Main Content

Z kaluže do Balota?

nedeľa, 24. august 2014 15:10 | Autor: Jakub Mihálik

Z kaluže do Balota?
Z kaluže do Balota? | zdroj: © TASR

Liverpool by mal už čoskoro oficiálne predstaviť svoju novú posilu. Bude Mario Balotelli pre Liverpool dobro správou alebo nočnou morou?

Komentár Jakuba Mihálika

Nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky, povedali si v Liverpoole a po búrlivej vode Luisa Suareza priviedli do klubu rovno Niagarský vodopád s pracovným označením Mario Balotelli. Človek by čakal, že po všetkých tých excesoch, ktoré zažili s kontroverzným futbalovým géniom, siahnú The Reds po niekom pokojnejšom. Veď práve Suarez im robil okrem obrovskej radosti aj veľké vrásky na červených čelách. V Liverpoole však akoby na to rýchlo zabudli a v najbližších hodinách, či dňoch, by mali oficiálne predstaviť svoju novú posilu. Ešte kontroverznejšiu, ešte bláznivejšiu.
Mario Balotelli je živel, ktorý do vrecka schová aj hryzúňa z Montevidea. Preto sa mnohí možno čudujú, prečo Liverpool ide opäť do rizika s veľmi ťažko zvládnuteľnou povahou, ktorá má v sebe viac problémov, ako zápletka Búrlivého vína. Ak sa však nad týmto ťahom zamyslíme, môžeme dôjsť k záveru, že práve takého hráča v červenej časti brehu Mersey potrebujú.
Brendan Rogers od svojho nástupu na lavičku Liverpoolu dokazuje, že je schopný dostať zo svojho zverenca úplné maximum. A čiastočne k tomu potrebuje „alfa samca“ vo svojom tíme, ktorý dokáže na seba naviazať tlak, dokáže ho ustáť a okrem vytvoreného priestoru pre zvyšok tímu, ho navyše dokáže svojou silou osobnosti nakopnúť k veľkým veciam. „Why always me?“, pýta sa Mario, ale zároveň vie, že potrebuje, aby to bol VŽDY ON. A potrebuje to aj Liverpool. Pretože ako jeden z mála hráčov SuperMario zvláda pozíciu hráča, na ktorého sú namierené všetky reflektory. Ako jeden z mála sa v tejto pozícii vie obracať. A hlavne hrať skvelý futbal. Ak zrovna chce. Tak veľa spoločné má so svojim bývalým koučom Mourinhom...
Rovnako, ako portugalský kouč, aj Mario je schopný veľkých vecí. Dokázal to aj v drese Milána, hoci odchádza po naoko nevydarenom pôsobení. Od januára 2013, keď cirkus Humbertelli zakotvil v meste módy, zaznamenal 24-ročný hráč 27 gólov. Nikto v Serii A neskóroval viac. V Premier League potom len dvaja hráči – obaja z Liverpoolu.
Rozhodnutie Liverpoolu sa zdá ako logické. Po odchode Luisa Suareza potrebovali útočníka, ktorý okrem hviezdneho štatútu, spĺňa aj ďalšie atribúty, ako vysoká gólová produktivita, či výborný pohyb po ihrisku. Hoci na začiatku poškuľovali po Karimovi Benzemovi, ten sa neprekvapivo rozhodol rýchlo pre zotrvanie v Reale, kde momentálne nemá konkurenciu. Lewandowski čerstvo prestúpil do Bayernu, žiadny klub Premier League nechcel posilniť majstrovské ambície súpera, Cavani bol pridrahý a Falcao nemal šancu, keďže jeho agent Mendes si určite nechcel pohnevať ďalšieho klienta, zhodou okolností kouča konkurenčnej Chelsea. Vylučovacou metódou pri prezeraní futbalového menu v Liverpoole došli na koniec ponuky hviezdnych útočníkov, kde svietilo to isté meno, ktoré pred pár týždňami Rogers vylúčil.
Nakoniec však v Liverpoole urobili dobre. V osobe enfant terrible svetového futbalu, Maria Balotelliho, získavajú The Reds schopného strelca, skvelého útočníka, hviezdu, ktorá má v 24 rokoch viac skúseností ako mnohí tridsiatnici, a ktorá má pred sebou dlhé roky na výslní. To všetko za 20 miliónov. Síce v jeho osobe získavajú aj časovanú bombu, no jej explózia zasiahne dianie na ihrisku maximálne po autovú čiaru.
Nevedno, ktorú tvár vytiahne Mario Balotelli v liverpoolskom drese. Toto je jeden z prestupov, ktoré máte problém zhodnotiť. Ak medzi genialitou a bláznovstvom figuruje väčšinou nejaká tenká hranica, tak pri angažovaní Balotelliho je zotretá ako tabuľa cez veľkú prestávku. Ak však niekto dokáže nahradiť Suareza „se vším všudy“, tak je to SuperMario. A za to ten risk stojí.