Main Content

Preview play-off LM: ŠK Slovan Bratislava – BATE Borisov

streda, 20. august 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Preview play-off LM: ŠK Slovan Bratislava – BATE Borisov
Preview play-off LM: ŠK Slovan Bratislava – BATE Borisov | zdroj: © TASR

Náš majster Slovan Bratislava si postupom do play-off Ligy majstrov zabezpečil minimálne skupinovú fázu Európskej ligy. Ale pred belasými stojí výzva, keďže môžu dosiahnuť ešte väčší úspech, stačí vyradiť bieloruského majstra BATE Borisov.

ŠK Slovan BratislavaBATEBorisov
Streda 20.8.2014 o 20:45, rozhoduje Olegario Benquerenca (Portugalsko)

Slovan odohral svoj ligový zápas už v piatok, keď si v ňom ľahko poradil so Senicou 4:1. Na výkone belasých bola vidieť ľahkosť, ktorú nadobudli po dobrých výsledkoch na začiatku sezóny. Z deviatich súťažných zápasov vyhrali osem, pričom najväčšiu radosť mali asi po tej jednej remíze, ktorá znamenala postup do play-off najprestížnejšej klubovej súťaže sveta.

Po zaslúženom postupe cez moldavský Šerif Tiraspoľ prišiel jeden voľný týždeň od pohárových povinností. Počas neho sa klub posilnil o Samuela Štefánika. Tento mladý slovenský reprezentant ešte viac posilnil silnú stredovú formáciu majstra a už v prvom zápase naznačil, že do nej rýchlo zapadne. Veď stačil mu iba polčas na to, aby prihral na gól Soumahovi, pričom to bola ukážková kombinačná akcia nielen v jej finálnej fáze. Slovan proti Senici podal zatiaľ najlepší výkon v sezóne, čo je dobré znamenie stúpajúcej formy. Belasí počas celého zápasu absolútne sebavedomí, boli si vedomí svojej sily, dali do zápasu svoje schopnosti, čo sa odrazilo na výsledku, ktorý mohol byť ešte vyšší. Na tento výkon treba nadviazať, hoci BATE je o väčší kaliber ako Senica.

Zostava z tohto zápasu sa moc meniť nebude. V bráne je jasný Perniš, ktorý vychytil dobrú formu. Proti Senici odohrali skvelý zápas obaja krajní obrancovia, čo bol jeden z kľúčov k úspechu. Ale proti BATE si budú musieť dať väčší pozor aj na defenzívu, čo by už dostatočne skúsení Čikoš a Jablonský mali zvládnuť. Zaujímavá situácia nastala v strede obrany. Vrátil sa do nej dlho očakávaný Gorosito, ale jeho partnerom nebol Niňaj, s ktorým vytvorili najlepšiu stopérsku dvojicu minulej ligovej sezóny, lebo priestor opäť dostal Hudák. Tým bývalý stopér František Straka reagoval na dobré Hudákove výkony, ktorý sa šance chytil poriadne. Zmena je aj v tom, že Gorosito hral ľavého stopéra a Hudák pravého. V minulosti nastupoval Argentínčan takmer výhradne napravo.

Najväčšie otázniky sú v zložení stredovej formácie, kde má tréner Straka nielen najväčší výber, ale zároveň aj zdravotné problémy vyradili z hry už v prvom polčase proti Senici Marka Milinkoviča. Štart najproduktívnejšieho hráča belasých v tejto sezóne v základnej zostave je nepravdepodobný, čo môže byť výrazná strata. Ešteže sa dostal do bodovej formy Seydouba Soumah. A keď sme už pri dobrej forme, tak nemôžeme nespomenúť Erika Grendela, ktorý odohral skvelý zápas už v Tiraspole a proti Senici na to nadviazal. Naozaj dlho sme ho nevideli takto dobre hrať. Vo futbale sa začínajú po vzore Nemecka nasadzovať do centrálnej zóny už obojsmerní hráči, čo práve Grendel naplno v spomenutých zápasoch spĺňal. Miesto v základnej zostave bude mať aj kapitán Igor Žofčák, ale otázkou je, kto ku Grendelovi?

Čo sa týka útoku, tak na hrote nastúpi Pavel Fořt, hoci Róbert Vittek už môže hrať, ale ešte nemá natrénované na celý zápas, preto môže byť veľmi vhodným žolíkom. Tento prívlastok patrí aj Karolovi Mészárosovi, hoci ten možno nastúpi aj od začiatku, keďže Milinkovič je viac ako otázny. Netreba zabúdať na Juraja Halenára, ktorý je schopný gólovo udrieť a Lester Peltier zas vie pomôcť svojou nadzvukovou rýchlosťou.

Čo sa týka BATE, tak borisovský klub sa dostal do čela bieloruskej ligy, keď zvládol kľúčový zápas na ihrisku Dinama Minsk, ktorý vyhral 2:0. Odkedy sme vám ho hneď po žrebe predstavili sa klub za ten čas posilnil o srbského obrancu Tubiča, ktorý prišiel z ruského Krasnodaru. A v aktuálnej nominácii bieloruskej reprezentácie na septembrové zápasy je sedem hráčov (brankár Černik, obrancovia Poliakov a Filipenko, stredopoliari Alexijevič, Krivec, Olechnovič a útočník Rodionov).

Zápas budete môcť sledovať na Jednotke RTVS.

Predpokladané zostavy
Slovan:
Perniš – Čikoš, Hudák, Gorosito, Jablonský – Grendel, Štefánik – Mészáros, Soumah, Žofčák – Fořt
BATE: Černik – M. Voloďko, Filipenko, Poliakov, Mladenovič – Olechnovič, Lichtarovič, Alexijevič – Gordejčuk, Rodionov, Krivec

Ako tipovať
Slovan čaká úplne iná futbalová škola, keďže po technickom brazílskom futbale narazí na strojovú (bielo)ruskú hru, ktorá bude plná pohybu a osobných súbojov. Tento štýl môže belasým vyhovovať, ale musia podať dobrý výkon na každom poste. Ak bude hrať Slovan ako tím a k tomu vyniknú jeho individuality, potom sa dostaví aj dobrý výsledok. Veríme vo víťazstvo Slovana (kurz v našej Tipovacej lige je 2,46).