Main Content

Španielsko môžeme poraziť, aj keď to ešte nikto pred nami nedokázal

streda, 8. október 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Španielsko môžeme poraziť, aj keď to ešte nikto pred nami nedokázal
Španielsko môžeme poraziť, aj keď to ešte nikto pred nami nedokázal | zdroj: © TASR

Znie to možno neuveriteľne, ale je to tak. Pokiaľ bol na trénerskej lavičke Španielska Vicente del Bosque, tak úradujúci majstri Európy kvalifikačný zápas nikdy neprehrali, dokonca iba dvakrát remizovali. Nadišiel čas, aby aj tento markíz pocítil chuť prehry. A to už teraz na Slovensku!

Komentár Filipa Chudého

Už vyše šesť rokov je Vicente del Bosque trénerom španielskej futbalovej reprezentácie, ale za ten čas ešte neokúsil, čo je to kvalifikačná prehra. Kvalifikáciou na MS 2010 a ME 2012 prešli Španieli dokonca bez jedinej straty bodu. A to sa o Afriku bili s Bosnou a Hercegovinou, Tureckom, Belgickom a o Euro 2012 aj proti Čechom či Škótom. A hádam netreba pripomínať, že následne vyhrali aj oba záverečné turnaje. Vlastne by sa dalo povedať, že kvalifikácia do Brazílie už odhalila problémy, lebo domáce remízy 1:1 s Francúzskom a Fínskom boli prvé španielske straty v kvalifikáciách po vyše piatich rokoch.

Del Bosqueho bilancia je úchvatná: 27 kvalifikačných zápasov, 25 výhier, 2 spomínané remízy a žiadna prehra. Dokonca na ihrisku súpera Španieli nestratili pod jeho vedením ani bod, čo signalizuje, že mimo Pyrenejského polostrova sú ešte silnejší. Ale aj tak sa nemôžeme v žiadnom prípade ich neporaziteľnosti zľaknúť, lebo to by bol začiatok nášho konca. Každá séria má svoj koniec, tak prečo by sa nemohla tá španielska skončiť na Slovensku?

Španieli už nie sú to mužstvo, ktoré vládlo svetovému futbalu. Generácia okolo Xaviho, Xabiho Alonsa, Villu a ďalších už skončila. Áno, niekoľko predstaviteľov ich historicky najsilnejšej generácie príde dnes na Slovensko, ale aj samotní Španieli hovoria, že budujú nové mužstvo, pričom každý takýto proces trvá určitý čas. A to je to, čo nám zvyšuje šance. Ak som spomenul skvelú bilanciu ich súčasného trénera, tak spomeniem aj iné výsledky, ktoré hovoria, že určitú nádej máme.

Ich skvelú generáciu dal dokopy Luis Aragones, ale tiež to bol v začiatkoch proces bolestivý. Prvý zápas o Euro 2008 síce vyhrali nad Lichtenštajnskom 4:0, ale následné zápasy v Severnom Írsku a Švédsku prehrali. Ak hľadáme paralelu, tak ju nachádzame v tom, že aj novo sa tvoriaca generácia vyhrala prvý domáci súťažný zápas o štyri góly (5:1 nad Macedónskom), aby následne išla hrať dva zápasy von...

Včera to bolo presne osem rokov, čo Španieli prehrali naposledy kvalifikačný zápas. Dnes je to presne sedem rokov a jeden mesiac, čo stratili kvalifikačné body na pôde Islandu, pričom odvtedy sa im to u súpera nestalo. A zajtra to bude hádam prvýkrát, čo Španieli pod Del Bosqueom pocítia chuť kvalifikačnej prehry. Slovensko je to najideálnejšie miesto, kde by sa tak malo stať. Naši reprezentanti na to majú!