Main Content

Kauzy Luis Suarez a Legia Varšava dopadli v záujme futbalu

pondelok, 18. august 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Kauzy Luis Suarez a Legia Varšava dopadli v záujme futbalu
Kauzy Luis Suarez a Legia Varšava dopadli v záujme futbalu | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Po šiestich týždňoch, v ktorých sa bojovalo v pohárovej Európe na trávnikoch si dali futbalisti na týždeň voľno, ale to neznamená, že sa nestrhli iné súboje. Európsky superpohár dáme teraz bokom, pretože nezaujali ani tak športové boje, ale skôr tie právnické. V minulom týždni sa riešili dve kauzy, ktoré v ostatnom čase najviac rozvírili hladinu. Právnici sa do tej o Uruguajčanovi Luisovi Suarezovi zahryzli už trochu dávnejšie, expresnejšie tempo museli nahodiť tí, ktorí sa venovali prípadu Legia Varšava.

O Suarezových chúťkach na MS zrejme počul každý, o treste sa tiež dosť vie, a vedelo sa aj o jeho odvolaní, lebo snáď sa Suarez ešte cítil byť nevinný... Od MS už prešiel nejaký čas, za ktorý sa zmenilo iba to, že prestúpil z Liverpoolu do Barcelony. Niekto by si mohol povedať, že práve meno nového klubu môže mať zásadný vplyv na jeho odvolanie, keďže niektoré kluby sú si s futbalovými orgánmi rovnejšie, ale v tejto fáze už to nemalo snáď žiaden vplyv. Celá kauza sa totiž dostala až pred CAS (športový arbitrážny súd), čo je vo svete športu posledná inštancia.

Traja určení arbitrážni rozhodcovia potvrdili, že FIFA postupovala pri udelení trestu správne, až na jednu výnimku. Suarez sa tak už môže opäť spájať s futbalovými aktivitami, ale všetky ostatné tresty mu zostávajú v platnosti. S týmto rozhodnutím treba iba súhlasiť, lebo skrátenie dĺžky trestu si nezaslúži, ale zas úplné vylúčenie z futbalu bolo tiež nedomyslené, hoci vtedy v Brazílii to tak každý cítil. Suarez preto môže už aj oficiálne s klubom trénovať, čo je tiež vlastne trest, lebo sezóna začína už aj v Španielsku, lenže namiesto zápasov, bude trénovať, čo neteší žiadneho futbalistu.

Druhá kauza je tiež vlastne od prvého momentu jasná. V tomto prípade UEFA skontumovala odvetný zápas 3. predkola Ligy majstrov Celtic – Legia v prospech škótskeho majstra, čím rozhodla o jeho postupe, lebo doma „vyhral“ 3:0 a vonku prehral „len“ 1:4, ale práve ten jeden strelený gól v celom dvojzápase mu pomohol. Môžeme sa síce baviť o morálnom aspekte, pretože Legia rozdrvila Celtic na prach a Bereszyňski hral iba tri minúty za rozhodnutého stavu, lenže hral, aj keď nemohol.

Tento obranca dostal ešte v minulej sezóne Európskej ligy červenú kartu a stop na tri zápasy. Legia ho síce tri zápasy nepoužila, ale keďže ho na 2. predkolo nezapísala na pohárovú súpisku, trest mu proste neplynul. Osobne si myslím, že je to hlúpe pravidlo, veď prečo by niekto zapisoval hráča, ktorý aj tak hrať nemôže, lenže to pravidlo tu je, preto ho treba rešpektovať. Niečo podobné sa stalo Slovanu pred tromi rokmi, keď presne z dôvodu trestu nezapísal na súpisku Halenára s Dosoudilom, ale našťastie svoju hlúposť nekorunovali ako Poliaci ďalšou hlúposťou, uvedomili si svoju chybu a postup cez AS Rím klubu nikto dodatočne nezobral.

Dnes o 18:00 má CAS v zrýchlenom konaní definitívne uzavrieť kauzu Legia Varšava, ale nič nové sa nečaká. Veď ťažko si len predstaviť, čo by sa stalo, keby bol verdikt úplne zmenený. To by Legia Varšava asi hneď musela cestovať na zápas do Mariboru, čo je nielen logistický problém. Ak by sa totiž nič nestalo, tieto dva kluby by proti sebe hrať nemohli, lebo oba by boli nenasadené. A znovu žrebovať play-off  Ligy majstrov je deň pred jeho začiatkom nonsens. V záujme futbalu bude lepšie, ak sa už nič v tejto kauze nezmení. Radšej nech sa takýto postup vráti Celticu na športovom poli.