Main Content

Čepelovej veľmi sympatický debut, prekonala Šafářovú

nedeľa, 6. február 2011 16:00 | Autor: TASR

Slovenské tenistky prehrávajú s Češkami vo víkendovom bratislavskom derby vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie 2011 reprezentačných družstiev žien už len 1:3.

Debutantka v tejto súťaži Jana Čepelová, ktorá na domácej strane za nezvratného stavu 0:3 nahradila Dominiku Cibulkovú, vďaka veľmi sympatickému výkonu senzačne prekonala jednoznačne favorizovanú Luciu Šafářovú. Súperka odstúpila po 95 minútach za stavu 4:6, 7:6 (5) z pohľadu Slovenky.

"Spočiatku som proti súperke z Top 30 bola trochu nervózna, ale potom som sa rozbehla. Myslím si, že som predviedla dobrý výkon. Ubránila som sa nepríjemnému ľaváckemu servisu a dobre som zvládla tajbrejk druhého setu. Škoda, že Lucie napokon nedohrala, ale aj takéto víťazstvo ma, samozrejme, veľmi teší," povedala v prvej reakcii ešte na kurte Jana Čepelová. Kapitán Sloveniek Matej Lipták v rámci prvotného celkového hodnotenia derby uviedol: "Naše hráčky sa ukazovali v príprave počas týždňa v skvelej forme, ale možno na ne trochu doľahla zodpovednosť. Priznám sa, čakal som od oboch o čosi viac. Dá sa však na to pozerať aj tak, že vždy hráte toľko, koľko vám dovolí súper - Češky predvádzali výborné výkony. Vynasnažíme sa o záchranu vo svetovej skupine, už dostať sa do nej bolo veľmi ťažké. Pokúsim sa udržať tím pokope."

Sedemnásťročná víťazka januárového turnaja ITF s dotáciou 10 000 USD v Stuttgarte Čepelová, 437. vo svetovom rebríčku WTA, sa stala 19. Slovenkou v histórii so štartom vo Fed Cupe. Košičanku v rámci programu Národného tenisového centra trénersky vedie Peter Huber. Šafářová figuruje na 30. pozícii v renkingu.
Postupový tretí bod hostiek získala v úvodnej dvojhre nedeľňajšej časti programu Petra Kvitová. V súboji jednotiek tímov zvíťazila nad Danielou Hantuchovou za 68 minút 6:4, 6:2. V oboch setoch si vypracovala náskok 4:0 a dokázala z neho ťažiť.

V sobotu vo vypredanej 4-tisícovej Sibamac aréne NTC najprv Hantuchová prehrala so Šafářovou 5:7, 1:6 a následne Cibulková podľahla Kvitovej 2:6, 3:6. ČR postúpila do semifinále tretí raz v rade. Češky zvýšili v bilancii zo vzájomných stretnutí na 4:0. Nadviazali na tesný úspech 3:2 dosiahnutý vo februári 2008 v Brne. V slovenskej metropole sa presadili už v rokoch 2000 (vtedy pri inom formáte tejto súťaže 2:1) a 2007 (hladko 5:0). Medzi najlepšími štyrmi si 16. - 17. apríla zmerajú sily s víťazom súbežného antverpského zápasu Belgicko - USA (po sobote 2:0). Bez ohľadu na meno súpera vedia, že znova nebudú mať výhodu domáceho prostredia.

Držiteľky trofeje zo sezóny 2002 Slovenky sa v spomenutom aprílovom termíne predstavia v dueli o elitnú osmičku ročníka 2012. Súpera spoznajú v stredu 9. februára, žreb sa uskutoční v Londýne.

