Main Content

Slovan premárnil šancu, ale v pohárovej Európe neskončil, začína!

streda, 27. august 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Slovan premárnil šancu, ale v pohárovej Európe neskončil, začína!
Slovan premárnil šancu, ale v pohárovej Európe neskončil, začína! | zdroj: © TASR

Slovan nezvládol posledný krok a Ligu majstrov si v tejto sezóne už nezahrá. Bieloruský majster BATE Borisov bol v danej chvíli lepší a zaslúžene postúpil. Ale pre Slovan európska púť neskončila, práve naopak, začala!

Komentár Filipa Chudého

Slovan v minulej sezóne vyhral majstrovský titul s veľkým prehľadom. Najlepšie o tom hovorí konečný bodový rozdiel. Druhému Trenčínu nadelil 12 bodov, tretej dokonca Trnave 20. V minulej ligovej sezóne Slovan hral iba toľko, koľko potreboval, no aj tak bolo každému, kto sa len trochu rozumie do ligového futbalu, jasné už po 17.kole, že Slovan bude majster. A to sme boli presne iba v polovici súťaže. Už vtedy sme vedeli, že jeho skúška príde až v pohárovej Európe. Pri všetkej úcte, na domácej scéne ho nemá kto poriadne preveriť a tobôž ponaháňať.

Základnou úlohou pre každého slovenského pohárového zástupcu musí byť iba postup do skupinovej fázy. To som napísal ešte pred sezónou, lebo keď hrá až 80 klubov skupinovú fázu, tak je jasné, že ak medzi nimi nie ste, tak po vás ani pes neštekne. Túto úlohu Slovan splnil, ale aj tak je tu pocit, že belasí nevyužili veľkú šancu na elitnú 32-člennú spoločnosť Ligy majstrov.

Žreb hral v tejto sezóne so Slovanom, veď už bolo aj načase, keďže päť sezón predtým sa s ním nemaznal. Waleský TNS bol na rozbeh, moldavský Šerif Tiraspoľ na odraz do dlhej pohárovej Európy a BATE Borisov mal byť na skok do Ligy majstrov, lenže nebol. Treba uznať, že bieloruský majster bol o ten gól lepší.

Áno, rozhodoval iba jeden gól, hoci konečný výsledok je 4:1. Ak by totiž Slovan nemusel dať gól, tak by na konci odvety dva nedostal. Teraz je už úplne jedno, či to skončilo 3:0, alebo iba 1:0. Postupuje zaslúžene BATE, iba to je podstatné. Bielorusi dokonale prečítali hru Slovana, absolútne nič mu nedovolili. Za celých 90 minút ho pustili iba k jednému rohovému kopu, lenže ten mal zmeniť dejiny dvojzápasu. Takéto šance sa musia premieňať, ak by bol z toho gól... Lenže to je iba ak, na to sa vo futbale nehrá.

Nie je náhoda, že BATE sa dostalo už štvrtýkrát do Ligy majstrov, čo je viac, ako dosiahli slovenské kluby dokopy. To mužstvo presne vie čo chce hrať a ako to hrať. Jeho káder je dlhodobo pokope, pričom ho tvoria prakticky iba domáci, čo sa prejavuje. Dlhoročného predchádzajúceho trénera nahradil jeho asistent, čím sa zachovala kontinuita. A k tomu má už aj moderný futbalový štadión a ostatné vybavenie naokolo.

Slovan má možno lepšie individuality, ale nedokázali to skĺbiť to jedného tímu. František Straka urobil zatiaľ dobrú robotu, ale ak sa v jednom klube vystrieda za päť rokov 10 trénerov, potom sa práve v takýchto zlomových chvíľach prejaví, že hráči nevedia čo majú hrať, lebo chýbajú zautomatizované kombinácie. Ale netreba nad Slovanom lámať palicu, lebo on v pohárovej Európe ešte neskončil, práve naopak, teraz začína tá pravá európska jazda. Uvidíme, kde sa až zastaví, tak vitaj, Európska liga!