Main Content

Prekvapí nemecká Popoluška aj bavorského kráľa?

utorok, 23. september 2014 13:46 | Autor: Jakub Mihálik

Prekvapí nemecká Popoluška aj bavorského kráľa?
Prekvapí nemecká Popoluška aj bavorského kráľa? | zdroj: © TASR

Keď sa povie Bundesliga, fanúšikov futbalu zaujíma najviac Bayern Mníchov, Borussia Dortmund, tých väčších fajnšmekrov Schalke, Leverkusen, či Norimberg. V súčasnosti však ligu vedie iný tím, z kategórie “outsider”. Predĺži Paderborn svoj “popoluškovský” príbeh aj dnes v súboji s gigantom z Mníchova?

Ľudia majú radi rozprávkové príbehy. Také, v ktorých odpisovaný „chudáčik“ vyhrá nad vystatovačným gigantom. Šport ich ponúka tisíce, aj preto ho sledujeme. Dáva nám pocit, že „only sky is the limit“. Presne to isté motto by si mohli na svoje kopačky vyryť futbalisti provinčného Paderbornu. Z „ufúľaného“ klubu je dnes, pred súbojom s majstrovským Bayernom Mníchov, líder Bundesligy, ktorý si získava čoraz viac priaznivcov.


Keď nastupoval na trénerskú lavičku Paderbornu 07 v minulej sezóne Andre Breitenreiter,  klub mal skromné ambície. Jeho prezident vyhlásil útok na ôsme miesto druhej nemeckej Bundesligy. Aj to sa zdalo odvážne, pretože rok predtým nenápadný klub obsadil až dvanástu priečku. Nový tréner predsa len potreboval čas na spoznanie sa s tímom a vtlačenie svojej pečate. Tá sa však do tímu vryla výraznejšie a rýchlejšie ako pečať na označovanie dobytka a Breitenreiterova práca začala vynášať ovocie až prekvapivo rýchlo.


Z tímu bojujúceho o prežitie v druhej najvyššej súťaži spravil Breitenreiter obávanú útočnú mašinu. V 34 zápasoch vsietil Paderborn 63 gólov, o 10 viac ako prvý Kolín, a postúpil z druhého miesta do Bundesligy. Poprvýkrát vo svojej histórii, ktorá sa píše od roku 1907. Ako prvý klub po viac ako desaťročí, od čias Unterachingu, ktorému sa podarilo vybojovať debut v najvyššej súťaži krajiny úradujúcich majstrov sveta.

Mnohí pripisujú zásluhy za tento historický postup práve trénerovi Breitenreiterovi. Právom, veď ten svoje kvality dokazoval už aj pred svojim nástupom na lavičku Paderbornu. Prezident jeho predchádzajúceho klubu, Havelse, o ňom vyhlásil: „Andre je rodený kouč“, po tom, čo s tímom, ktorého rozpočet 300 tisíc eur je na nemecké pomery na úrovni našej prvej triedy, takmer postúpil do tretej Bundesligy.

Po regionálnej avantúre prijal Breitenreiter väčšiu výzvu. A pomaly so svojim skromným tímom stúpa ku hviezdam. Neuspokojil sa ani s prekvapivým postupom, keď ešte o šesť miest vylepšil ambicizóny cieľ klubového prezidenta, a po štyroch kolách vedie Bundesligu.
Nejeden nováčik v súťaži už podobne na začiatku sezóny prekvapil. Nadšenie z postupu núti hráčov ísť cez bolesť a tí neraz ubránia aj nemožné. Paderborn je však iný. Stačí sa pozrieť na výsledky zápasov a je jasné, že to nie je urputná obrana, ktorá Paderbornu vyhráva zápasy a srdcia nemeckých priaznivcov. Sedem gólov v štyroch zápasoch je o dva viac ako za ten istý počet zápasov stihol Bayern.. A to sa ešte v súboji dvoch nováčikov, Kolín – Paderborn, zrodila bezgólová remíza. Naposledy zaujal Paderborn gólom z 83 metrov, čím nielenže vytvoril rekord nemeckej Bundesligy, ale vyslal zároveň jasný signál: Sme tu, aby sme prekvapovali.

A presne to sa Paderbornu aj darí. Klub síce po postupe navýšil rozpočet zo 6 miliónov eur na 15, no to nemôže stačiť ani na dve priemerné hviezdičky v nemeckom futbale. A tak tím nastupuje z 11 hráčov až s desiatimi futbalistami, ktorí v minulej sezóne mali bojovať o ôsme miesto v druhej najvyššej súťaži. Tým jedenástym je Moritz Stoppelkamp, spomínaný strelec 83-metrového gólu, ktorý prestúpil do Paderbornu za sumu, ktorá sa stala pre klub rekordnou. Nešlo však o milióny, ale o 700 tisíc eur. S takým materiálom klub zo 150-tisícového nemeckého mesta narába.

Dnes večer Paderborn nastúpi na svoj životný zápas. Hráči ešte nikdy vo svojej kariére nehrali proti hviezdam, ktorými Bayern Mníchov rozhodne oplýva. Životný bude tento súboj aj pre trénera Breitenreitera. Unteraching, ktorý sme nespomenuli náhodou, bol totiž na prelome tisícročí Breitenreiterovým zamestnávateľom. Vtedajší nováčik Bundesligy dostal v sezóne 1999-2000 v 34 zápasoch len 42 gólov a skončil na úctyhodnom 10. mieste. Do histórie sa však zapísal ešte výraznejšie, to keď v poslednom kole rozhodol o titule. Bayeru Leverkusen s Michaelom Ballackom vtedy stačila na titul remíza proti odpisovanému „drobcovi“ futbalových ihrísk. Breitenreiterov Unteraching však vyhral 2:0, vďaka čomu sa z titulu radoval korunný princ nemeckého futbalu, Bayern Mníchov.

Nedá sa očakávať, že by Paderborn s hladným Bayernom dnes uspel. No fakt, že donedávna „provinčný“ klub čelí gigantovi ako líder nemeckej Bundesligy, je sám o sebe rozprávkový. A v rozprávkach sa môže stať hocičo.