Main Content

Mala by nás čakať radosť z postupu

pondelok, 13. október 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Mala by nás čakať radosť z postupu
Mala by nás čakať radosť z postupu | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Slovensko hrá svoju celkovo jedenástu kvalifikáciu, šiestu na ME. Iba jedna bola zavŕšená postupom, keď sme na štvrtý pokus otvorili brány MS. Samozrejme, svetový šampionát je prestížnejšia záležitosť, ale o tom európskom sa hovorí, že je to najťažší turnaj na svete. Možno tento prívlastok stratí, keďže bude na ňom po novom až 24 krajín, ale ako sa tak pozerám na výsledky kvalifikácie, tak asi ani nie. No to budeme reálne riešiť až o necelé dva roky, pre nás je dôležité, aby sme na ňom konečne boli. A po dvoch fantastických výsledkoch z minulého týždňa sa žiada dodať, že ak nepostúpime ani do Francúzska, tak potom už asi nikde a nikdy.

Tri zápasy, tri víťazstvá, deväť bodov. To tu už síce v kvalifikácii MS 1998 bolo, lenže kým vtedy sme ich na začiatku nazbierali proti Faerským ostrovom a Malte, tak teraz proti trom najsilnejším súperom v skupine. Dvojzápas na Ukrajine a doma so Španielskom nás mohol kvalifikačne zabiť, lebo podobný začiatok nás čakal v boji o ME 2004, kde nás to pochovalo. Vtedajšia prehra v Turecku a následná doma s Anglickom nás dostali z reálnej hry už v úvode. Aj preto sa tréner Kozák začiatku kvalifikácie tak bál, no teraz môže chodiť vysmiaty od ucha k uchu, lebo situácia je presne opačná.

Možno si to každý naplno neuvedomuje, ale my sme vyhrali zápas na pôde najlepšieho z druhého koša, my sme doma porazili toho úplne najlepšieho v Európe podľa koeficientov a najnovšie sme vyhrali aj na pôde tímu zo štvrtého koša, čo je pre nás tretí najvážnejší súper v skupine. A nielenže sme ho porazili, ja si dovolím tvrdiť, že sme mu definitívne utiekli a Bielorusi nás už do konca kvalifikácie nedobehnú. Máme pred nimi osembodový náskok, odvetný zápas doma, no a kým nás čakajú dvakrát Luxemburčania, tak ich Španieli. Ak by sa nejakým spôsobom na konci kvalifikácie Bielorusi pred nami ocitli, tak to by bol väčší futbalový zázrak ako Slovensko – Španielsko 2:1.

Do Francúzska postupujú prví dvaja zo skupiny, priamo ide aj najlepší z tretích miest a zvyšné „bronzové“ mužstvá zo skupín smerujú do baráže. Najbližšie cestujeme do Macedónska, čo bude podobný zápas ako v Bielorusku. Ak vyhráme, Macedónci sú z (našej) postupovej hry von. Ale skôr si myslím, že s nimi treba rátať iba pri kalkuláciách, kto proti nim zakopne a stratí body. Reálna postupová hra je medzi nami a Ukrajinou, lebo ak si niekto myslí, že Španielsko neskončí prinajhoršom do druhého miesta, je rojko. V tejto chvíli držíme postupové karty, vyhrali sme v Kyjeve a porazili Španielov. Víťazstvom v Bielorusku sme vymazali ukrajinské tri body z Borisova. Samozrejme, ešte nás čaká sedem zápasov, ale ak vyhráme aj o mesiac v Skopje, potom budeme už naozaj v obrovskej postupovej výhode. V kvalifikácii zrejme ešte niekde zakopneme, ale ak budú hrať naši chlapci takto aj naďalej, potom niet tej moci, ktorá by im zamedzila v postupe do Francúzska.