SLOVENSKO - ČESKO 1:3 po dvojhrách - Česko už má istotu postupu do semifinále
(Bratislava, Sibamac aréna NTC, tvrdý povrch Latex-Ite v hale)

Nedeľa:
Daniela Hantuchová - Petra Kvitová 4:6, 2:6 za 68 minút (35, 33)
Jana Čepelová - Lucie Šafářová 4:6, 7:6 (5) skreč - Šafářová po 95 minútach odstúpila

Sobota:
Daniela Hantuchová - Lucie Šafářová 5:7, 1:6 za 89 minút (53, 36)
Dominika Cibulková - Petra Kvitová 2:6, 3:6 za 78 minút (32, 46)

Zostávajúci program:
Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková - Květa Peschkeová, Barbora Záhlavová-Strýcová

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová počas dvojhry proti Petre Kvitovej v rámci 1. kola Pohára federácie reprezentačných družstiev žien - Slovensko - ČeskoFoto: SITA/Nina Bednáriková Hantuchová prehrala s Kvitovou, Češky vedú nezvratne 3:0
Slovenské tenistky prehrávajú s Češkami vo víkendovom bratislavskom derby vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie 2011 reprezetačných družstiev žien nezvratne 0:3. Postupový bod hostiek získala v úvodnej dvojhre nedeľňajšej časti programu Petra Kvitová. V súboji jednotiek oboch tímov zvíťazila nad Danielou Hantuchovou za 68 minút 6:4, 6:2. V oboch setoch si vypracovala náskok 4:0 a dokázala z neho ťažiť. Na "winnery" dominovala 31:16 a zároveň urobila menej nevynútených chýb (17:20).

"Pocitovo to síce z mojej strany bolo lepšie ako včera, ale Peťa je v brutálnej forme. Najväčšiu šancu som mala v úvode druhého setu. Namiesto 0:3 to vtedy pokojne mohlo byť 2:1, potom som sa však trošku opustila. Bolo tam odhodlanie aj taktika, ale nedokázala som to na kurte zrealizovať. Momentálne mi chýba sebavedomie, viackrát som spanikárila. Keď si aj vypracujem šance, možno chcem až príliš. Musím sa s tým však vyrovnať - dúfam, že sa to čoskoro zmení," povedala Daniela Hantuchová v prvej reakcii na kurte a neskôr dodala: "Češky potvrdili, že boli favoritkami v tomto stretnutí. Zaslúžene získali všetky tri body, hrali skvelý tenis. Je vidieť, že je veľa vecí, na ktorých musím ja osobne pracovať. Proti Peti sa mi hralo lepšie, hoci tomu výsledok nenasvedčuje. Ak by dve tri lopty v úvode druhého setu dopadli inak, možno by sa so zápasom ešte dalo niečo urobiť. Peťa však v celom zápase dominovala a je iba otázka času, kedy bude v top ten. Tenisovo momentálne určite nie som tam, kde by som si predstavovala. Češky majú tím, ktorý môže vyhrať Pohár federácie.“

Petra Kvitová zabezpečila pre český tím dva z troch postupujúcich bodov, na pozápasovej tlačovej konferencii neskrývala radosť z postupu do semifinále PF 2011: "Veľmi nás teší, že sme vyhrali. Ja i Lucka sme do Bratislavy prišli v dobrej forme a napokon sme to zvládli. Aj proti Daniele som začala dobre už od úvodu a udržala som si sústredenie až do konca.“

Štvrťfinalistka nedávnych melbournských grandslamových Australian Open Kvitová, 18. v renkingu, v premiérovom dueli s 27-ročnou Hantuchovou (32.) potrdila rastúcu reputáciu i výkonnosť. Šampiónka z januárového turnaja WTA Tour v Brisbane má v tejto sezóne úctyhodnú bilanciu 11:1. Sprievodnou pikantériou zápasu bola skutočnosť, že 20-ročnú ľaváčku v minulosti trénersky viedol Matej Lipták, teraz kapitán výberu SR, ale aj osobný kouč Hantuchovej. Spomenutá slovenská fedcupová rekordérka si napokon musí počkať na svoj jubilejný 30. úspech v PF minimálne do apríla. V roku 2011 má aj vinou zranenia ľavej achilovky z konca prípravného obdobia štatistiku 0:4. Budúci týždeň sa predstaví v thajskej Pattayi, kde začne proti Japonke Kurumi Narovej.

