Main Content

Je Angel Di María skutočne lepší ako Messi a Ronaldo?

pondelok, 25. august 2014 13:05 | Autor: Jakub Mihálik

Je Angel Di María skutočne lepší ako Messi a Ronaldo?
Je Angel Di María skutočne lepší ako Messi a Ronaldo? | zdroj: © TASR

Cesar Menotti, argentínsky majster sveta z roku 1978, v uplynulých dňoch vyhlásil, že je Angel Di María najlepším hráčom španielskej ligy. Je skutočne lepší ako Cristiano Ronaldo, či Lionel Messi?

Komentár Jakuba Mihálika

Jedným z najdiskutovanejších mien tohtoročného leta je meno argentínskeho reprezentanta Angela Di Maríu. Po jeho najvydarenejšej sezóne v kariére, ako aj pomerne vydarenom svetovom šampionáte, na ktorom Albicelestes dokráčali až do finále, sa okolo hráča Realu Madrid rozvírila hladina. Nečudo, veď išlo o to, či Angel v kráľovskom veľkoklube zotrvá, napriek ďalšej konkurencii, ktorá do Madridu v lete prišla, alebo podľahne vábeniu niektorého z iných veľkoklubov, ktoré prejavili záujem o jeho služby.
Pri tak častom spomínaní jeho mena, nečudo, že sa okolo jeho osoby vytvoril až prílišný humbuk. Niektorí, dokonca aj profesionáli, podľahli tomuto hypu a začali Angela di Maríu ospevovať až do nebies. Diego Simeone vyhlásil napríklad, že je Angel najlepším hráčom Realu Madrid. Jeho krajan, Cesar Menotti, dokonca povedal, že je najlepším hráčom celej španielskej ligy, v ktorej hrajú také mená ako Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar, či Gareth Bale. Je to však skutočne pravda? Dosahuje Di Maríov štatút hviezdnych výšin ostatných spomenutých?
Na začiatku musím povedať, že Angela Di Maríu, ako futbalistu, obľubujem už od čias, keď hájil dres Benfiky. V minulej sezóne patril medzi najlepších na európskych trávnikoch. Aj tak si však nemyslím, že by sa mohol porovnávať so spomenutými držiteľmi Zlatej lopty. Dôvod? Jednoduchý – minulosť. Angelovi síce vyšla minulá sezóna, no malo to svoje dôvody.  Ľavonohý driblér totiž nebol mužom číslo jeden madridskej ofenzívy. Nemusel tak niesť na svojich pleciach tlak. Nebol dokonca ani číslom dva, keď túto úlohu odbremeniť Ronalda na opačnej strane prebral Gareth Bale. V rámci systému madridskej ofenzívy nájdeme v strede poľa hrajúceho Di Maríu na konci prvej päťky. Ak nie ste hráčom, ktorému primárne venuje súperova obrana pozornosť, útočí sa vám ľahšie. Aj vďaka tomu sa Angel stal najlepšie nahrávajúcim hráčom La Ligy so 17 asistenciami a 4 gólmi. Ak však zaspomíname na časy, keď bol na pravom krídle útočnou hrozbou číslo dva, zistíme, že pod bremenom tejto pozície Di María už tak nežiaril. Nekonzistentná výkonnosť, keď striedal geniálne momenty s nulovým vystúpením, podporuje štatistika, ktorá hovorí, že v 32 ligových zápasoch sezóny 2012/2013 zaznamenal Angel 7 gólov a 6 asistencií, teda o 11 asistencií menej na pozícii, ktorá je ofenzívnejšia. Z toho sa dá vyčítať, že veľká útočná zodpovednosť Di Maríovi príliš nesvedčí.
A presne to oddeľuje tých úplne najlepších od vysokého nadpriemeru. Tí hráči, s ktorými Angela jeho krajania porovnávajú, túto pozíciu zvládajú. Stačí sa pozrieť na štatistiky Ronalda, či Messiho. Ale aj na štatistiku Garetha Balea, ktorý v minulej sezóne (vo svojej prvej v Madride) na tej istej pozícii, ktorú rok predtým okupoval Di María, zaznamenal v lige 15 gólov a 12 asistencií.
Argentínsky krídelník výraznou mierou prispel k triumfu Madridu v Lige majstrov. Vo finále bol X-faktorom, ktorý rozhodol. Na základe jedného zápasu, či dokonca jednej sezóny, však nemôžeme hráča stavať do pozície najlepšieho hráča najlepšej európskej futbalovej súťaže.
Angel bude v kariére pokračovať v Manchestri United, kde v jeho osobe získavajú skutočne vysoko kvalitného hráča. Ak sa vysporiada s novým tímom, novou ligou, novým systémom a staronovou pozíciou, keď na jeho pleciach bude ležať ofenzíva tímu, môžeme debatu o porovnávaní s Ronaldom, či Messim, otvoriť opäť. Zatiaľ však svojich kolegov nedobehol.