Main Content

Trenčín chce síce titul, ale s rozpredávaním kádra to nepôjde

piatok, 12. september 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Trenčín chce síce titul, ale s rozpredávaním kádra to nepôjde
Trenčín chce síce titul, ale s rozpredávaním kádra to nepôjde | zdroj: © TASR

Po reprezentačnej prestávke pokračuje počas troch víkendových dní Fortuna liga 9. kolom, ale ešte po tom minulom sa odohralo viacero zaujímavých udalostí, ktoré menia situáciu v boji o najvyššie priečky.

Komentár Filipa Chudého

Reprezentačný dvojzápas a hlavne štart kvalifikácie ME 2016 zobral na seba všetku pozornosť, ale už opäť môžeme naplno preladiť na ligovú scénu. Na nej sa toho odohralo skutočne dosť, pritom sa ani nehralo. Najviac rozvíril hladinu líder tabuľky, ktorý najviac podráždil hlavne vlastných fanúšikov. Trenčín je sympaticky pracujúci klub, jeho holandský majiteľ Tschen La Ling priniesol na Slovensko nový uhoľ pohľadu na futbal, lenže verejné vyhlásenia bývalého holandského reprezentanta ostro protirečia reálnym skutkom.

Kto nemá krátku pamäť, tak si určite spomenie na to, že po jeho príchode prišli vyhlásenia, že Trenčín bude do dvoch rokov v Lige majstrov. Bolo to totiž krátko po úspechu Artmedie, tak si asi myslel, že to pôjde veľmi ľahko. Výsledok hádam netreba pripomínať, Trenčín bol do dvoch rokov v druhej lige. Teraz v lete prišli opäť smelé vyhlásenia, vlastne prakticky tie isté, len doplnené o to, že teraz v septembri by chceli začať búrať staré tribúny, aby sa mohlo začať so stavbou nového štadióna. Optimistické nálady zvýšil v Trenčíne fakt, že vedenie sa nebálo pred sezónou hovoriť o boji o titul, čo som veľmi privítal, lebo v minulých sezónach bol Slovan v tomto boji veľmi osamotený, a to nielen reálne, ale aj slovne pred sezónou, akoby sa všetci naokolo to báli vôbec vysloviť.

Lenže ak sa teraz v septembri v Trenčíne niečo zbúralo, tak iba sny o titule, ktoré sa aspoň trochu približovali realite, lebo niektorí budú snívať určite ďalej. František Kubík je už v Slovane, ale tu treba dodať, že najlepšieho strelca klubu Trenčín nevlastnil a jeho odchod sa plánoval už s jeho letným príchodom. Horšou ranou je strata kapitána Miloša Volešáka. Tomu dal síce klub džentlmenskú dohodu, že v prípade záujmu bude môcť odísť, ale vedenie AS si asi nemyslelo, že to bude 80 km hore Váhom. A otázkou je, ako veľmi vlastne hráči v klube veria snom o titule, keď loď ako jeden z prvých opustil kapitán, ktorý posilnil konkurenciu s výhľadom možných úspechov...

Ale to nie sú jediné kroky, ktoré nedávajú pri „majstrovských“ ambíciách zmysel. Jakub Holúbek už bol tiež klubom na konci prestupového obdobia „predaný“ do Heerenveenu, len s tým nesúhlasil, lebo sa nedohodol na osobných financiách, preto celý prestup padol. Odchod Alda Baéza po prvom kole, na ktorom v značnej miere stála hra, tiež nepomohol. Odišiel aj najlepší strelec minulej sezóny Tomáš Malec. Prišli síce aj veľmi dobrí legionári, ktorí majú zaplátať diery, ale má to jeden háčik, až osem ich nemá pas krajiny Európskej únie, preto musia povinne traja vždy sedieť, lebo takýchto hráčov môže hrať v zápase iba päť. Preto hlavne domáci hráči budú chýbať ešte viac.

Už niekoľkokrát som v minulosti napísal, že ak chce byť Trenčín majster, bude si musieť udržať káder pokope aspoň dva roky. Ale asi ťažko sa mu to podarí, keď v každom prestupovom období odídu minimálne dvaja hráči základnej zostavy. Teraz to bol dokonca extrém, lebo odišlo ich až päť (ešte Van Kessel) a šiesty Holúbek bol na polceste z klubu. Takto žilou Trenčania ešte nikdy nepustili. Na jednej strane chápem, že klub potrebuje získať financie, lebo inak by asi ťažko žil, ale potom majstrovské ambície vyznievajú prinajmenšom dosť čudne. Ja som totiž ešte nepočul o mužstve, ktoré získalo na kvalite tým, že púšťalo vo veľkom svojich najlepších hráčov. Trenčín potrebuje na titul zvýšiť kvalitu, veď minulá sezóna bola jeho najlepšia v klubovej histórii, ale aj tak stratil na majstrovský Slovan priepastných 12 bodov. To sa takýmto štýlom nedobehne.