V sobotu vo vypredanej 4-tisícovej Sibamac aréne NTC najprv Hantuchová prehrala s Luciou Šafářovou 5:7, 1:6 a následne Dominika Cibulková podľahla Kvitovej 2:6, 3:6. Zostávajúce dva zápasy, dvojhra a štvorhra, už nemôžu nič zmeniť na treťom postupe ČR do semifinále v rade. Češky zvýšili v bilancii zo vzájomných stretnutí na 4:0. Nadviazali na tesný úspech 3:2 dosiahnutý vo februári 2008 v Brne. V slovenskej metropole sa presadili už v rokoch 2000 (vtedy pri inom formáte tejto súťaže 2:1) a 2007 (hladko 5:0). Medzi najlepšími štyrmi si 16. - 17. apríla zmerajú sily s víťazom súbežného antverpského zápasu Belgicko - USA (po sobote 2:0). Bez ohľadu na meno súpera vedia, že znova nebudú mať výhodu domáceho prostredia.

Držiteľky trofeje zo sezóny 2002 Slovenky sa v spomenutom aprílovom termíne predstavia v dueli o elitnú osmičku ročníka 2012. Súpera spoznajú v stredu 9. februára, žreb sa uskutoční v Londýne.

Daniela Hantuchová - Petra Kvitová 4:6, 2:6 za 68 minút (35, 33)
Hantuchová rovnako ako v sobotu začala esom, ale vzápätí urobila dvojchybu - akoby to symbolicky naznačilo, že servis tentoraz nebude jej enormne fungujúcou zbraňou. Kvitová v zhode s predchádzajúcim dňom pokračovala v odvážnej a pritom značne spoľahlivej produkcii víťazných úderov od základnej čiary z oboch strán. Parádnym returnom si vypracovala dva brejkbaly v rade a hneď pri prvom poslala Slovenka bekhend vedľa. Češka bodom priamo zo servisu potvrdila brejk a následne aj pridala poistku, keď súperka dvakrát za sebou nezvládla forhendovú odpoveď na príjem. Kvitová bez straty fiftínu zvýšila na 4:0, takto presvedčivo začala aj proti Cibulkovej. Hantuchová povzbudzujúco pekným bekhendovým "winnerom" znížila na 1:4 a za stavu 1:5 esom, ktoré potvrdilo Jastrabie oko, vymazala setbal. Ďalšími dvoma kvalitnými podaniami sa dostala na 2:5, hralo sa len 20 minút. Ešte štvrť hodiny napokon trvalo, kým si Kvitová dokázala pripísať vstupné dejstvo. Potrebovala dovedna 6 setbalov. Tri premrhala za zdanlivo upokojujúceho skóre 40:0 pri vlastnom podaní. V tomto geme urobila dve dvojchyby a dosť ju rozhodilo aj publikum tlieskajúce prakticky po každom nevydarenom prvom podaní Češky. V tejto fáze sa z rakety Kvitovej vytratila istota a Hantuchová sa priebežne chopila iniciatívy i šance. Po rebrejku na 3:5 sa posunula aj na 4:5 a viedla na príjme 15:0 vďaka dvojchybe súperky, ale Češka za stavu 40:30 trafila nekompromisný bekhend popri čiare - 6:4. Na začiatku druhej časti znamenal nevydarený Hantuchovej bekhendový drop skóre 0:40 a prišla Kvitovej rezolútna forhendová kontra. Slovenka si v nasledujúcej hre vypracovala účinným forhendovým krížnym returnom brejkbal, ale pri tejto i ďalšej príležitosti pokazila práve z forhendu. Češka zvládla situáciu, zvýšila na 2:0 a potom z 15:40 na príjme dokonca aj na 3:0. Vo štvrtej hre Kvitová bez zachvenia obrátila z 0:30, a hoci hostiteľka ešte vo dvoch gemoch pri vlastnom podaní prikrášlila výsledok, zápletka už neprišla. Češka zu žitkovala hneď prvý mečbal esom.

© WEBNOVINY