Main Content

Preview play-off LM: BATE Borisov – ŠK Slovan Bratislava

utorok, 26. august 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Preview play-off LM: BATE Borisov – ŠK Slovan Bratislava
Preview play-off LM: BATE Borisov – ŠK Slovan Bratislava | zdroj: © TASR

Náš majster Slovan Bratislava si postupom do play-off Ligy majstrov zabezpečil minimálne skupinovú fázu Európskej ligy. Ale pred belasými stojí veľká výzva, sú len jeden zápas od najprestížnejšej súťaže sveta, uspieť na pôde BATE Borisov sa dá.

BATEBorisovŠK Slovan Bratislava
Utorok 26.8.2014 o 20:45, rozhoduje Wolfgang Stark (Nemecko)

Slovan cez víkend utŕžil prvú prehru v sezóne, ktorá prišla až v jedenástom zápase. Predchádzajúcich osem víťazstiev a dve remízy vystriedala nešťastná prehra v Myjave. Úradujúci majster bol na kopaniciach lepším mužstvom, hlavne posledných 40 minút dominoval, ale nebolo mu to nič platné, lebo svoje čisté šance nepremenil a na konci dostal gól. Ale ťažko z tohto zápasu vychádzať pred odvetou v Borisove, keďže v základnej zostave urobil František Straka až osem zmien, no niečo sa dá z neho odpozorovať.

Hlavne Juraj Halenár sa snažil šancu využiť, aby presvedčil trénera, že s ním treba v Bielorusku počítať. Nielenže dal jediný gól hostí, on počas celého zápasu ukazoval veľkú aktivitu, zapájal sa do kombinácií a evidentne si pýtal miesto na ihrisku už od prvých minút nasledujúceho zápasu. Z ostatných hráčov nesklamal napríklad Kolčák, ale aj ďalší ukázali aspoň priemerný výkon. Naopak, prepadli krajní obrancovia, keď hlavne Josimov bol úplne mimo, viac sa čakalo aj od Peltiera, hoci on hráč na dobre postavenú obranu súpera ani nie je, čiže proti BATE s ním moc netreba počítať.

Bieloruský majster ukázal, že je skvelo organizovaný. A keďže v tejto chvíli postupuje, tak nečakajme, že sa v jeho hre oproti prvému zápasu niečo zmení, hoci bude hrať doma. Organizácia hry, rýchly prechod do útoku a tiež aj pod loptu, nacvičené útočné akcie, v tom všetkom je BATE od Slovana lepšie, ale belasí majú inú výhodu, majú lepší hráčsky materiál. BATE také skvelé ofenzívne individuality ako Vittek, Soumah, Milinkovič atď. nemá. Nebezpečenstvo hrozí „iba“ od Kriveca a Rodionova, zvyšok nemá v sebe pridanú ofenzívnu hodnotu. Je už len otázkou, či belasí tímovosťou spoja svoje individuality do jedného celku, ak sa tak stane, minimálne gól u súpera dajú.

Myslíme, že o zložené defenzívy sa moc baviť nemusíme. V bráne bude Perniš, kraje obrany sa tiež nezmenia, keďže nie je koho lepšieho tam aktuálne dať. V strede bude určite Gorosito a zrejme aj Hudák, keďže v prvom zápase ako dvojica obstáli. Do centrálnej zóny bude nominovaný Grendel a vedľa neho Lásik, keďže druhý polčas prvého zápasu vyznel lepšie s touto dvojicou a navyše Štefánik si miesto proti Myjave nevypýtal, ale ako žolík môže byť dobrý. Ako jasného vidíme aj Milinkoviča na krídlo, ale zvyšok je otvorený. Už sme spomínali, že Halenár sa do zostavy doslova tlačí. V prvom zápase hráči BATE nenechali Soumahovi ani len dýchať, skvele ho zdvojovali. Na to sa určite zamerajú aj tentoraz, ale čo tak ich prekvapiť? Vymeniť dribléra Soumaha za pasy rozdávajúceho Halenára sa nejaví vôbec ako zlý nápad. Tým by sa úplne zmenila hra, bola by taká, aká sa hrala posledných 20 minút prvého zápasu, keď to Halenár stále rozhadzoval, až nakoniec raz gólovo Vitteka našiel. Soumah by teoreticky mohol začať aj na krídle, ale asi ťažko Straka vynechá kapitána Žofčáka, ktorý navyše skvele rozohráva štandardné situácie, čo bude tiež jeden z kľúčov. Otázka je aj pre hrot útoku, ale len v tom, či Vittek zvládne minimálne 90 minút, od odpovede na ňu bude jasné meno hrotového útočníka.

Zápas budete môcť sledovať na Digisport 3 a Prima COOL.

Predpokladané zostavy
BATE:
Černik – Chaguš, Poliakov, Filipenko, Mladenovič – Olechnovič, Lichtarovič, A. Voloďko – Gordejčuk, Rodionov, Krivec
Slovan: Perniš – Čikoš, Hudák, Gorosito, Jablonský – Grendel, Lásik – Milinkovič, Halenár, Žofčák – Fořt

Ako tipovať
Slovan musí dať gól, to je úplne jasná úloha pred odvetou a on ho je schopný aj dať. Dokonca aj keby inkasoval ako prvý, nič sa nedeje. Ale ak by ho dal ako prvý, bude zrazu vo veľkej výhode, keďže BATE by muselo minimálne vyrovnať, čo by znamenalo otvorenie ich dobrej defenzívnej hry, pričom každý ďalší gól Slovana, by belasých priam posúval do Ligy majstrov. Bude to ťažká misia pre Slovan, ale zápasy vonku zvládať vie. Odporúčame tip X2 (kurz v našej Tipovacej lige je 1,92).