Main Content

Dokázali sme to, čo nikto pred nami. Historický výsledok!

piatok, 10. október 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Dokázali sme to, čo nikto pred nami. Historický výsledok!
Dokázali sme to, čo nikto pred nami. Historický výsledok! | zdroj: © TASR

Znie to možno neuveriteľne, ale je to tak. Slovensko ako prvé dokázalo v kvalifikačnom zápase poradiť Španielsko vedené Vicentem del Bosquem. Famózna 27-zápasová séria bez prehry sa skončila na Slovensku.

Komentár Filipa Chudého

Začnem záverečným citátomsvojho stredajšieho komentára:„A zajtra to bude hádam prvýkrát, čo Španieli pod Del Bosqueom pocítia chuť kvalifikačnej prehry. Slovensko je to najideálnejšie miesto, kde by sa tak malo stať. Naši reprezentanti na to majú!“ A Slovensko tým pravým miestom naozaj bolo. Španieli pod vedením Vicenteho del Bosqueho vyše šesť rokov chodili po celej Európe, ale nemohli si nájsť v kvalifikačných zápasoch rovného súpera. Hrali s Bosnou a Hercegovinou, Tureckom, Belgickom, Českom, Škótskom, Arménskom..., ale zbierali takmer iba víťazstvá. Až v minulej kvalifikácii stratili doma body proti Francúzom a Fínom za remízy 1:1, ale vonku si všetko vynahradili víťazstvami. Del Bosqueho bilancia bola: 27 kvalifikačných zápasov, 25 výhier, 2 spomínané remízy a žiadna prehra, no to už neplatí.

Históriu prepísali zverenci trénera Jána Kozáka, ktorí zapríčinili, že po ôsmich rokoch a dvoch dňoch Španieli stratili všetky body v kvalifikačnom zápase. Možno si niekto povie, že zázrak, ale ja si to nemyslím. Je to iba logický výsledok práce, ktorú tréner Ján Kozák za viac ako rok pri reprezentácii vykonal. Áno, uvedomujem si, že sme stáli proti úradujúcim majstrom Európy, ktorí majú možno najlepší hráčsky materiál na svete. Ale taktiež si uvedomujem, že veľkú silu má aj náš reprezentačný tím. A je zlé, že si to v plnej miere neuvedomuje aj slovenský národ.

Pred mesiacom hrala v Žiline Malta. My sme vyhrali 1:0, ale tribúny boli poloprázdne a po zápase sa skôr na našich hráčov nadávalo. Ďalším veľmi dobrým barometrom dôvery ľudu v národný tím sú štatistiky stávkových spoločností. Ak si dobre pamätám, víťazstvo Ukrajiny nad Slovenskom bol jeden z najčastejších tipov daného dňa na Slovensku. Teraz najviac Slováci verili Španielom, ale tí im ich peniaze prehrali. Ak by mal slovenský národ väčšiu dôveru, potom by bol bohatý, pričom nemyslím iba finančne.

My národ slovenský máme poklad, len si to musíme uvedomiť. Reprezentujú nás futbalisti, ktorí nechajú na ihrisku všetko v každom zápase. Bolo tak proti Malte, bolo tak proti Španielsku, bolo tak predtým a bude aj potom. Táto generácia sa o to postará. Akoby symbolicky bol v Žiline na tribúne aj Vladimír Weiss st., ktorý priviedol našu reprezentáciu prvýkrát do futbalového raja. Ešte nebol ani zápas na konci a v stoji už tlieskal súčasnej garnitúre, lebo tá sa do raja opäť vydala. Nie vždy síce vyhráme, nie vždy sa nám bude páčiť výkon našej reprezentácie, ale s takýmto prístupom našich reprezentantov, keď idú cez bolesť a choroby, sa dostaneme ďaleko, Francúzsko nevynímajúc. Včera slovenský futbal zažil jednu z najkrajších nocí, dokonca by sa dalo povedať, že aj Slovensko samotné. Tak si to užime, no nabudúce nech sa nejde iba na Španielov...