom futbale nie je prekvapením, ak proti profesionálom nastúpia futbalisti, ktorí mimo medzinárodných zápasov chodia normálne každý deň do práce. V Európe sa takými nadšencami môžu pochváliť najmä „trpaslící“ z Gibraltaru, Lichtenštajnska, či Andorry. To, čo sa prihodilo estónskemu futbalistovi Arturovi Pikkovi, však už tak častý jav nie je. Dvadsaťjedenročný ľavý obranca až do tohto víkendu odohral za estónsku seniorskú reprezentáciu len päť minút z priateľského stretnutia proti Tadžikistanu. Napriek tomu v nedeľnom futbalovom sviatku proti Anglicku nastúpil v základnej zostave Estónska a na starosť hneď pri ostrom štarte dostal ustráženie Wayna Rooneyho. Na tom by nebolo nič zvlášne, keby Artur nebol momentálne v plnom vojenskom cvičení.

V Estónsku je vojenská služba povinná pre všetkých dospelých mužov. Hoci športovci nemusia slúžiť celých osem mesiacov, aj tak musia absolvovať minimálne trojmesačný armádny výcvik. Keďže Artur Pikk figuroval v nominácii estónskych trénerov na kvalifikačné zápasy až ako v poradí tretí ľavý obranca, neočakávalo sa, že dostane príležitosť, a tak jeho trojmesačný výcvik začal už 29. septembra. Keď sa však zranil Taijo Teniste, ktorý obvykle obhospodaruje ľavú stranu obrany, a v zápase proti Litve dostal červenú kartu Ken Kallaste, museli sa tréneri obrátiť práve na Pikka.

Magnus Pehrsson musel požiadať listom ministerstvo obrany, aby obrancu uvoľnilo a zároveň sľúbiť, že sa hráč okamžite po zápase bude hlásiť v kasárňach. Pikk podal výborný výkon, hoci Estónci nakoniec podľahli Anglicku 0:1. Tréner si však Pikkove služby pochvaľoval, veď už dva týždne sa mladík nevenoval lopte, ale tvrdému vojenskému drilu. Od bránenia Rooneyho sa Artur Pikk po životnom zápase musel okamžite preorientovať na bránenie vlasti.

„Zápas bol ťažký, ale teraz sa už musím hlásiť na základni. O šiestej je budíček“, nestrácal úsmev estónsky multiobranca .